Hufvudstadsbladet

Angela Merkel ändrar inte på flyktingpo­litiken

Tyskland Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tillbakavi­sar på det bestämdast­e kraven på att hon ska ändra sin välkomnand­e inställnin­g till flyktingar efter en rad brutala attacker i landet.

- FnB–afp

Berlin Angela Merkel säger vid en presskonfe­rens att angriparna ”ville underminer­a vår samhörighe­t, vår öppenhet och vår vilja att hjälpa människor i nöd”. Hon uppmanar tyskarna att försvara sitt levnadssät­t.

– Det är terroriste­rnas mål att förstöra vårt levnadssät­t. De sår hat och rädsla mellan kulturer och mellan religioner, säger Merkel, enligt Spiegel online.

Merkel avbröt sin semester för att hålla sitt sommartal på grund av den senaste tidens terroratta­cker. Vanligtvis håller hon talet i slutet av sommaren. Merkel upprepar sina bevingade ord från fjolårets tal ”Wir schaffen das” – ”Vi klarar det”.

– Jag är fortfarand­e övertygad om att vi klarar det – det är vår historiska plikt och en historisk utmaning i en tid av globaliser­ing, säger Merkel.

Samtidigt säger hon sig vara sorgsen över att dåden utförts av flyktingar som sökt skydd i Tyskland. Hon säger att förövarna ”hånar det land som har tagit emot dem, men också alla flyktinghj­älpare och de många rättskaffe­ns flyktingar­na”.

Hon påpekar att det inte spelar någon roll om de kommit före eller efter den 4 september. Natten till den 5 september i fjol öppnade Tyskland gränsen för mer än 10 000 flyktingar som strandat i Ungern. De påföljande veckorna kom tiotusenta­ls flyktingar till Tyskland.

Övervaknin­gen skärps

Den tyska regeringen kommer att skärpa den nationella övervaknin­gen och kontrollen så att man snabbare kan upptäcka radikalise­ring. Bland annat ska Tyskland upprätta ett center varifrån myndighete­rna ska övervaka trafiken på internet.

Men Merkel understryk­er att regeringen kommer att göra allt för att bevara rättsstate­n. Hon sände ett stort tack till polisen som har haft mycket att göra den senaste tiden.

Även militären kommer att anlitas för att bekämpa terrorisme­n. Bland annat kommer det att anordnas gemensamma övningar för polisen och försvaret.

Men medan den politiska ledningen har manat till lugn har opposition­en och rebeller inom Merkels konservati­va block anklagat henne för att ha utsatt landet för en oacceptabe­l risknivå då nyanlända inte har kontroller­ats mer.

– Islamistis­k terrorism har tyvärr anlänt till Bayern, sade förbundsde­lstatens inrikesmin­ister Joachim Herrmann till reportrar i går.

Han upprepade sitt parti CSU:s krav på ett tak för nya asylsökand­e.

– Vi väntar oss brådskande åtgärder från den federala regeringen och Europa. Det är dags att handla, sade Herrmann.

 ?? Foto: AfP/LehtikuvA/John MAcdougALL ?? Krisbeslut. Angela Merkel avbröt sin semester för att hålla sitt sommartal på grund av den senaste tidens terroratta­cker.
Foto: AfP/LehtikuvA/John MAcdougALL Krisbeslut. Angela Merkel avbröt sin semester för att hålla sitt sommartal på grund av den senaste tidens terroratta­cker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland