Hufvudstadsbladet

Analys: Det är inte dags för Latvala

Rally ”Om Latvala lyckas vinna hemmarally­t för tredje gången i följd verkar det närmast vara frågan om första hjälpen för rallykultu­ren.”

- HBL-FNB–TUOMAS ARKIMIES

Det är dags för Jari-Matti Latvala. Det var budskapet då tv-kanalen Fyran gjorde reklam för sin rallysatsn­ing inför säsongen. Nu, halvvägs in i säsongen, använder många rallyfans sloganen mer som ett återkomman­de skämt än som någon beskrivnin­g av verklighet­en.

Vissa skrattar åt saken, andra inte. Faktum är ändå att Jari-Matti Latvala än en gång ser ut att falla ur VMtoppstri­den redan i ett tidigt skede. Han ligger 75 poäng efter VM-ettan Sebastien Ogier trots att fransmanne­ns resultat varit sämre i år än tidigare.

Latvala är en av de absoluta segerfavor­iterna i veckoslute­ts finländska VM-rally. Han är ute efter sin tredje raka seger och fjärde totalt i grusrännor­na kring Jyväskylä. Tre raka segrar ger välförtjän­t respekt trots att det inte är frågan om någon unik prestation – bland andra Markku Alen, Tommi Mäkinen och Marcus Grönholm har tagit tripplar tidigare.

14 år sedan senast

Det finländska VM-rallyts charm bygger framför allt på höga hastighete­r, något som Latvala ofta visar upp. Många missar och osäkra insatser i avgörande ögonblick har ändå lett till att han i allmänhet missat VM-titeln med ganska bred marginal. Marcus Grönholm konstatera­de nyligen i en intervju för Radio Rock att Latvala är en ”jäkla bra förare”, men att något fattas.

Grönholm är den senaste finländare­n som tagit hem VM-serien. Det hände för 14 år sedan. Latvalas framgångar i Jyväskylä håller den finländska rallykultu­ren vid liv, men hur länge? Hur länge orkar den breda publiken dyka upp om VM-titeln år efter år bara förblir en dröm för de blåvita förarna?

Om Latvala lyckas vinna hemmarally­t för tredje gången i följd verkar det närmast vara frågan om första hjälpen för rallykultu­ren. Ur finländsk synvinkel verkar det mycket svårt att uppehålla publikens intresse om mästerskap­et alltid hamnar utom räckhåll och det inte ens förekommer någon trovärdig kamp om titeln.

Unga löften på kommande

Latvalas ålder, 31, är inget hinder för att fortsätta slåss om VM-titeln. I princip är den närmast idealisk. Erfarenhet­en från de olika VM-deltävling­arna och de skiftande förhålland­ena är tillräckli­g och inte heller Volkswagen­s rallybil borde vara något större hinder för att jaga VM-segern. Trots det har en del av de finländska fansen redan börjat hoppas på en ny vinnare i form av Esapekka Lappi eller Teemu Suninen. Båda uppges ha starkare tävlingsne­rver än Latvala, men de har varken kunnandet eller bilarna som krävs för att blanda sig i tätstriden redan nu.

Då Toyota gör comeback i VM-serien nästa år är den största profilen stallchefe­n Tommi Mäkinen. Han är karismatis­k, men kommer knappast att spela en lika stor roll för den inhemska rallysport­en som han gjorde som VM-vinnande Mitsubishi­förare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JANEK SKARZYNSKI ?? BLIVANDE MäSTARE? Kommer Jari-Matti Latvala att sätta punkt för den blåvita mästartork­an?
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JANEK SKARZYNSKI BLIVANDE MäSTARE? Kommer Jari-Matti Latvala att sätta punkt för den blåvita mästartork­an?
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUHA SORRI ?? JARI-MATTI LATVALA
FOTO: LEHTIKUVA/JUHA SORRI JARI-MATTI LATVALA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland