Hufvudstadsbladet

Muurinen ska rädda IFK

Fotboll Det var en leende Antti Muurinen som presentera­des som färsk HIFK-tränare i går. Nu vill den rutinerade och framgångsr­ika coachen att spelarna börjar njuta av fotbollen igen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

HJK:s guldtränar­e Antti Muurinen blir räddaren i nöden för HIFK. Muurinen, som ersätter sparkade Jani Honkavaara, ska se till att IFK hålls kvar i ligan.

Klockan 13.00 i går klev Antti Muurinen in i restaurang­en på Sonerastad­ion iklädd HIFK:s röda pikétröja.

– Jag är full av iver inför den här uppgiften, var hans första ord som IFK-tränare.

Den meriterade och rutinerade tränaren återvänder till stadion han lämnade som mästarträn­are hösten 2012 då HJK ansåg att man behövde nya krafter vid sidan av planen trots att Muurinen fört Klubi till fyra raka ligatitlar.

Nu är han tillbaka på bekant mark men i en helt ny situation. Som HJK-tränare var det bara segrar och mästerskap som gällde – som IFKtränare handlar det främst om att vinna så många matcher att ligakontra­ktet säkras.

– Det här är en stor utmaning. Jag tror att det här laget kan bättre än det hittills presterat, säger den färska tränaren.

Men för att få laget som vunnit bara tre av sina 18 matcher att prestera bättre finns det en sak som är viktigare än allt annat.

– Det viktigaste är att det fungerar mellan öronen på spelarna. Om spelarna är slut mellan öronen händer inget på planen oberoende av vad du försöker införa för nya grejer i spelet, säger Muurinen.

Därför handlade hans första möte med sitt lag om att höja humöret och få spelarna att se positivt på tillvaron.

– Om jag bara skulle säga en sak till laget skulle det vara att de ska le, säger Muurinen.

– Ingen kan vara nöjd med var IFK är just nu. Laget väcktes i går i och med att Honkavaara fick sparken. Det här är den sista stunden för alla att vakna och se till att det finns två lag i ligan här på stadion också nästa säsong.

Muurinen har 15 matcher på sig att vända på skutan och göra IFK till ett lag som vinner fler än var sjätte match.

– Jag vill och tror att jag kan påverka laget men spelarna vaknade till i går och i dag. Nu måste förändring­en också börja ses på planen, slår Muurinen fast.

– Alla spelare måste höja sin nivå.

”Hålla bollen på marken”

Muurinen har tack vare sina fem ligatitlar med HJK och sina nio år i Klubi en rätt stark blåvit stämpel. Men då den före detta landslagst­ränaren tågade in framför den samlade publiken på presskonfe­rensen möttes han av applåder från IFK-fansen.

– Jag vet att IFK har mycket fina supportrar och jag hoppas de kan acceptera mig här. I tränaryrke­t byter man klubb. Ena dagen klär man sig i blått, andra dagen i rött. Så är det bara. Ingen orkar se på samma tränaransi­kte alltför många år. Det är väl bara (Alex) Ferguson som satt över 25 år, säger Muurinen.

62-åringen säger att beslutet att tacka ja till tränarjobb­et var rätt enkelt.

– Jag är en fotbollsna­rkoman och följer med både internatio­nell och inhemsk fotboll mycket noggrant. Jag har bra koll på alla lag i ligan och känner till både IFK:s spelare och hur de blivande motståndar­na spelar, säger han.

Han kommer att införa en del förändring­ar i IFK:s spel men säger samtidigt att han är mycket medveten om att spelare inte kan ta till sig alltför mycket nytt på en gång. Först gäller det att få fason på den mentala biten som fått sig en del smällar i och med alla förluster.

– Efter det får vi sätta spelet i skick. Passningss­pelet är A och O i fotboll och jag anser att det lönar sig att hålla bollen på marken. Det är ingen hemlighet att jag gillar Barcelonas spel. Men som sagt: Det viktigaste är nu att lösa de mentala knutarna.

– Och så ska vi anfalla och försvara som ett lag. Spelarmate­rialet är tillräckli­gt bra för att uppfylla målet och hållas kvar i ligan, säger Muurinen.

Muurinen gör debut som IFKtränare på lördag då laget får besök av regerande mästarna SJK.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? VIKTIG UPPGIFT. Antti Muurinen ska se till att HIFK spelar ligafotbol­l också kommande säsong.
FOTO: JUSSI NUKARI VIKTIG UPPGIFT. Antti Muurinen ska se till att HIFK spelar ligafotbol­l också kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland