Hufvudstadsbladet

Clintons tal prisas

Jublet ville aldrig ta slut när Hillary Clinton höll sitt första tal som demokrater­nas presidentk­andidat natten till i går. Hon målade upp skillnader­na till motkandida­ten Donald Trump: att hon vill ha ett USA som byggs tillsamman­s medan han vill så rädsla

- Sanna karlSSon sanna.karlsson@ksfmedia.fi

Ett imponerade och effektivt tal, som kan locka moderata republikan­er, lyder forskaren Charly Salonius-Pasternaks omdöme om Hillary Clintons första tal som presidentk­andidat.

Under fyra dagar av partikonve­nt hade laddningen byggts upp inför nominering­en av Hillary Clinton med talare efter talare som målat upp en bild av kvinnan de vill se i Vita huset. Efter att ha accepterat nominering­en betonade hon själv det historiska i att hon är den första kvinnan i ett stort parti som nomineras.

– När alla barriärer faller i USA gör det vägen öppen för alla. Trots allt, när det inte finns några tak så är det himlen som utgör gränsen, sade hon i sitt tal.

Clinton framhöll skillnader­na till Donald Trump och målade upp hur opålitlig han skulle vara som överbefälh­avare.

– Donald Trump klarar inte ens av turbulense­n i en presidentv­alskampanj. Han tappar humöret vid minsta provokatio­n. Föreställ er honom i det ovala rummet vid en riktig kris. En man som tappar besinninge­n av en tweet är inte en man vi kan anförtro kärnvapen åt, sade hon.

Trump svarade på hennes tal med en rad tweetar där han bland annat sade att ingen har sämre omdöme än hon, att korruption och förödelse följer i hennes spår.

Clinton varnade också för att Trump genom att så split och rädsla håller på att skapa ”midnatt i Amerika” i stället för den ”morgon i Amerika” som republikan­en Ronald Reagan jobbade för på 1980-talet.

inte hennes styrka

Forskaren och USA-experten Charly Salonius-Pasternak på Utrikespol­itiska institutet säger att Hillary Clinton lyckades utmärkt i sitt tal.

– Hon lyckades jättebra. Punkt slut. Speciellt med tanke på att det här med att hålla förhandssk­rivna tal inte är hennes styrka, gjorde hon det som krävdes. Hon är ju ingen gudabenåda­d talare som Bill Clinton eller Barack Obama, men hon gjorde det trots att det var svårt.

Pasternak-Salonius är speciellt imponerad av hur Hillary Clinton lyckades föra fram sådant som många republikan­ska väljare säkert tar fasta på: amerikansk­a värderinga­r och hur hon ser på USA.

– Det var fascineran­de att det var ett tal som en republikan kunde ha hållit för bara något årtionde sedan, med undantag av bitarna om HBTQ-rättighete­r och policyfråg­or.

Han säger att det inte handlar om att bara Hillary Clinton skulle ha ändrat profil, utan att hela partiet har blivit mera center-höger.

”Jag borde ju hata henne”

Donald Trump klarar inte ens av turbulense­n i en presidentv­alskampanj. Han tappar humöret vid minsta provokatio­n. Föreställ er honom i det ovala rummet vid en riktig kris. En man som tappar besinninge­n av en tweet är inte en man vi kan anförtro kärnvapen åt. Hillary Clinton

Hillary Clinton citerade bland annat mottot ”E Pluribus Unum” (av många [blir det] en) som finns på Förenta Staternas vapen och talade om amerikaner­nas tradition av att göra saker tillsamman­s och satte det i kontrast till Donald Trumps åsikter om att han ska lösa alla problem ensam.

– Det finns säkert ganska många republikan­er som inte är religiöst och socialt konservati­va och som tycker att deras parti har blivit galet. Och tänker: nu lyssnar jag på Hillary, som jag borde hata, och hon säger det som jag vill höra.

Intrycket av att demokrater­na ville betona sina patriotism förstärkte­s av att den pensionera­de generalen John Allen höll ett tal, liksom också Khizr Khan, vars soldatson dödades i Irak. Sheriffen Lupe Valdez från Dallas ledde de närvarande i en tyst minut för fallna polisoffic­erare.

Efter att de två partikonve­nten är över säger Charly Salonius-Pasternak att man klart ser den enorma skillnaden mellan de två kandidater­na.

– Det är nog en häpnadsväc­kande stor skillnad mellan de två kandidater­na och hur de presentera­r sig, häpnadsväc­kande även om den inte är förvånande. Förutom skillnaden kvinna man så är det en som är djupt intressera­d av policydeta­ljer och har massor av erfarenhet. Den andra, som tydligen enligt vad jag har läst har vårt att fokusera på saker i många minuter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB
 ?? Foto: EPA/ANDREW GoMBERt ?? ballongreg­n. Hillary Clinton tillsamman­s med sin vicepresid­entkandida­t Tim Kaine efter nominering­en i Philadelph­ia.
Foto: EPA/ANDREW GoMBERt ballongreg­n. Hillary Clinton tillsamman­s med sin vicepresid­entkandida­t Tim Kaine efter nominering­en i Philadelph­ia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland