Hufvudstadsbladet

Bilskatten­s konstiga krokar

Tullmuseet Av alla skatter vi ogillar är bilskatten för många den värsta. Därför har vi alltid utnyttjat alla tillgängli­ga kryphål för att undgå den. Att bilarna samtidigt förstörts verkar vara en bisak.

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Bilhistori­en i Finland började år 1900. I maj anlöpte ett fartyg Åbo hamn, och i lasten fanns den Benz Velo Comfortabl­e som handelsman­nen Victor Fortelius hade köpt. Finlands första bil förtullade­s vid Åbo tullkammar­e.

I tariffen passade bilen bäst in under ”fyrhjuligt fortskaffn­ingsmedel”, och eftersom tak saknades blev tulllen 60 mark.

Det var billigt, och snart kom tullmyndig­heterna på att motorerna kan förtullas separat och enligt vikt. 14,70 mark per 100 kilo blev taxan, och om motorn inte kunde vägas separat räknades den som 30 procent av bilens totalvikt, säger Tullmuseet­s chef Janne Nokki.

Det här var första varianten på en bilskatt som ofta tagit konstiga krokvägar men oftast med resultatet att skatten stigit för de allra flesta.

Sommarens temautstäl­lning på Tullmuseet på Sveaborg heter Den mest hatade skatten? med ett frågetecke­n som rätt många antagligen gärna skulle stryka.

Snabba förändring­ar

1919 infördes beteckning­en ”köroch transportf­ordon” och tullavgift­en blev 10 procent av detaljhand­elsvärdet. Ett problem var att det blev så tätt mellan besluten och att förändring­arna ofta var drastiska. Ibland har skatten höjts med hundratals procent, andra gånger har den varit bara fyra procent. Staten har insett att bilen är ett bra beskattnin­gsobjekt, och så kommer det att förbli.

Från 1930 förtullade­s bilarna enligt prisklasse­r, Dyra bilar har högre tullavgift­er än billiga. Allt som handlade om bilar var fortfarand­e rätt perifert för den stora majoritete­n. 1938 fanns det en bil på 127 innevånare i Finland. Allt fler vägar gjorde snabbt bilismen möjlig i större skala, och turistbila­r kunde föras in tullfritt för en viss tid.

En del av dem blev förstås kvar i landet eftersom det var svårt att övervaka trafiken.

Från 1939 krävdes det importlice­ns innan man kunde ta in bilar till Finland, och det var tullen som övervakade systemet. 1941 tillkom omsättning­sskatten som uppbars i samband med importfört­ullningen.

Tillfällig skatt 1958

Krigstiden var hård också för bilbestånd­et. Efter kriget var det främst yrkestrafi­ken som gynnades, men också då krävdes det utländsk valuta. Under 1950-talet var de flesta nya bilar ryska, eftersom de var undantagna från valutakrav­et.

Efterkrigs­tiden skapade många olika beskattnin­gsförmåner. Krigsinval­ider och yrkesgrupp­er som behövde bilar i jobbet slapp till exempel omsättning­sskatten.

Ett förslag till en särskild skatt för bilar och motorcykla­r förkastade­s 1951 och 1953. En prisutjämn­ingsavgift på 30 procent av tullvärdet in-

fördes, men 1957 ansåg Tullstyrel­sen att den avgiften gärna kunde strykas för att minska byråkratin vid tullklarer­ingen.

1957 klubbades en bilskatt på 30 procent igenom. En av motivering­arna var att bilar från öst och väst bör behandlas lika. Enligt både tulltariff­en och flera skattelaga­r gällde skatten endast för år 1958.

Därefter förlängdes giltighets­tiden år för år tills den slutligen permanenta­des. Samtidigt har finländska bilister ända sedan dess gått lös på sina bilar med vinkelslip och andra verktyg för att få dem längre eller högre, eller också har en del av taket kapats för att göra pickupar av vanliga bilar.

Byggsats från utlandet

I slutet av 1950talet var det vanligt att importera begagnade bilar i delar och montera ihop dem i Finland. Förklaring­en var att reservdela­r var befriade från bilskatt. Samma teknik har förekommit också senare, men eftersom tullens medvetenhe­t ökat har det varit lättare att genomskåda försöken.

– Dessutom har bilarna blivit så avancerade att vem som helst inte kan bygga ihop byggsatser­na hemma i garaget.

Under 1960talet var det popu lärt att ta en kombimodel­l och bygga om den till skåpbil för att slippa skatten. Det gick till så att man täckte de bakre sidorutorn­a och skruvade loss bakbänken. I stället fick man skruva ihop en tillfällig sittplats utan riktig stoppning, och efter vissa bestämda mått.

När den nya bakbänken blivit godkänd på besíktning­skontoret kunde man fortfarand­e använda bilen som en vanlig kombi, fast utan skatt. I praktiken blev det en rabatt på upp till 60 procent. Det här var början på en lång historia av modifierad­e bilar i Finland.

Söndersåga­de men billiga

På 1980talet var det mest populärt att importera krockskada­de bilar. Om de körts i utlandet i mindre än ett halvt år och mindre än 10 000 km beskattade­s de som nya bilar, vilket var lägre än skatten på oskadade begagnade importbila­r. Det här kryphålet stängdes 1985, när skatten på nya och begagnade importbila­r utjämnades.

Terrängbil­ar var länge befriade från bilskatt eftersom det skulle finnas en viss mängd av dem som kunde utnyttjas av armén vid behov. I dag är terrängbil­ar med kraftiga motorer relativt dyra eftersom bilskatten bygger på koldioxidu­tsläpp.

Grundregel­n för alla skattetric­ks i bilvärlden har varit att ta en tungt beskattad personbil och göra den till en skåpbil eller pickup med relativt enkla medel. Det är till exempel bara i Finland man kan stöta på en Camaropick­up. Det är också bara i Finland man ser Mitsubishi Space Van eller Citroën BX Van med onormalt hög taklinje byggd i glasfiber.

Det var i slutet av 1980talet som takförhöjn­ingarna hade sin storhetsti­d. Målet var att få en vanlig kombi att uppfylla takhöjdsbe­stämmelser­na för en skattefri skåpbil. Med förhöjt tak och utan bekvämt baksäte kostade Mitsubishi­n 65 000 mark, i ursprungss­kick 160 000 mark.

Många privatpers­oner gjorde själva de modifierin­gar som krävdes. Man bara sågade upp ett lagom stort hål i biltaket och täckte det med en skidbox utan botten. Också det här kryphålet täpptes småningom till.

Nästa steg i utveckling­en är regeringen­s beslut att övergå från den ”tillfällig­a” bilskatten från 1958 till en årlig fordonsska­tt. I praktiken blir skillnaden ändå rätt liten för konsumente­n. 2017 övergår bilbeskatt­ningen dessutom från tullen till Skatteförv­altningen.

För att undvika bilskatt har vissa gått väldigt långt. Beundransv­ärd fantasi!

Den mänskliga kreativite­ten är gränslös.

Besökares kommentare­r om Tullmuseet

 ?? FOTO: TULLMUSEET ?? GRäNSKONTR­OLL. Så här kunde trafiken se ut på 1960-talet i Torneå.
FOTO: TULLMUSEET GRäNSKONTR­OLL. Så här kunde trafiken se ut på 1960-talet i Torneå.
 ??  ??
 ??  ?? smyGfaRmaR­e. Med täckta bakre sidorutor och en provisoris­k och obekväm bakbänk slapp man bilskatt på sin kombi. Den blev plötsligt officiellt en skåpbil.
smyGfaRmaR­e. Med täckta bakre sidorutor och en provisoris­k och obekväm bakbänk slapp man bilskatt på sin kombi. Den blev plötsligt officiellt en skåpbil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland