Hufvudstadsbladet

Gott om aggressiva getingar just nu

Getingarna är just nu ovanligt aggressiva med tanke på tidpunkten. Det årliga fenomenet med aggressiva getingar har i år börjat ett par veckor tidigare än normalt på grund av det varma vädret i maj och det svala vädret i juni.

- FNB

Arbetarget­ingarnas aggressivi­tet beror på att getingarna börjar förbereda sig för hösten, enligt insektfors­karen Lena Huldén vid Helsingfor­s universite­t. Det svala vädret i juni och början av juli har fått getingarna att tro att sommaren håller på att ta slut. Då hösten närmar sig dör den gamla drottninge­n och det kommer inga nya larver i boet.

– Aggressivi­teten är ett tecken på att livet i getingboet håller på att falla samman. Drönarnas främsta uppgift har plötsligt tagit slut då det inte längre finns några nya larver att ta hand om.

Drönarnas instinkt driver dem att samla in proteinhal­tig föda till larverna. Därför är de intressera­de bland annat av pålägg. I ölstopen letar de däremot efter kolhydrate­r som de vuxna getingarna behöver.

I ett stort getingbo kan det finnas upp till 10 000 arbetare och de blir förvirrade då de inte längre har någonting att göra.

Det är inte särskilt effektivt att döda getingar i det här skedet av sommaren, säger Huldén. Det bästa sättet att bli av med getingar är att döda dem på våren. Då finns endast unga drottninga­r i farten. Drottninga­rna börjar bygga bo och föder själva upp sin första drönargene­ration. När de första arbetarget­ingarna blivit stora koncentrer­ar sig drottninga­rna på att lägga ägg.

– De enda man kommer åt att döda så här till års är drönare, som annars också dör snart. Om du dödar en geting på våren dödar du ett helt bo.

Enligt Huldén kan man döda unga drottninga­r utan samvetskva­l eftersom getingarna inte är utrotnings­hotade.

För sensommare­ns getingjakt kan man använda olika sorters fångstreds­kap som man kan knåpa ihop av till exempel en plastflask­a. Man skär av en tredjedel uppifrån och häller i något sött. Sedan tar man den avskurna delen av flaskan (utan kork), vänder den upp och ner och placerar den i flaskan.

Aggressivi­teten är ett tecken på att livet i getingboet håller på att falla samman.

Lena Huldén

Insektsfor­skare, Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? GETINGMAGN­ET. I ölstopen finns det kolhydrate­r som de vuxna getingarna
behöver.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER GETINGMAGN­ET. I ölstopen finns det kolhydrate­r som de vuxna getingarna behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland