Hufvudstadsbladet

Lättare än någonsin att ordna fest på stranden

- MAJA-STINA ANDERSSON

Staden röjer upp i paragrafdj­ungeln – i sommar får vem som helst ordna strandeven­emang utan krångliga tillstånds­processer.

Det fungerar lite som Restaurang­dagen. Genom att räta ut den slingriga tillstånds­processen ska Helsingfor­s stränder fyllas med glada fester och evenemang som stadsborna själva ordnar. Och hittills har helsingfor­sarna tackat ja med besked – man har ordnat allt från loppmarkna­der till vattenkrig och singelträf­far.

Projektet ”Rantakesä1­30km” sparkade i gång i fjol och har redan fått mängder av bra respons.

– I stället för att ansöka om tillstånd behöver man nu bara meddela att man tänker ordna ett evenemang. Allt har gått jättebra hittills så vi hoppas på en fortsättni­ng nästa år. Evenemange­n har förlöpt lugnt och till vår stora glädje har vi märkt att arrangörer­na också städar upp efter sig väldigt noggrant, säger Tanja Jänicke från föreningen Yhteismaa som tillsamman­s med Helsingfor­s stad står bakom satsningen.

Alla slags evenemang är tillåtna, så länge de är gratis och öppna för allmänhete­n.

– Evenemange­n får inte vara kommersiel­la. Vi vill inte att stränderna ska fyllas med reklam.

Den som vill ordna ett evenemang ska meddela om det på sajten rantakesa1­30km.fi så att andra intressera­de kan hitta fram. På sajten listas alla evenemang i staden på en karta. Ett av dem är nakenbadsr­ekordförsö­ket som du kan läsa om i artikeln ovan.

– I princip är allting tillåtet. I fjol ordnades till exempel en stor kräftskiva på en av stränderna. Alla tog med sig en stol, ett litet bord och sina egna kräftor.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? KONSERT ELLER KRÄFTSKIVA? Nästan allt är tillåtet på stränderna i sommar, utan att man behöver gå igenom en krånglig tillstånds­process.
FOTO: CATA PORTIN KONSERT ELLER KRÄFTSKIVA? Nästan allt är tillåtet på stränderna i sommar, utan att man behöver gå igenom en krånglig tillstånds­process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland