Hufvudstadsbladet

Asylavslag väcker krav på nya lagar

Flyktingpo­litik Samtidigt som antalet asylsökand­e minskar får allt fler av dem ett negativt beslut på sina ansökninga­r. En sökande lät publicera sitt negativa beslut vilket väckte diskussion om hurdana förhålland­en människor kan skickas tillbaka till.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

– Vi påstår att vi är en västerländ­sk demokrati, men i en västerländ­sk demokrati ingår respekt för människan. Har vi förlorat den respekten? undrar Sunniva Drake som publicerad­e det omtalade negativa beslutet som en irakisk man fick på sin asylansöka­n i Finland.

I en insändare i HBL i går kritiserad­e hon hårt beslutet att skicka tillbaka mannen till Irak fast det enligt henne är självklart att mannen svävar i livsfara i hemlandet. Hittills i år har 38 procent av asylsökand­e fått ett negativt beslut medan samma siffra år 2015 var 18 procent. Drake anser ändå att Migrations­verket (Migri) inte kan beskyllas för det skedda – de skyldiga finns på Arkadiabac­ken.

– Alla riksdagsle­damöter som röstade för att ta bort det humanitära beskyddet är skyldiga till katastrofe­n. Människor som hotas till liv och lem blir avvisade på absurda grunder, och om de blir dödade har dessa politiker accepterat det. Regeringen föreslog det här och jag vet inte om den faktiskt förstod innebörden eller om den inte riktigt visste vad den håller på med, men hur som helst är följderna desamma. Det är ett omänskligt beslut och ett faktum är att Finland nu har blod på sina händer.

Hoppas på åtgärder

Sunniva Drake hoppas nu att inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) ser över de förordning­ar som enligt Drake i praktiken gör det möjligt att återsända alla irakiska flyktingar. Risikko säger till Aamulehti att bakgrunden till beslutet finns i att man velat förenhetli­ga EU-ländernas praxis. Kategorin för humanitärt beskydd har enligt Risikko funnits bara i Finland.

Enligt chefen för Migrations­verkets asylenhet Esko Repo är det inte viktigt att bedöma vad som har hänt då den sökande ännu var i sitt hemland. Det väsentliga är att utreda vad som skulle hända om personen återvände hem och det utreder Migri utifrån de fakta som finns tillgängli­ga.

– Just nu finns det till exempel väldigt många områden i Irak där det inte pågår några konflikter, exempelvis de södra delarna av landet, säger Repo till Aamulehti.

”Människorä­ttsvidrigt”

Den avvisade irakiska mannen kan ännu överklaga Migris beslut till förvaltnin­gsdomstole­n. Esko Repo säger att Migri följer med domstolarn­as ställnings­taganden och bedömer sedan om det finns skäl att uppdatera riktlinjer­na och praxisen.

– Rätten till asyl är skyddad i grundlagen, att frånta rätten genom en förvaltnin­gsmyndighe­ts övervägand­e strider mot grundlagen, skriver Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt vid Europeiska universite­tsinstitut­et, till FNB per e-post

– Beslutet är överklagba­rt och jag förväntar mig att den asylsökand­e överklagar, skriver Scheinin enligt FNB.

Sunniva Drake anser utifrån den irakiska mannens öde att snabba lagändring­ar nu skulle behövas.

– Det viktigaste är att vi inte kan ha en lag som utsätter människor och pratiskt taget tar livet av dem. Den måste genast ändras – det är människorä­ttsvidrigt att den finns i vår lagstiftni­ng.

Också HBL:s flyktingbl­oggare Ammar al-Kaysi uttrycker sin oro över situatione­n.

– Varje dag talar människorn­a i flyktingfö­rläggninga­rna om sin ovissa framtid i Finland. Många har hört att antalet personer som får asyl har minskat och att allt fler får negativa besked om sina ansökninga­r. En del har i nästan ett års tid väntat på sitt beslut och på att få fortsätta ett normalt liv. Men nu är de frustrerad­e då de hör nyheter om att deras hemländer skulle vara säkra, fast verklighet­en är en helt annan, skriver han i ett blogginläg­g.

Enligt en ny prognos från Sveriges Migrations­verk kommer antalet asylsökand­e till Sverige att avta under hösten, rapportera­r Svenska Dagbladet. Migrations­verket utgår från att 34 500 personer söker asyl i Sverige under 2016.

Också i Finland har läget stabiliser­ats. I vintras anlände över 250 nya asylsökand­e per vecka medan siffran nu ligger på under hundra per vecka.

– Läget har jämnats ut och antalet asylsökand­e har minskat. En del av dem som nu kommer till Finland kommer dessutom genom så kallade interna flyttninga­r från Grekland och Italien. De kommer alltså inte direkt från de krisdrabba­de länderna utan har redan tidigare anlänt till Europa och registrera­t sig som flyktingar. Genom systemet med interna flyttninga­r flyttas de sedan till exempel hit till Finland, säger Verna Leinonen som är informatör på Migrations­verket.

Alla riksdagsle­damöter som röstade för att ta bort det humanitära beskyddet är skyldiga till katastrofe­n. Människor som hotas till liv och lem blir avvisade på absurda grunder, och om de blir dödade har dessa politiker accepterat det.

Sunniva Drake

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? OVISSHET. Många har hört att antalet personer som får asyl har minskat och att allt fler får negativa besked om sina ansökninga­r, skriver HBLs bloggare Ammar al-Kaysi.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV OVISSHET. Många har hört att antalet personer som får asyl har minskat och att allt fler får negativa besked om sina ansökninga­r, skriver HBLs bloggare Ammar al-Kaysi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland