Hufvudstadsbladet

Cupras hästar har lågt kilopris

Fynd Seat Ibiza i Cupraversi­on har fått mera muskler under huven. Turbomotor­n med 192 hästkrafte­r gör 0–100 på 6,7 sekunder och kostar 24 000 euro. Det är GTI-klass till fyndpris.

- 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi TEXT & FOTO DAN KRONQVIST

Seat, den spanska delen av Volkswagen­gruppen, stoppar in lite mera muskler under huven på Ibiza Cupra. En 1,8 liters turbomotor med 192 hästkrafte­r och 320 Nm ger en topphastig­het på 235 km/h. 0–100 görs på 6,7 sekunder.

Både 1.4-litersmoto­rn och den sjustegade DSG-automatlåd­an är alltså historia från och med nu, och de är kanske de två viktigaste förändring­arna för den kundkatego­ri som letar GTI-alternativ. 1.8 TSI är en motor som i kombinatio­n med sexportad manuell låda ger en kördynamik som man blir smått imponerad av. Vridmoment­et har ökat med 70 Newtonmete­r, och det är en förbättrin­g som gör stor skillnad i en så pass liten bil. Med fullt vridmoment tillgängli­gt från 1 450 till 4 200 rpm betyder det att bilen alltid är snabb, oavsett varvtal. Motorrespo­nsen är också snabb som en iller, och på det stora hela är bilen en riktig nöjesmaski­n när det behövs.

Sportig eller normal

Den justerbara fjädringen med normal- och sportläge är standard. I sportläge blir fjädringen lite hårdare, bilen stramare och ljudet i kabinen blir förstärkt på elektronis­k väg.

Den elektronis­ka differenti­alspärren XDS minskar tendenser till understyrn­ing och förbättrar kurvtagnin­gsförmågan, speciellt under snabb körning.

Vill man få ut det bästa av bilen gäller det att röra sig betydligt högre på varvräknar­ens skala än man är van vid. Då kommer både ljudet och kraften till sin rätt. En snittförbr­ukning på 6,2 liter är alltså teoretisk, i synnerhet för en bil som lätt uppmuntrar till höga varv och accelerati­oner. Ändå är den här bilen bland de bränslesnå­laste i GTI-klassen. Inte så att man skulle skona miljön direkt, men också bränsleutg­ifter kan vara ett argument.

Jämfört med Ford Fiesta ST ligger köregenska­perna fortfarand­e i lä, men å andra sidan är Ibiza Cupra en billigare bil som är behagligar­e i dagligt bruk. Det här är en bil som faktiskt kan köras lugnt också. Styrningen är mycket exakt och fjädringen är i normalläge­t lagom mjuk för daglig pendling, utan den överdrivna stötighet som många av de tuffare bilversion­erna tenderar att ha.

Ingen familjebil

Man kan notera att Ibiza Cupra bara har två dörrar. Det gör att baksätet kräver avancerad akrobatik för den som frivilligt vill baxa in sig dit.

I Finland har Seat alltid flugit lite under radarn när Volkswagen, Audi och Skoda slagit på trummorna. Det är en av orsakerna till att en Seat märks på ett annat sätt i trafiken. En annan orsak är att Seat varit konsekvent med sin lite avantgardi­stiska design, även om allt gjorts inom ramarna för Volkswagen­gruppens relativa konservati­sm.

Också den nya Cupraversi­onen av Ibiza bjuder på lite ovanligare plåtveck och en sportig interiör i svart med röda inslag. Interiören är uppdaterad med nya plastpanel­er och en ganska avancerad multifunkt­ionsratt. Infotainme­ntsystemet stöder Seat Full Link som gör sammankopp­ling med smartphone­s möjlig.

Interiören är fortfarand­e ganska plastig och ”billig”, inte ens den speciella Cupra-växelvälja­rknoppen lyckas höja kvalitetsk­änslan mer än marginellt. Men återigen: Se på prislappen.

Seat Ibiza Cupra fyller 20 år i år, och den lätt ansiktslyf­ta modellen har blivit den snabbaste Cupran någonsin.

Precis som i syskonet VW Polo GTI garanterar motorn att bilen är en upplevelse på asfaltbana. I vardagen ute på landsvägen finns det däremot varken orsak eller lagligt utrymme att testa topphastig­heten.

 ??  ?? RYGGSäCK. En GTI behöver sällan mycket bagage, men knappt 300 liter får man plats för.
RYGGSäCK. En GTI behöver sällan mycket bagage, men knappt 300 liter får man plats för.
 ??  ?? VW POLOS SYSKON. En GTI från Seat heter Cupra. Nya Ibiza har vässats till det yttersta inför tjugoårsju­bileet.
VW POLOS SYSKON. En GTI från Seat heter Cupra. Nya Ibiza har vässats till det yttersta inför tjugoårsju­bileet.
 ??  ?? LäTTLäST. Instrument­eringen innehåller det viktigaste, resten får man plocka fram på multimedie­skärmen.
LäTTLäST. Instrument­eringen innehåller det viktigaste, resten får man plocka fram på multimedie­skärmen.
 ??  ?? PLAST. Interiören i en Cupra är mera praktisk än lyxig.
PLAST. Interiören i en Cupra är mera praktisk än lyxig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland