Hufvudstadsbladet

”En katastrof om vi åker ur ligan”

HIFK Fotbolls vd René Österman säger att Antti Muurinen var ett enkelt val då det visade sig att tränarlege­nden var tillgängli­g.

- FILIP SAXéN

FOTBOLL På onsdag kväll meddelade HIFK att tränaren Jani Honkavaara fått sparken. I går presentera­des Antti Muurinen som räddaren i nöden.

– Det är det svåraste beslutet den här styrelsen har fattat, sade HIFKfotbol­lens vd René Österman ett par timmar efter att klubben gått ut med nyheten om tränarbyte­t.

– Det handlar om en älskad ikon som gjort ett fantastisk­t jobb i klubben. Men kanske syret helt enkelt tog slut.

Österman och Honkavaara träffades i måndags. Dagen innan hade laget åkt på säsongens tionde uddamålsfö­rlust då RoPS vann med 1–0.

– Vi har haft mycket tålamod och velat ge honom chansen. Segern över PS Kemi gav oss lite tro men då det nu blev tre uddamålsfö­rluster i följd måste vi göra något, säger Österman.

Om det inte handlat om just Honkavaara – en tränare som fört HIFK från division 2 till ligan – hade tränarbyte­t med stor sannolikhe­t skett tidigare. Men man sparkar inte så där bara en kille som tagit klubben tillbaka till finrummet efter en paus på 42 år.

– Vi gav honom mycket tid. Nu har vi spelat 18 matcher och har 15 kvar. Transferfö­nstret öppnar i augusti och då är det rätt tidpunkt för ett tränarbyte, säger Österman.

Då Österman presentera­de Muurinen blickade både klubbchefe­n och tränaren framåt.

– Han tar med sig ledarskap till klubben. Han kommer att berätta för spelarna att de är bra. Det är viktigt att någon berättar det för dem då det gått tungt för laget, säger Österman.

– Muurinen är den mest meriterade tränaren klubben haft och det här är säkert en väckning för laget.

Österman avslöjar också att det finns resurser att förstärka spelartrup­pen. Högst på listan står en målvakt som kan avlasta Carljohan Eriksson en del. Nu står Eriksson kväll efter kväll då han kunde må gott av att få vila någon match och ladda batteriern­a.

Då IFK vunnit bara tre av sina 18 matcher den här säsongen och ligger nästsist i tabellen var klubbledni­ngen tvungen att ta till drastiska åtgärder.

– Det skulle vara katastrofa­lt om vi åker ur serien, säger Österman.

Med Muurinen vid sidlinjen ska klubben undvika degraderin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland