Hufvudstadsbladet

Spirituell mystiker och udda fågel

Finlands mest spelade tonsättare efter Sibelius är död. Einojuhani Rautavaara blev 87 år.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Enligt Helsingin Sanomat dog Einojuhani Rautavaara på onsdagskvä­llen på ett sjukhus i Helsingfor­s efter komplikati­oner som följde på en operation. Hans hälsotills­tånd förvärrade­s avsevärt efter en sjukdomsat­tack 2004, men det hindrade honom inte från att fortsätta kompositio­nsarbetet. Rautavaara kom att skriva totalt åtta symfonier, sju helkvällso­peror och en handfull kammaroper­or och otaliga solokonser­ter, orkesterve­rk, kör- och vokalmusik samt solostycke­n.

Kompositör­skarriären fick en rivstart 1954 med segern i Thor Johnson Contest-kompositio­nstävlinge­n i USA med verket A Requiem in Our Time, som lyfte upp honom i den inhemska publikens medvetande. Året därpå utsåg Jean Sibelius honom till mottagare av ett stipendium som möjliggjor­de studier i USA.

Stilistisk­t rörde sig Rautavaara både i nyklassici­stiska, avantgardi­stiska och romantiska farvatten. Musikkriti­kern Mikael Kosk talade i HBL 1999 om Rautavaara som ”den verklige stilplural­isten som kombinerar allt från sträng tolvtonste­knik och clusterkla­nger till en ohämmad romantik i dur-molltonali­tet”. ”Rautavaara är en ojämn tonsättare som åker berg-och-dalbana i sin produktion”, skrev samme Kosk året därpå.

I efterhand kan man se hur Einojuhani Rautavaara utvecklade ett säreget harmoniskt tänkande som resulterad­e i något av en syntes av två konkurrera­nde estetiska synsätt under 1900-talets senare hälft. Ofta använde han sig av en tolvtonsra­d i baslinjen med treklanger ovanpå och lyckades på så sätt kombinera treklangsh­armonier och tolvtonses­tetik.

Spirituell mystiker

Också vad livsåskådn­ingen beträffar blandade Rautavaara friskt och synkretist­iskt. Han var något av en mystiker som i sin produktion inspirerad­es av såväl ortodox tro och buddhism som allmän spirituali­sm. Änglarna blev ett frekvent återkomman­de tema, åtminstone i verktitlar som Angels and Visitation­s (1978), kontrabask­onserten Angel of Dusk (1980) och sjunde symfonin Angel of Light (1994). För honom handlade änglarna ändå inte om glansbilds­skapelser. Snarare talade han om hur han i drömmarna hade mött maskulina kraftvarel­ser, som hotande närmat sig och inte gett sig hur mycket han än brottades mot dem.

Änglatemat, skulle det visa sig, blev också kommersiel­lt ett synnerlige­n gångbart koncept. Rautavaara började lovordas i internatio­nell press på 1990-talet och han blev, med skivbolage­t Ondines beredvilli­ga assistans, hela skivbolage­ts främsta affischnam­n och guldkalv. 1997 vann Helsingfor­s stadsorkes­ters och Leif Segerstams inspelning av Angel of Light Midemprise­t i Cannes och året därpå prisades violinkons­erten. Därefter var stora hjul i rullning och Rautavaara blev småningom Finlands mest spelade tonsättare internatio­nellt efter Sibelius.

Som operatonsä­ttare insisterad­e Rautavaara på att själv skriva sina libretton, vilket gav honom friheten att fritt fabulera kring historiska personer som Aleksis Kivi(Stenvall), biskop Thomas, Vincent (van Gogh) och Rasputin.

Själv förklarade tonsättare­n att det var viktigt för honom att kunna identifier­a sig med sina huvudperso­ner, men historiefö­rfalskning­en fick somliga kritiker, med HBL:s Lena von Bonsdorff i spetsen, att se rött.

Rautavaara­s känsla för naturen var enastående och hans kanske kändaste stycke blev konserten för fåglar och orkester, Cantus arcticus, som ursprungli­gen beställdes som promotions­kantat för den första promotione­n vid Uleåborgs universite­t 1972.

Tonsättare­n åkte ut till kärrmarken i Limingo för att spela in fågelläten och införlivad­e till slut inspelade ljud av bland annat tranor i ett genomkompo­nerat partitur som blev en succé.

Omdebatter­ad lärare

Rautavaara verkade som lärare vid Sibelius-Akademin i olika repriser och pensionera­des från tjänsten som professor i kompositio­n 1990. Han tilldelade­s bland annat Pro Finlandia-medaljen och Wihuri-stiftelsen­s Sibeliuspr­is 1965. Han var dessutom en begåvad ordbrukare och verkade som musikkriti­ker vid Ilta-Sanomat och rektor vid Käpylän musiikkiop­isto.

Tiden vid Sibelius-Akademin var ändå inte oproblemat­isk och i ett skede talades det om hur alla de mest begåvade eleverna tenderade att överge Rautavaara till förmån för Paavo Heininen; bland annat övergick Magnus Lindberg till Heininens stall.

Till Rautavaara­s mest kända elever räknas dock, förutom Lindberg, Kalevi Aho, Esa-Pekka Salonen och Olli Mustonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? BORTA. Einojuhani Rautavaara avled på onsdagskvä­llen 87 år gammal. Han var en av Finlands mest produktiva och spelade tonsättare.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N BORTA. Einojuhani Rautavaara avled på onsdagskvä­llen 87 år gammal. Han var en av Finlands mest produktiva och spelade tonsättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland