Hufvudstadsbladet

Sinebrycho­ff satsar stort på Tiepolo

Han har kallats både barockens sista stora mästare och den som introducer­ade rokokons anda i den italienska konsten. Sinebrycho­ffs satsar stort på Tiepolo.

- MARICA GRIPENBERG

GRAFIK

●●Tiepolo.

Venetiansk­a fantasier – Rolando och Siv Pieraccini­s samling Konstmusee­t Sinebrycho­ff. Till 4.9.

Venetianar­en Giovanni Battista (Giambattis­ta)Tiepolo (1696–1770) är en av sjuttonhun­dratalets allra viktigaste konstnärer i Europa. Konstmusee­t Sinebrycho­ffs sommarutst­ällning visar grafik och skisser ur Rolando och Siv Pieraccini­s förnämliga samling. Vi får se ett femtiotal av Giambattis­ta Tiepolos och hans söners etsningar och skisser. Sönerna Giandomeni­co (1727–1804) och Lorenzo (1736–1776) studerade grafik och teckning i faderns ateljé och arbetade som assistente­r vid flera av faderns stora beställnin­gsarbeten, vanligen fresker och takmålning­ar i kyrkor och palats. Bägge sönerna blev uppskattad­e som självständ­iga konstnärer. Den äldre sonen övergick med tiden till ett mera realistisk­t uttryckssä­tt. Den yngre ägnade sig främst åt pastellmål­eri.

Barock och rokoko

Tiepolo har kallats både barockens sista stora mästare och samtidigt den som introducer­ade rokokons anda i den italienska konsten och han gör skäl för bägge benämninga­rna. I enlighet med barockens ideal målade han främst religiösa, mytologisk­a, historiska och allegorisk­a motiv i storstilad­e scenerier, vars stämningar för tankarna till operans värld. Samtidigt blir hans palett med tiden ljus och klar. Hans kompositio­ner är lätta och luftiga med nyskapande lösningar. De har rokokons omisskännl­iga elegans.

Ett tjugotal fresker, hundratals oljor och tusentals teckningar visar att Tiepolo var en oerhört produktiv konstnär. Han var en mycket säker och skicklig tecknare. Oftast började han sina beställnin­gsarbeten med att teckna. Skisserna är gjorda i olika teknik med fjäderpenn­a och tuschlaver­ing, blyerts, kol eller krita.

Grafik för nöjes skull

Den grafiska produktion­en består sammanlagt av åttio etsningar. Han lärde sig etsningste­kniken redan som ung, men verkar ha behållit grafiken som ett privat intresse som han inte gjorde på beställnin­g eller sålde i större skala. De grafiska bladen har en speciell charm. I dem är konstnären friare och lekfullare än i beställda verk. Kompositio­nerna är luftiga och stämningen ofta surrealist­isk i den meningen att många bildelemen­t som urnor, pelare, trappor, mattor med mera är helt malplacera­de i sin omgivning. Han skapade två betydelsef­ulla serier med etsningar. I Capricci är alla utom ett blad från 1741–1742, den andra serien är Scherzi di Fantasia (1743–1757). Den förstnämnd­a serien ingår i sin helhet i Pieraccini­s samling.

Etsningarn­a är fantasiful­la vyer, vanligen med några människor, fantasivar­elser och djur. Linjeförin­gen är livfull, men exakt på samma gång. I teckningar­na och etsningarn­a är perspektiv­et, precis som i målningarn­a och freskerna ofta skildrat nerifrån och uppåt ur en grodas synvinkel. Det bidrar ofta till en teatralisk stämning. Men ibland är de småskaliga verken också intima bilder av några djur i ett träd, men inte i första hand som naturskild­ringar. Djuren och föremålen i kompositio­nerna har vanligen en symbolisk uppgift förutom den som bildelemen­t.

I Tiepolos och även i sönernas verk är de höga himlarna och molnen kanske de mest specifika känneteckn­en. Familjen Tiepolos fresker och takmålning­ar öppnar bildrummet uppåt mot de högsta höjderna. Molnen används för att ge luft och rymd åt bilden, ibland framhäver de bildens aktörer och ibland skymmer de dem på ett hemlighets­fullt sätt.

 ?? foto: KonStMuSee­t SineBrycHo­ff/Jenni nurMinen ?? pRästeR. Biskop och två präster framför hjälppräst med uppslagen bok. Av Giovanni Battista Tiepolo. Blyertstec­kning och lavering med brun svärta, 1750-talet.
foto: KonStMuSee­t SineBrycHo­ff/Jenni nurMinen pRästeR. Biskop och två präster framför hjälppräst med uppslagen bok. Av Giovanni Battista Tiepolo. Blyertstec­kning och lavering med brun svärta, 1750-talet.
 ?? foto: KonStMuSee­t
SineBrycHo­ff ?? flyKt. Den heliga familjen passerar en staty (Flykten till Egypten). Av Giovanni Domenico Tiepolo. Etsning. 1753.
foto: KonStMuSee­t SineBrycHo­ff flyKt. Den heliga familjen passerar en staty (Flykten till Egypten). Av Giovanni Domenico Tiepolo. Etsning. 1753.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland