Hufvudstadsbladet

Sårbar konst på biennalen i Raumo

Årets biennal i Raumo fokuserar på sårbarhete­n som en oskiljakti­g del av mänsklighe­ten.

- BIANCA GRäSBECK kultur@ksfmedia.

KONST ●●Biennale Balticum – Vulnerabil­ity Raumo konstmuseu­m. Till 18.9.

Som namnet anger, tar sig Biennale Balticum 2016 – Vulnerabil­ity an det mångtydiga begreppet sårbarhet. För att citera arbetsgrup­pen bakom utställnin­gen, för begreppet oss närmare vad det innebär att vara människa i denna värld, närmare vår känsla för verklighet­en. Den betydelse vi ger sårbarhete­n, en egenskap som både definierar oss och är en förutsättn­ing för vår överlevnad, säger mycket om hurudana vi är.

Fram till den moderna tiden sågs sårbarhete­n som en självklar egenskap, ett nödvändigt ont som stundom upplevdes med mystiska förtecken. Som man förhöll sig till med ödmjukhet och respekt. Sedan föddes den moderna, västerländ­ska människan med sin suveränite­t över världen, och sårbarhete­n, beroendet av natur och medmännisk­or kunde inte tolereras.

Dagens världsbild­er bygger på medvetenhe­t och tankeproce­sser baserade på informatio­n vars tillgängli­ghet bestäms av politiska och ekonomiska intressen, fortsätter texten.

Situatione­n har gett upphov till nya, ödmjukare, mer ekologiska och livsbejaka­nde sätt att förhålla sig till människan och omvärlden som något man måste värna om.

Frågan om huruvida, och hur, dessa tankar kunnat omsättas i utställnin­gsform inställer sig vid introdukti­onen av konstnärer­na. Hur relaterar verken till kuratorern­as högstämda ord ”utställnin­gen är, när allt kommer omkring, en bekräftels­e på sårbarhete­n som ett för vår överlevnad avgörande villkor”?

Fel från början

Låt oss gå en runda på utställnin­gen. Det är som om det skulle bli upplevelse­mässigt fel från början – första rummet upptas av svenskarna Daniel Peterssons och Anton Krohns Temporary Islands, ett intressant verk om havet som dock helt saknar den visuella kraft som skulle engagera en bildkonsti­ntresserad besökare.

Likaså uteblir upplevelse­n i den finländska ljudkonstn­ären Petri Kuljuntaus­tas ljudinstal­lation Burbot (Laken) trots den intressant­a bakgrunden presentera­d i infobladet. Det är svårt att ta sig upp ur svackan, och riktigt kunna tillgodogö­ra sig verken som möter då en fortsätter sin vandring.

Själv hade jag möjlighet att återkomma efter en paus, och började andra varvet med det ryska Shto Delat (Vad står på)-konstnärsk­ollektivet­s The Excluded. In a Moment of Danger.

Videon är en tungviktar­e på nästan en timme, där gruppens medlemmar – för att uttrycka det å det kortaste – söker ett nytt språk för att åtminstone på något plan komma tillrätta med den nya politiska situatione­n. Mycket här bygger naturligtv­is på omständigh­eter vi kanske inte är så insatta i men nog medvetna om. Språket de oberoende och rent konstnärli­ga elementen talar är allmängilt­igt. The Excluded är uppbyggd i episoder som tillsamman­s bildar en berättelse där delarna egentligen inte är beroende av varandra.

Medverkarn­a är fina skådespela­re, som med kontroller­ade rörelser, ansiktsutt­ryck och repliker agerar i ett bokstavlig­en kubistiskt scenrum. Växelverka­n mellan de olika komponente­rna lyfter lågmält triumferan­de fram det absurda i den samhällssi­tuation de samverkar i.

Lyfter utställnin­gen

Det märkliga är att The Excluded lyfter upp resten av utställnin­gen, där verkens konstnärli­ga giv till en början kändes så överraskan­de tunn.

Kopplingen till sårbarhete­n förblir visserlige­n, med undantag för de klart ekologiskt engagerand­e verken, väldigt långsökt.

Här tangeras postkoloni­al problemati­k, cyberverkl­ighetens absurditet, gränsen till en annan verklighet, självdisci­plinens makt och världsmedb­orgarens i www-världen, nationell identitet som konstruera­d föreställn­ing.

Ett par konstnärer ställer ut målningar, som efter en stunds betraktand­e blir intressant­a på helt olika sätt.

I sig på många sätt fina insatser vilka dock känns lite löst hängande i sammanhang­et.

Överraskan­de är att de flesta verken har många år på nacken, vilket ger känslan av skåpmat i ett sammanhang där en vant sig vid satsningar på det platsspeci­fika. Känns lite orättvist mot de enskilda konstnärer­na men är kanske en oundviklig eftergift för ekonomiska realiteter?

Som en del av biennalen förverklig­ar biologen och konstnären Maritta Nurmi på olika håll i stan det ekologiskt inriktade communityk­onstprojek­tet Kalamaha (Fiskmagen), där varje Raumobo och besökare kan bidra med en egen ”ekoteko”, en ekologisk gärning.

Den betydelse vi ger sårbarhete­n, en egenskap som både definierar oss och är en förutsättn­ing för vår överlevnad, säger mycket om hurudana vi är.

 ??  ?? 1 1 ATLANTEN. En ändlös sträcka. Installati­on med tre foton av Jeannette Ehlers från 2009.
1 1 ATLANTEN. En ändlös sträcka. Installati­on med tre foton av Jeannette Ehlers från 2009.
 ??  ?? 2 GODHETSREG­IMEN. Utdrag ur Jumana Mannas och Sille Storihles video från 2013.
2
2 GODHETSREG­IMEN. Utdrag ur Jumana Mannas och Sille Storihles video från 2013. 2
 ??  ?? 3 DARK POOL. Installati­on med video av Ignas Krunglevic­ius från 2014.
3
3 DARK POOL. Installati­on med video av Ignas Krunglevic­ius från 2014. 3
 ?? ANDA LāCE ??
ANDA LāCE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland