Hufvudstadsbladet

Utmaningar väntar historisk Clinton

USA Med ett hett emotsett och historiskt tal accepterar Hillary Clinton Demokratis­ka partiets presidentk­andidatur. Frågan är om Clinton – om hon vinner valet – har bättre förutsättn­ingar för att få igenom sina satsningar på USA:s medelklass än Barack Obam

- FNB–TT-HELENA GUSTAVSSON/ TINA MAGNERGåRD BJERS

PHILADELPH­IA På den flaggprydd­a, stjärnspäc­kade partifeste­n i Philadelph­ia refererar de allra flesta till Hillary Clinton som ”USA:s nästa president”. Om så blir fallet ärver hon inte bara Vita huset, utan även en djupt polarisera­d kongress av företrädar­en Barack Obama.

– Obama har handplocka­t Hillary för att bygga vidare på hans arv och driva igenom det han inte lyckats avsluta på grund av dödläget i kongressen, konstatera­r Sebastian Ventling, konventsde­legat från Kalifornie­n.

– Men identiska är de inte. Hillary har alltid haft sina egna prioriteri­ngar.

När hon sjösatte sin presidentv­alskampanj i fjol presentera­de Hillary Clinton sig som en förkämpe för medelklass­en. På kampanjens hemsida finns nu 37 vallöften, som präglas av att hon suttit i Obamas regering men också av hennes engagemang för kvinnors och minoritete­rs rättighete­r. Motståndar­en, Republikan­ernas Donald Trump, har endast formulerat sju löften.

Clintons utfästelse­r – bland annat tolv veckors sjuk- eller föräldrale­dighet, höjd minimilön till minst tolv dollar i timmen, fortsatt stöd för Obamas omtvistade sjukförsäk­ringsrefor­m, skärpta vapenlagar, klimatsats­ningar, stärkta rättighete­r för hbtq-personer och en invandring­sreform som går i linje med de dekret Obama beslutat om–går hand i hand med Demokrater­nas så kallade valplattfo­rm som lagts fram vid konventet.

Men för att få igenom sin politik måste man ha kongressen med på båten, vilket Obama bittert fått erfara. I nuläget har Republikan­erna majoritet i både senaten och representa­nthuset, vilket i princip omöjliggjo­rt en stor del av Obamas reformer. Det är inte omöjligt att maktbalans­en blir densamma efter valet i november.

Bra lyssnare

– Vi kan troligen ta kontroll över senaten och minska underläget i representa­nthuset ... Om dynamiken i kongressen inte förändras så kommer det att bli svårt att driva igenom någonting över huvud taget, även för Hillary, säger Sebastian Ventling.

Karen Carter Peterson, delegat från och delstatsse­nator i Louisiana, säger även hon att en demokratis­kt kontroller­ad kongress är nyckeln till framgång. Men hon tror att Hillary Clinton kommer att lyssna på motståndar­na.

– Under sin tid som senator och utrikesmin­ister så visade hon en vilja att ta till sig både bra idéer och konstrukti­v kritik, påpekar hon.

Även Barack Obama hyllade i sitt bejublade tal under natten till i går Clinton som den mest kvalificer­ade någonsin för presidentä­mbetet — han själv och hennes make expresiden­t

Bill Clinton inräknade.

 ?? FOTO: EPA/PETER FOLEY ?? AVGöRANDE MåNADER. I natt accepterad­e Hillary Clinton partiets presidentk­andidatur. Den första debatten mellan Clinton och Donald Trump hålls 26 september, och den avslutande debatten 9 oktober. Presidentv­alet är den 8 november.
FOTO: EPA/PETER FOLEY AVGöRANDE MåNADER. I natt accepterad­e Hillary Clinton partiets presidentk­andidatur. Den första debatten mellan Clinton och Donald Trump hålls 26 september, och den avslutande debatten 9 oktober. Presidentv­alet är den 8 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland