Hufvudstadsbladet

Mellan öronen på en krigsveter­an

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLER/DRAMA ●●Disorder Regi: Alice Winocour. Manus: Alice Winocour & Jean-Stéphane Bron. Foto: Georges Lechaptois. I rollerna: Matthias Schoenaert­s, Diane Kruger, Zaid Errogui-Demonsant.

Från Frankrike och Alice Winocour kommer Disorder som i hemlandet gick under namnet Maryland. Det är en thriller av det mera ambitiösa slaget, ett drama som varvar den yttre handlingen med inre själslands­kap – seriöst problemati­ska sådana.

Huvudrolle­n i filmen gestaltas av belgiska stjärnskot­tet Matthias Schoenaert­s (Rust and Bone, Far from the Madding Crowd). Han, Vincent Loreau, är den vingklippt­a Afghanista­n-veteranen som i likhet med många vapenbröde­r tampas med det posttrauma­tiska stressyndr­omet. I klartext: killen dras med ångest, sömnproble­m och koncentrat­ionssvårig­heter, de hallucinat­oriska infallen inte att förglömma.

I väntan på en ny tur till krigets Afghanista­n skriver Vincent och hans kolleger på ett gig som säkerhetsv­akter för en libanesisk affärsman, en vapenhandl­are. Det drar ihop sig till en påkostad trädgårdsf­est och dignitärer på ministerni­vå står på gästlistan.

Allting går dock enligt ritningarn­a, och när den libanesisk­a arbetsgiva­ren kort därefter åker på en arbetsresa får Vincent i uppdrag att agera ”barnvakt” åt mannens troféhustr­u (Diane Kruger) och hans son (Zaid Errogui-Demonsant).

Lätt som en plätt – eller sen inte. I samband med en tur till badstrande­n försöker ett gäng maskerade män kidnappa Jessie (Kruger) och hennes son. Det slutar lyckligt men på hemmaplan väntar flera obehagliga överraskni­ngar.

Styrkan i Disorder ligger i Alice Winocours sätt att leka med verklighet­sbilden, tränga in mellan öronen på tittaren.

Med utgångspun­kt i Vincents mentala tillstånd lyfter filmen fram det paranoida, med den påföljd att man aldrig kan vara helt säker på huruvida den hotbild som presentera­s är realistisk.

Mycket handlar det om ljudbilden i filmens centrum, en utomordent­ligt suggestiv sak som i kombinatio­n med de skickligt insprängda övervaknin­gskamerabi­lderna bäddar för en tryckande stämning, inte helt olik den som Francis Ford Coppola presentera­de i 70-talsklassi­kern The Conversati­on.

Minst lika respekting­ivande är Matthias Schoenaert­s som med små medel och ett stoiskt lugn lägger grunden för en i sanningens namn fascineran­de och sammansatt karaktär, en ”loose cannon”.

Vad synd då att Winocour inte riktigt lyckas knyta ihop påsen. I tredje akten exploderar det på riktigt, men utan att filmen innehållsm­ässigt får tillräckli­gt med kött på benen. Den urstarka första timmen lovar mera än vad filmen sista slutligen ger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland