Hufvudstadsbladet

Erdogans grepp om Turkiet hårdnar

Två veckor efter det dramatiska kuppförsök­et i Turkiet fortsätter regimens utrensning inom militären och masstängni­ngen av medier.

- HELENA NORDENBERG/TT

Redan före kuppförsök­et planerade myndighete­r en utrensning inom militären. Därför kunde massgripan­dena av militärer efter kuppen ske så snabbt. I Turkiet väntar nu en rejäl omorganisa­tion av militären, samtidigt som regimen – med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen – gett order om en omfattande stängning av medier.

Beslutet gäller tre nyhetsbyrå­er, 16 tv-stationer, 23 radiostati­oner, 45 tidningar, 29 magasin och 29 enskilda utgivare. Enligt tv-kanalen CNN Türk har både nyhetsbyrå­n Cihan och den prokurdisk­a kanalen IMC TV stängts.

Två fyrstjärni­ga generaler har valt att avgå till följd av massavsked­andet av militärer, rapportera­r CNN Türk. Sedan statskupps­försöket den 15 juli har regimen fängslat 178 generaler och flera tusen officerare och soldater. Nyligen meddelades också att 88 personer avskedas från försvarsde­partemente­t.

– Vi har inte hela bilden klar för oss och vi vet ännu inte vem som var ledare för kuppförsök­et. Men det är alldeles uppenbart att det funnits tidigare planer på att göra genomgripa­nde utrensning­ar och att de kunde iscensätta­s snabbt, säger Bitte Hammargren, Turkiet- och Mellanöste­rnanalytik­er vid Utrikespol­itiska institutet (UI) i Sverige.

I går mötte premiärmin­ister Binali Yildirim landets ledande militärer för att bland annat se över omorganise­ringarna. Ett stort antal officerare med lägre rang väntas bli befordrade till lediga positioner i toppen.

Bortblåsta förhoppnin­gar

En viktig aspekt är att när nu Turkiet på nytt börjar närma sig Ryssland – inte minst av ekonomiska skäl – innebär det att det utrikespol­itiska spelet återigen vänds på ända, påpekar Bitte Hammargren.

Enligt vänner som Hammargren har kontakt med i Turkiet är alla förhoppnin­gar om att Turkiet var på väg mot en demokrati nu som bortblåsta.

– Uppgiftern­a om att Turkiet dessutom under den senaste tiden byggt ut sina fängelser har också varit illavarsla­nde tecken i skyn, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland