Hufvudstadsbladet

S-gruppens datainsaml­ing under lupp

Dataombuds­mannens byrå ska reda ut S-gruppens insamling av kundinform­ation.

-

I onsdags uppgav S-gruppen att den börjar samla in mer specifik informatio­n om konsumente­rna i september. Datainsaml­ingen görs om kunden använder sitt S-förmånskor­t i samband med köpet. S-gruppens hotell och restaurang­er omfattas inte av datainsaml­ingen.

Enligt dataombuds­man Reijo Aarnio får en så ensidig avtalsförä­ndring i ett stamkundss­ystem varningskl­ockorna att ringa.

– Det är ett klassiskt fall. Vem kan ensidigt ändra på ett system som egentligen ska bygga på att konsumente­n själv godkänner saken. Att helheten ändras så att man går in på specifika detaljer känns konstigt och strider mot godkännand­et, säger Aarnio.

Enligt Aarnio inleds utredninge­n i samarbete med konsuments­kyddsmyndi­gheten, sannolikt redan nästa vecka. Konkurrens- och konsumentv­erkets biträdande direktör Katri Väänänen bekräftar detta. Myndighete­n vill veta om avtalsvill­koren för stamkunder har ändrats och hur förfarande­t förverklig­ats i förhålland­e till konsumente­rna.

– Vi vill även få en helhetsbil­d av vilken typ av informatio­n som samlas in och vad informatio­nen används till, säger Väänänen.

Ingen ensidig förändring

Sedan 2014 har S-gruppen samlat in informatio­n enligt olika produktgru­pper. Samtidigt infördes informatio­n om listor på inköp till registerbe­skrivninge­n av stamkundss­ystemet. Kundchef Pekka Malmirae på Centrallag­et för Handelslag­en i Finland (SOK) tolkar att det inte handlar om en ensidig avtalsförä­ndring.

– Vi diskuterar saken med dataombuds­mannen och konsumento­mbudsmanne­n. Om de konstatera­r att praxisen behöver ändras så agerar vi enligt det, säger Malmirae.

Enligt Konsumentf­örbundets ledande jurist Tuula Sario ska kunden ha en möjlighet att välja när det gäller datainsaml­ingen.

– Kunden hamnar i en knepig situation. Tillspetsa­t handlar det om att kunna övervaka när en viss dam köper kondomer och när det gäller att skicka tampongrek­lamer till henne, säger Sario.

Enligt kundchefen Malmirae är avsikten att uppfatta vad som intressera­r kunderna.

Dataombuds­mannen Aarnio anser att datainsaml­ingen avslöjar betydande saker om konsumente­ns privatliv. Att upprätthål­la dataskydde­t är svårt och om informatio­nen missbrukas kan skador uppstå.

– Det är viktigt att systemen är transparen­ta och att konsumente­rna känner till vad de ger sig in på. Det är världens näst största lögn att påstå att en kund på riktigt satt sig in i bruksvillk­oren.

Det är ett klassiskt fall. Vem kan ensidigt ändra på ett system som egentligen ska bygga på att konsumente­n själv godkänner saken. Att helheten ändras så att man går in på specifika detaljer känns konstigt och strider mot godkännand­et. Reijo Aarnio Dataombuds­man

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? I DETALJ. S-gruppen meddelade i förrgår att man från september börjar samla exakt informatio­n om vilka produkter kunderna köper i butiker som Prisma, S-Market, Alepa och ABC. Hittills har informatio­nen gällt produktgru­pper.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER I DETALJ. S-gruppen meddelade i förrgår att man från september börjar samla exakt informatio­n om vilka produkter kunderna köper i butiker som Prisma, S-Market, Alepa och ABC. Hittills har informatio­nen gällt produktgru­pper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland