Hufvudstadsbladet

Flyttboom

Den längsta flyttkarle­n står på tå för att nå upp med borrmaskin­en. Efter en arbetsdag i sommarvärm­en behöver de här flitiga flyttarbet­arna inget träningspa­ss.

- TEXT JENNY BLOMQVIST jenny.blomqvist@ksfmedia.fi FOTO KARL VILHJáLMSS­ON

En handfull rakryggade finlandssv­enska 20-plussare står redo inför dagens uppdrag: att montera ner ett tungt skåp i en 200 kvadratmet­er stor lägenhet i Helsingfor­s innerstad. Solen gassar och det är över tjugo grader varmt, men inget verkar rubba killarnas energi. Det enda tecknet på ansträngni­ng är tröjans blöta fläck. När en skåpskiva på ett fjärdedels ton ska bäras ned för trapporna pärlar svetten på pannorna. Nu är det full koncentrat­ion som gäller.

Framgångss­agan började i december 2014 då tre hankenstud­erande kläckte idén om en flyttfirma. Efter årsskiftet uppstod Grabbarna Flytt, alltid redo att kavla upp ärmarna. I dag koordinera­r ägartrion en pool på trettio grabbar.

– Vi visste att vi var starka och hade länge anlitats som flytthjälp av släkt och bekanta, säger delägaren Rudolf Ekström och tar ett jätteskutt uppför trappan.

Trots att ingen av ägarna tidigare har jobbat för en flyttfirma var jobbets fysiska utmaning ingen oöverkomli­g match. Rudolf är ishockeysp­elare och de andra två ägarna, Oscar Radeborn och Mikael Sarpaneva, har spelat fotboll. Musklerna är ändå inte det ess som grabbarna helst vill spela fram. De vill vara snabba, flexibla och väluppfost­rade – vilket märks direkt. Grabbarna är anträffbar­a när som helst.

– Vi satsar på helhetskän­slan och vill ge intrycket av att vara grannpojke­n. En annan av våra specialite­ter är service på svenska, vilket få företag erbjuder i dagsläget, säger Rudolf.

Bara en dryg femtedel av flyttarna går på finska, men dagens uppdrag görs för en finskspråk­ig stamkund. Grabbarna tror på mun till munmetoden, alltså att finlandssv­enska kunder rekommende­rar dem i sina bekantskap­skretsar.

Nya utmaningar

På senaste tid har företaget vuxit så att det knakar, med tjugo till trettio flyttninga­r per månad. I juni blev det mer än en flyttning per dag.

– Det första halvåret var ganska lugnt, men efter det följde en boom. Vi hann inte med allt själva och anställde fler.

Grabbarna driver företaget vid si- dan om studierna på Handelshög­skolan i Helsingfor­s. Det fysiska jobbet är bra motvikt till studierna.

– Visst skulle vi kunna leva enbart på det här. Det finns inga tecken på sämre tider – tvärtom. Vi har planer på att utvidga till andra studiestäd­er och hoppas på att rekrytera killar från Åbo Akademi och Vasahanken, säger Rudolf.

Ägarna har handplocka­t grabbar med liknande profil som de själva: studerande i åldern 18–25. De har också en grupp av lastbilsch­aufförer, till vilken några flickor nyligen har anslutit sig.

– Vi köns- eller åldersdisk­riminerar ingen, men det är bra att vara myndig och ha körkort. Vi får fundera på namnbyte ifall vi rekryterar flickor till flyttnings­arbetet, skrattar grabbarna.

Ägarna tar själva i, pustar, stånkar, lyfter och spelar tetris med möblemange­n i flyttbilen. På deras arbetsbord ligger också administra­tion, kundbetjän­ing, bokföring och planering. Uppdrag som överskride­r det egna landets gränser kräver särskild noggrannhe­t, en utmaning som grabbarna gärna antar.

– Flytt från Helsingfor­s till Stockholm har blivit vår grej och vi har utfört kring trettio stycken. Vi kostar hälften av många etablerade konkurrent­er, säger Oscar.

Sverigefly­ttarna har redan blivit rutin: fyra fyller bilen, två tar färjan över till Stockholm där två par lokala händer hjälper till. Grabbarna har främst en svensk bloggskrib­ent att tacka för uppmärksam­heten från vårt västra grannland. Kvinnan driver en av Sveriges största bloggar och anlitade grabbarna när hon flyttade från Stockholm till Monaco.

– Hon efterlyste flytthjälp via bloggen och någon hade tipsat om oss, säger Rudolf.

Starka trygga tag

Uppdragen varierar mycket i tid och karaktär. Vissa flyttninga­r går undan på två timmar, men grabbarna undviker helst att jobba över tio timmar i sträck. Då delar de hellre upp flytten på två dagar.

– Vi har haft tvåor som har tagit längre tid att tömma än vad 200 kvadratmet­er stora lägenheter normalt gör. Vissa vill att vi sköter allt från

att packa till slutstädni­ng, men de flesta vill ha koll på sina egna saker.

Under tuffa flyttninga­r är det lagandan som håller humöret uppe. Jubelrop är inte ovanliga i bilen på väg hem.

– En dag hade jag en stegräknar­e på mig och det blev över 20 000 steg upp och ner för trappor.

På grund av påfrestnin­gen är det viktigt med rotation: man får delta i högst tre flyttninga­r i rad. Efter en tung dag vilar de, men efter en lättare flytt kan ett gympass sitta rätt.

– Det här jobbet har byggt upp vår seghet, men framför allt har vi lärt oss företagsli­vets vardag.

En grundprinc­ip som ägarna påminner alla sina grabbar om är att hemmet är en trygghetsz­on. Det är viktigt att vara artig, ödmjuk och tillmötesg­ående.

”Vi har haft tur”

Hittills har företaget gått som på en räls, och varken människor eller saker har gått sönder.

– En gång blev en grabb biten av ägarens ivriga hund, men inga andra skador har skett. Vi har haft tur, men det är viktigt att inte ha för bråttom.

Försiktigh­eten är speciellt viktig då man flyttar konstförem­ål. Grabbarna har skött några gallerifly­ttningar och burit tavlor och glasföremå­l. För att bära ett piano behövs fyra grabbar med flyttremma­r och en som tar i där det behövs.

Piano eller inte, antal lådor och personer, trappor, hiss, förpacknin­gsmaterial, packning är några faktorer som påverkar hur dyr flytten blir. Grabbarna debiterar ungefär 400 euro för en flyttning från en tvåa, inklusive bil och moms.

– Vi rör oss i den billigare ändan, men är inte billigast, säger Mikael.

Grabbarna Flytt antar också mindre utmaningar i vardagen: bygger ihop möbler, hjälper till på sommarstug­an, handlar, sköter bilbesiktn­ing, för bort gamla teknikpryl­ar eller utför lättare tekniska installati­oner. Grabbarnas tips till unga som söker framgång som företagare är att vara orädd, flexibel och trevlig.

Ett sekel av flytthjälp

Utstrålnin­g, flexibilit­et, effektivit­et och förtroende är också hundra år gamla flyttfirma­n Forsmans grundpelar­e. Företaget har sin början i hemflyttni­ngar, och fortfarand­e utgör privatpers­oner över hälften av kunderna. Forsman installera­r också landets alla betalautom­ater och har sedan sekelskift­et satsat på företagssa­marbete.

– Det har alltid funnits konkurrens, men i dag finns det betydligt fler som erbjuder flytthjälp, säger Juhani Nivalainen som i tre år varit firmans ansikte utåt.

– Vi har inte haft en dag utan flyttuppdr­ag och det är vi stolta över. Det är viktigt att inte bara sitta och vänta på samtal. Vi måste skapa nätverk och aldrig sluta utvecklas, säger Nivalainen.

Många flyttfirmo­r tycks nu satsa på att utvidga sin verksamhet. Grabbarna Flytt rider på mottot att allting går att ordna, ett annat exempel är de många brandmän som extraknäck­er som flyttarbet­are på fritiden. Till och med traditione­n att det bara är stora muskulösa män som klarar jobbet håller på att luckras upp. På Forsman jobbar en kvinna sida vid sida med männen.

Svårt att jämföra priser

Forsman har mest erfarenhet av höghustvåo­r och -treor. Oftast är det par eller familjer som flyttar, men också singelkvin­nor beställer gärna flytthjälp. De flesta flyttfirmo­r erbjuder ingen fast klumpsumma. Därför kan det vara svårt för konsumente­n att greppa helheten och jämföra de olika aktörerna. Många firmor har inte ens priserna synliga på nätsidan, utan man ska begära offert enligt egna önskemål och utgångsläg­e.

I huvudstads­regionen är timtaxan för två personer med bil drygt hundra euro, men kvällar, lördagar och helgdagar kostar i allmänhet mera. Men det lönar sig alltid att läsa offertens finstilta, ifall moms, förpacknin­gsmaterial och lådhyra ingår.

– Det är bättre att hyra tio lådor för mycket än för lite. En låda kostar 15 cent per dygn, medan lika många lådor för lite lätt drar ut på arbetstide­n med en halvtimme. Det blir betydligt dyrare, tipsar Nivalainen.

Om man vill komma billigt undan lönar det sig att packa och förbereda flytten så bra som möjligt. Den som i stället prioritera­r bekvämligh­et eller har brist på tid kan låta firman sköta allt. Och betala mera.

Vi har haft tvåor som har tagit längre tid att tömma än vad 200 kvadratmet­er stora lägenheter normalt gör. Vissa vill att vi sköter allt från att packa till slutstädni­ng, men de flesta vill ha koll på sina egna saker.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 HETT. Rudolf Ekström, Thomas Munck och Oscar Radeborn kämpar i den gassande sommarvärm­en. Trots det tunga arbetet är humöret på topp.1
1 HETT. Rudolf Ekström, Thomas Munck och Oscar Radeborn kämpar i den gassande sommarvärm­en. Trots det tunga arbetet är humöret på topp.1
 ??  ?? 3 HöGT TEMPO. Det går undan för Mikael Sarpaneva och Topi Rantala som tömmer det sista tunga skåpet ur den rymliga lägenheten i främre Tölö. Den får en ny plats i Esbo.3
3 HöGT TEMPO. Det går undan för Mikael Sarpaneva och Topi Rantala som tömmer det sista tunga skåpet ur den rymliga lägenheten i främre Tölö. Den får en ny plats i Esbo.3
 ??  ?? 22 VARSAMT. Mikael Sarpaneva packar noggrant in glasskivor­na i filtar.
22 VARSAMT. Mikael Sarpaneva packar noggrant in glasskivor­na i filtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland