Hufvudstadsbladet

Brat pack växer upp

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Ett gäng vänner blir klara från Georgetown och vuxenlivet hägrar, men det är inte så enkelt att få drömmar uppfyllda eller ens veta vad det är en vill göra av sitt liv. I Joel Schumacher­s St. Elmo’s Fire (1985) är det just denna förvirrade tid efter studierna som står i fokus.

Kompisgäng­et spelas av skådespela­re från det som brukar kallas ”brat pack” – ett gäng unga skådespela­re som befolkade en hel del tonårsfilm­er under 80-talet. Ally Sheedy, Judd Nelson, Emilio Estevez var alla med i The Breakfast Club (1984), Andrew McCarthy sågs senare i Pretty in Pink, Rob Lowe fick sitt genombrott i The Outsiders, Demi Moore fick sitt i About Last Night (1986) (där hon spelade mot Lowe).

Vissa av dem kanske inte blir vuxna fort nog medan andra längtar tillbaka till studiernas mer lättsamma tillvaro. Alec (Nelson) försöker jobba upp sig inom politiken och pressar flickvänne­n Leslie (Sheedy) att gifta sig med honom. Samtidigt har han aningen svårt att vara trogen. Den aspirerand­e författare­n Kevin (McCarthy) är hemligt kär i en av sina vänner, Billy (Lowe) dricker för mycket och klarar inte av att ha ett jobb mer än några dagar och Wendy (Mare Winningham) försörjer honom trots att han inte besvarar hennes känslor. Jules (Moore) lever på kredit och har en affär med sin chef medan Kirbo (McCarthy) blir besatt av läkaren Dale (Andie MacDowell i sin andra roll någonsin, fyra år senare slog hon igenom i Sex, Lies and Videotape). De hänger på St. Elmo’s Bar där Billy spelar saxofon om kvällarna.

Och den som lyser starkast är Sheedy som lyckas ge sin Leslie ett djup som saknas hos de övriga. De flesta karaktärer är så självuppta­gna, dryga och otrevliga att det är svårt att ta deras problem på allvar. Är det meningen att vi ska känna empati då vi ser dem gräva sina egna gropar för att sedan bortskämt kräva hjälp upp och kanske lite pengar till hyran också?

Och ändå finns det något charmigt här, något som gör att jag faktiskt har sett den här filmen mer än en gång. När allt melodrama lägger sig och vi får se karaktärer­na umgås som de vänner de i alla fall har varit visar sig St. Elmo’s Fire från sin bästa sida. Då lägger sig ett nostalgisk­t 80-talsskimme­r över filmen och till och med Billys genomträng­ande saxofonton­er låter en stund som ljuv musik.

Frii 22.25

 ?? FOTO: FRII ?? VäNNER. Ett gäng 20-åringar försöker sig på vuxenlivet efter sin examen.
FOTO: FRII VäNNER. Ett gäng 20-åringar försöker sig på vuxenlivet efter sin examen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland