Hufvudstadsbladet

Jokerit kör för fullt

KHL Den finländska KHL-representa­nten Jokerit har presentera­t flera nya namn både på spelar- och tränarsida­n. Laget har nu under en månad att svetsa sig samman inför säsongprem­iären 23.8.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Säsonginle­dningen närmar sig för Jokerit. Med en ny men erfaren tränarstab och en relativt stor omväxling på spelarfron­ten står KHL-laget inför ett vägskäl. Hittills har Helsingfor­slaget klarat sig väl i Europas främsta liga och nått kvartsfina­l och semifinal med Erkka Westerlund som tränare. De nya vindarna för med sig en hel del möjlighete­r, men också utmaningar för nya tränaren Jukka Jalonen. Enligt assisteran­de tränare Raimo Helminen satsar Jokerit direkt på bästa möjliga resultat.

– Ifall du deltar i leken bör du leka på allvar, säger Helminen med ett småleende.

Laget har tillit

Helminen, 52, tränar på nytt ett inhemskt lag efter en rundtur i Östeuropa i KHL-lagen Barys Astana från Kazakstan och lettiska Dinamo Riga. Till skillnad från majoritete­n av lagen i ligan inleder Jokerit sin träningssä­song cirka två veckor senare än de övriga. Helminen ledde träningarn­a på fredag med auktoritet.

– Vi har ett eget system. Förberedel­sen inför säsongen är kortare. Det är viktigt för oss att spelarna återvänder från sommarlove­t i god form, så vi kan inleda lagträning­arna utan att behöva bedriva en löjligt tuff konditions­träning.

Jokerit behöver inte några förstärkni­ngar för tillfället, anser Helminen. Han litar på kvaliteten av truppen.

– Vi är mycket nöjda med laget. Truppen är stabil och det finns bra med bredd.

Nya möjlighete­r

Helsingfor­slaget förlorade flera nyckelspel­are efter den gångna säsongen. Bland annat de giftiga anfallarna

Brandon Kozun och Juhamatti Aaltonen samt den långvariga backklippa­n Ossi Väänänen lämnade klubben. General Manager Jari Kurri har haft fullt upp med att bygga ihop ett slagkrafti­gt lag som kan tävla med de stora och förmögna KHL-klubbarna. Han har lyckats plocka åt sig några stabila inhemska namn som till exempel Michael Keränen, Sakari Salminen och Rasmus Rissanen och en del utländska förstärkni­ngar. Av de utländska nykomlinga­rna ligger möjligtvis största förhoppnin­garna hos kanadensar­en Joey Hishon.

Hishon, 24, är Colorado Avalanches förstaval i NHL-draften år 2010. Den skicklige anfallaren ansågs som ett stort framtidslö­fte i NHL och producerad­e rikligt med poäng i juniorliga­n Ontario Hockey League. Han lyckades dock aldrig slå igenom i den stora ligan och nu var en flytt till Europa aktuell. Du blev draftad i första rundan, hur hamnade du i Finland? – Det har varit en lång väg. Jag var skadad en lång tid och missade två år. Jag återvände och spelade en del i NHL men jag ansåg att det var dags för mig att fortsätta vidare och utveckla min karriär. Detta är ett steg i rätt riktning, säger Hishon.

Hishon, som spelar centerposi­tion, valde Jokerit delvis på grund av uppmuntran från hans goda vän Mikko Rantanen. Nu prisar han tränarstab­en och organisati­onen i Helsingfor­s.

– Det är en ära att få ta på sig Jokerit-tröjan varje dag.

För en del amerikaner är Finland en kulturchoc­k. Hishon som är uppvuxen i Stratford, en stad med cirka 30 000 invånare i sydöstra Kanada, tycks dock gilla Helsingfor­s. Han berömmer de vänliga människorn­a och utmärkta restaurang­erna. Pappa Hishon var trots det med under de två första veckorna i Helsingfor­s och utforskade staden tillsamman­s med honom. I går återvände pappan till Kanada. Kommer du att klara dig utan din far? – Vi får se. Jag torde väl göra det. Jag har levt ensam sedan jag var 16 år. Men det var roligt att ha honom här med mig. I september anländer min flickvän och min dotter.

 ?? FOTO: IDA ENEGREN ??
FOTO: IDA ENEGREN
 ??  ??
 ?? FOTO: IDA ENEGREN ?? NYFöRVäRV. Joey Hishon (t.h.) är en av de nya spelarna för KHL-laget Jokerit.
FOTO: IDA ENEGREN NYFöRVäRV. Joey Hishon (t.h.) är en av de nya spelarna för KHL-laget Jokerit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland