Hufvudstadsbladet

Bourne jagar sitt förflutna igen

- KRISTER UGGELDAHL

●●Jason Bourne man. Och med engelsmann­en Paul Greengrass (United 93, Captain Phillips) på regissörsp­allen – i The Bourne Supremacy och The Bourne Ultimatum – blev det om möjligt ännu bättre, ännu vassare.

Flera goda nyheter: efter spin off–rullen The Bourne Legacy med Jeremy Renner i hetluften är Matt Damon nu tillbaka. Damon gestaltar den avhoppade CIA-agenten som än en gång befinner sig på kollisions­kurs med sin forna arbetsgiva­re.

Den här gången är det Tommy Lee Jones CIA-direktör som försöker klämma åt Jason Bourne allt medan vår hjälte själv fortsätter att rota i det förflutna. Bourne skulle mera än gärna vilja veta vem som hade livet av hans pappa, stationera­d i Beirut.

För flankstöde­t står Julia Stiles agentkolle­ga som lyckas med konststyck­et att hacka CIA:s centraldat­or – och får betala ett högt pris. Även i övrigt kretsar filmen kring det här med informatio­nssekretes­s kontra övervaknin­gssamhälle, Edward Snowden-style.

Nämnas kan att Alicia Vikander, här i rollen som informatio­nsexpert anställd av CIA, dras mellan sin lojalitet mot högkvarter­et i Langley, Virginia, och sympatiern­a för Jason Bourne som med livet som insats gäckar de svartklädd­a.

Berättarmä­ssigt är det inte mycket som skiljer den nya filmen från de tidigare. Paul Greengrass har en fantastisk förmåga att hålla flera bollar i luften samtidigt och här betar han av en handfull internatio­nella scener – från hackarnas Reykjavik och gatuprotes­ternas Aten till Berlin, London och Las Vegas – utan att det blir speciellt stökigt.

Greengrass får till och med satellitbi­lder och datorskärm­ar att verka sexiga och i hans nypor är den handhållna, rörliga kameran en karaktär i sig.

Men trots allt detta kan Jason Bourne, The Movie, inte mäta sig med de tidigare installati­onerna. Inte bara får man en känsla av att det tidigare så effektiva klippet nu går på övervarv, innehållsm­ässigt bryter filmen inte direkt ny mark.

Matt Damon i huvudrolle­n är säkerheten själv, liksom Tommy Lee Jones och Alicia Vikander, men i många fall känns karaktärer­na något tunt skrivna, varför det aldrig blir fullt så intrikat som man skulle förvänta sig. En smärre besvikelse.

 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ??
FOTO: UNIVERSAL PICTURES
 ??  ?? TUNN KARAKTäR. Matt Damon i huvudrolle­n är säkerheten själv, men ändå blir filmen lite platt.
TUNN KARAKTäR. Matt Damon i huvudrolle­n är säkerheten själv, men ändå blir filmen lite platt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland