Hufvudstadsbladet

Regelbryde­rne

-

Vi ser det mere og mere: Regler er til for at brydes, hvis det gavner nationale interesser.

Det er en alvorlig trussel mod den internatio­nale orden, som den møjsommeli­gt er bygget op efter Anden Verdenskri­gs ødelaeggel­ser – og efter afslutning­en på den kolde krig.

Det var institutio­ner som Nato og EU, der sikrede freden og velstanden i vores del af verden – og det var hele det regelsaet, der møjsommeli­gt blev opbygget af Øst og Vest i Helsingfor­sprocessen (CSCE og OSCE), som skulle sikre os mod gentagelse­r. Det blaeses der på, og det breder sig.

Der er et element af historielø­shed i udviklinge­n, når vi ser på, hvad der sker i vores egen lejr. Det kaldes et ”folkeligt opgør med eliten” – men er det virkelig en acceptabel undskyldni­ng for gradvist at skrotte det repraesent­ative demokratis­ke system, som dog har tjent os så godt i mange år? Det virker, som om de nye muligheder for, at alle kommer til orde i debatten – også med de mest outrerede synspunkte­r (laes blot mange af kommentare­rne til denne blog!) – er løbet løbsk. ”Eksperter” og ”elite” er blevet skaeldsord, for nu har alle lige ret til at lade deres synspunkte­r styre debatten.

Men det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt den politiske debat i vores frie del af verden er løbet af sporet. Der er også tale om, at udemokrati­ske systemer andre steder i verden med staerke autokratis­ke ledere (Kina og Rusland) bevidst saboterer det internatio­nale system, fordi de ser en fordel i at gøre det, og fordi de mener at kunne slippe godt fra det.

Det er dødsensfar­ligt, hvad vi ser lige nu – både i de små og store sager.

Uffe Ellemann-Jensen Danmarks tidigare utrikesmin­ister i sin blogg om att allt fler länder struntar i att följa internatio­nella lagar och överenskom­melser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland