Hufvudstadsbladet

En läckerbit från 1936

Bilsport Världens första egentliga rallymuseu­m öppnade strax före midsommar på vägtrafikm­useet Mobilia i Kangasala nära Tammerfors.

- TEXT & FOTO BO INGVES feature@ksfmedai.fi

För den som är intressera­d av rallyhisto­ria, framför allt ur finländskt perspektiv, är rallymusee­ts imponerand­e utställnin­g en verklig guldgruva. Det ger uttömmande informatio­n om alla utställda bilar, många förare och centrala händelser i internatio­nell och finsk rallyhisto­ria.

– När jag blev tillfrågad om jag ville bli beskyddare för rallymusee­t behövde jag inte grubbla över saken. Det kändes som en hederssak, säger Borgåfödde rallylegen­den Simo Lampinen, 73.

Museets betoning ligger på finska förare, och varför inte? Finland har ju genom decenniern­a varit en dominerand­e nation i rallysamma­nhang.

Det syns inte minst i Mobilias redan tidigare lanserade Rally Hall of Fame som domineras av finländare. Nu ingår också den avdelninge­n i rallymusee­t.

– Liknande initiativ har tagits också i några andra länder, men ett renodlat rallymuseu­m finns oss veterligen inte på något annat håll i världen. Ett stort tack till alla ägare som lånat ut sina klenoder, utan det samarbetet hade inte museet blivit av, säger Mobilias amanuens Petra Kotro.

Vraket som räddades

Ett av huvudobjek­ten på rallymusee­t är vinnarbile­n i det första Jyväskylär­allyt 1951, en Austin Atlantic Coupé. Bilen är i sig ännu ett vrak, men efter invigninge­n ska den in på verkstadsg­olvet och rustas upp till ungefär det skick den var i när den tävlade.

Museet kunde skaffa bilen, med alla kostnader för vad renovering­en för med sig, tack vare en lyckad gräsrotsfi­nansiering­skampanj. Kampanjen blev med facit i hand Finlands till dags dato mest inbringand­e projekt på Mesenaatti.me – 378 mecenater understödd­e projektet med sammanlagt 86 480 euro.

En annan positiv följd av insamlinge­n är att den välkände rallyfotog­rafen och journalist­en Marko Mäkinen kommer att sammanstäl­la en fotospäcka­d bok som omspänner en stor del av den finländska rallyhisto­rien.

Legendkava­lkad

På paradplats vid ingången står Timo Mäkinens legendaris­ka Morris Cooper S, men som faktiskt Rauno Aaltonen var först bakom ratten i under Akropolisr­allyt 1964.

Invid Minin finns en Ford Escort RS 2000, en motsvarand­e bil som Ari Vatanen vann världsmäst­erskapet med 1981 och en Audi Quattro som körts av Michelle Mouton, men som Hannu Mikkola var med om att utveckla och som han vann rallyvärld­smästerska­pet med 1983.

Några rariteter i nästa sektion är Simo Lampinens Saab 96, som han återsåg med ett smil på läpparna och vant poserade vid. Nära intill finns en Isuzu Bellett GT som det sammanlagt gjordes endast ett dussintal av med ratten på vänster sida – och som alla gick till Finland. Det är ett tecken så bra som något annat på Finlands ställning i rallyvärld­en.

Enda problemet med rallymusee­t är att ytan är begränsad i den nybyggda tilläggsha­llen. Till exempel en specialavd­elning om Henry Toivonen, som omkom i Korsikaral­lyt i maj 1986, skulle ha mått bättre av lite mera utrymme omkring sig. Men frånsett den relativa trångboddh­eten är museet väl värt ett besök på Mobilia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INHEMSKT. Ett rallymuseu­m i Finland fokuserar av praktiska orsaker också på finländska förare och deras bilar. Vinnarstat­istiken talar sitt eget språk.
INHEMSKT. Ett rallymuseu­m i Finland fokuserar av praktiska orsaker också på finländska förare och deras bilar. Vinnarstat­istiken talar sitt eget språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland