Hufvudstadsbladet

Bryggerier vill sälja starkare öl

Alkoholpol­itik Småbrygger­ierna gläds över alkohollag­sreformen som kan ge dem möjlighet att sälja direkt till konsumente­n. Den höjda alkoholpro­centen väcker dock inte särskilt stor entusiasm.

- JENNIFER SNåRBACKA nyheter@ksfmedia.fi

– Lagförslag­et är en dålig politisk kompromiss, de flesta öl från småbrygger­ier är starköl som har en alkoholhal­t över 6 procent, säger Tomas Lönnberg, ordförande för föreningen för Finlands Alkoholdry­ckhandel.

Om den nya alkohollag­en träder i kraft får matbutiker börja sälja 5,5-procentig alkohol nästa år. Lönnberg tror inte att höjningen av alkoholpro­centen kommer gynna småbrygger­ier särskilt mycket.

Småbrygger­ier kommer också få börja sälja ut alkohol direkt till konsumente­n. Jens Hampf är delägare i ölbryggeri­et och restaurang­en Il Birrificio. Han tänker börja sälja bryggeriet­s öl för hembruk.

– Kunden köper en flaska och betalar pant på den. Sedan fyller vi den här på bryggeriet. Våra servitörer kan hjälpa till med att hitta det rätta ölet, vilket ger ett mervärde åt kunden.

Gränsen borde vara högre

Hampf anser att alkoholgrä­nsen borde höjas till 8 procent genast så företagare skulle slippa onödig byråkrati.

– För att göra gott öl med mycket smak blir procenten oftast högre än 5,5 procent. Att man inte har satt en högre gräns gör att det blir mycket onödig byråkrati då man bara får sälja ut en del av det öl man gör.

Att sälja sitt öl till butikerna tror han inte är möjligt på grund av att bryggeriet ännu är småskaligt.

Från början var det tänkt att reformen skulle träda i kraft från början av nästa år, 2017. Enligt familjeoch omsorgsmin­ister Juha Rehulas specialmed­arbetare Hanna-Maija Kause kommer det inte att ske.

– Det tog så pass länge att nå en politisk kompromiss att tidtabelle­n fick ge vika, säger Kause till FNB.

Alko kan inte konkurrera med matbutiker

Alko har en fast prismargin­al. Detta gör, enligt Lönnberg, att matbutiker­na kan erbjuda lägre priser än Alko.

– Alkohollag­en ska väl förhindra att minderårig­a dricker, men nu köper folk mera alkohol i matbutiker­na och dricker hemma. Alkohol på restaurang­er och övervakade platser tycker många är för dyr, säger Lönnberg.

Jens Hampf förutspår att deras försäljnin­g kommer öka i och med den nya alkohollag­en.

– Som det är nu tävlar vi också med butikerna och importen från Estland, så för oss är det bra att vi får börja sälja öl att ta med hem.

Enligt Lönnberg kommer inte den nya alkohollag­en att minska importen från Estland. Han tror att det måste lösas med skattesänk­ning.

– Vi borde liberalise­ra vår alkoholpol­itik, det vill säga sänka skatterna, säger Lönnberg.

Hampf tror att en skattesänk­ning

Jag ser hellre att folk dricker mindre av högkvalita­tivt men dyrare öl, än att man dricker sig berusad på massor av billigt öl. Till ett gott öl hör bra service och kunnig personal, som också kostar. Jens Hampf delägare i ölbryggeri­et och restaurang­en Il Birrificio

skulle ha en positiv effekt på sysselsätt­ningen i branschen.

– Jag ser hellre att folk dricker mindre av högkvalita­tivt men dyrare öl, än att man dricker sig berusad på massor av billigt öl. Till ett gott öl hör bra service och kunnig personal, som också kostar.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ?? KRANÖL. På ölmässan Stora öl – Små bryggerier i Helsingfor­s har man också diskuterat lagreforme­n.
FOTO: EVY NICKSTRöM KRANÖL. På ölmässan Stora öl – Små bryggerier i Helsingfor­s har man också diskuterat lagreforme­n.
 ?? FOTO: SONJA LAGERSTRöM ?? ÖLFANTAST. Jens Hampf anser att gränsen för alkoholhal­ten borde höjas till 8 procent.
FOTO: SONJA LAGERSTRöM ÖLFANTAST. Jens Hampf anser att gränsen för alkoholhal­ten borde höjas till 8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland