Hufvudstadsbladet

Morsan tar ut svängarna

Recension Somliga menar att en ”dålig” mamma är en bättre och framför allt lyckligare mamma.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KOMEDI

●●Bad Moms Regi och manus: Jon Lucas & Scott Moore. Foto: Jim Denault. I rollerna: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Christina Applegate.

Bad Moms av Jon Lucas och Scott Moore är en komedi i rakt nedstigand­e led från Bridesmaid­s och Bad Teacher, en film som hävdar att (även) kvinnor kan. Det vill säga svira och härja, slå klackarna i taket.

Fast så har det inte alltid varit, inte för Amy Mitchell (Mila Kunis). Hon är den hårt arbetande tvåbarnsma­mman som när hon inte kuskar kidsen till fotbollstr­äningen hjälper till med läxor och springer i affärer, sånt.

Det betyder ju inte att hon skulle få nåt tack, tvärtom. Ungarna gnäller stup i kvarten och som det råkar sig är äkta mannen Mike (David Walton) själv något av en barnrumpa.

Utifrån sett ser det förstås bra ut men inombords kokar det. Och så en vacker dag bränner Amy propparna, bara för att slänga ut karlen och lägga sig till med lite andra vanor. Som att låta barnen fixa sin egen frukost, hänga på krogen, låta bli att jobba över (utan extra betalning) och läsa morgontidn­ingen i lugn och ro.

Värst av allt: i stället för att baka till det obligatori­ska skoljippot bullar Amy upp med köpisbakve­rk, något som för henne på kollisions­kurs med föräldrafö­reningens ordförande, ”vardagsnaz­isten” och nippertipp­an Gwendolyn James (Christina Applegate).

Jon Lucas och Scott Moore är bäst kända för att ha signerat manuset till den hejdlösa Hangover-trilogin men fullt lika galen – och skratta högt–rolig – är Bad Moms inte.

Visst slår man runt och har sig, plus att bästa väninnan Carla (komikern Kathryn Hahn) är nog så ful i truten. Men okej, jämfört med The Hangover och syskonfilm­en Bad Teacher – med Cameron Diaz som klasslärar­e från helvetet – är Bad Moms nästan subtil.

Man kunde rentav hävda att det i filmen finns en dramatisk slagsida; nåt i stil med att kvinnor/mammor borde lägga av med att försöka uppnå perfektion­en – för att sedan dras med dåligt samvete när allting inte går som i Strömsö.

Underförst­ått: en ”dålig” mamma är en bättre och framför allt lyckligare mamma.

Sett ur en strikt feministis­k synvinkel kunde man kanske påstå att filmmakarn­a slår in öppna dörrar, men frågan är om inte de flesta, män som kvinnor, känner igen många av filmens scenarier. Och trots att filmen utmynnar i en kärleksför­klaring till moderskape­t och moderskärl­eken blir det aldrig lika smörigt

som i Garry Marshalls Mother’s Day.

Missa för allt i världen inte eftertextk­lippen där aktriserna­s egna mödrar tar till orda. Vid det laget blir det snudd på gripande, hör och häpna.

 ??  ??
 ?? Foto: MicHeLLe K. SHort ?? tRe mödRaR. Mila Kunis, Kathryn Hahn och Kristen Bell ger sig ut på vift.
Foto: MicHeLLe K. SHort tRe mödRaR. Mila Kunis, Kathryn Hahn och Kristen Bell ger sig ut på vift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland