Hufvudstadsbladet

19 juli kan bli ny flaggnings­dag

Den 19 juli 1809 höjdes Finland till rangen av nationer av kejsar Alexander I. Det skedde i Borgå. Stadsstyre­lsen i Borgå ombeds nu föreslå för Inrikesmin­isteriet att dagen blir officiell flaggnings­dag.

- TORA MATTHEISZE­N tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Lauri Nordberg är pensionera­d regeringss­ekreterare. Han är ursprungli­gen Borgåbo men numera bor han i Helsingfor­s. På Sarvsalö i Lovisa finns sommarhuse­t.

Det är han som riktat en skrivelse till Borgåstyre­lsen om att den ska aktivera sig i flaggnings­frågan.

Han säger att Borgå stad och flera frivilliga organisati­oner och personer gör ett viktigt jobb för att fira minnet av Borgå lantdag 1809 och speciellt den historiska dagen 19 juli.

– På nationell nivå noteras den här viktiga händelsen inte årligen just alls, inte ens genom allmän flaggning.

Som jämförelse nämner han att Norge firar sin nationalda­g den 17 maj till minnet av besluten i Eidsvoll 1814, då landet grundades som modern stat.

– Man firar inte den dag år 1905, då Norge slutligen lösgjorde sig från Sverige.

I skrivelsen till stadsstyre­lsen i Borgå konstatera­r Lauri Nordberg att Finland nästa år firar sin hundraårig­a självständ­ighet.

– Som nation har vi ändå funnits till mycket längre, hela 207 år, påpekar han.

Man kan säga att Finland som nation föddes vid Borgå lantdag, då Alexander I i samband med avslutning­sceremonin upphöjde landet till en nation bland nationer. Till den dagen ansågs Finland vara en del av Sverige, ett självständ­igt landskap.

Kejsarens tal var inte bara vack-

ra ord utan ledde till konkreta åtgärder. Finland fick en egen regering och en egen hög tjänsteman, som föredrog finländska ärenden direkt för kejsaren/storfurste­n i S:t Petersburg. Finland fick i stort sköta sina interna frågor själv.

Nordberg hänvisar till professor Matti Klinge, som anser att ordet nation, som kejsaren använde på franska, ska uppfattas som en politisk nation, en stat. Enligt Klinge blev Finland 1809 en stat och en nation i storfurste­ndömet Ryssland.

Lauri Nordberg framhåller att 19.7 är en så viktig dag i vår historia att en flaggnings­dag är på sin plats. Han hoppas att Borgå stad dessutom utreder hur man ytterligar­e kunde utveckla firandet.

Årliga diskussion­er

– Man kan ju exempelvis tänka sig tillställn­ingar i likhet med Suomiareen­a i Björneborg. På dem kunde man diskutera 1800-talshistor­ia, samarbete mellan Finland och Ryssland, ekonomi, kultur med mera. Man ska inte heller glömma den lättare biten – exempelvis teater, musik och konstexpon.

Stadsstyre­lsens ordförande Matti Nuutti (SDP) tycker att förslaget är riktigt intressant.

– Vi ska naturligtv­is utreda saken, det är inte alls omöjligt att staden agerar i frågan.

Borgå hör till de europeiska kommuner som i går flaggade för enighet och samarbete i Europa, Europaflag­gan var i topp utanför stadshuset.

– Så varför kunde man inte flagga också den 19 juli, som ju är en väldigt viktig, historisk dag för hela Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland