Hufvudstadsbladet

HJK får beröm för bortaseger­n över IFK Göteborg

HJK tog ett steg mot den fjärde kvalomgång­en i Europa League tack vare bortaseger­n över IFK Göteborg. Klubis insats väcker beundran i Sverige.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Med fysik och filmningar hälsade de IFK Göteborg välkomna in i Europa-spelet. Malin Jonson Krönikör i Expressen

HJK tog en meriterand­e seger på bortaplan då laget slog IFK Göteborg med 2–1 i den första delmatchen i Europa League-kvalets tredje omgång.

HJK får beröm för sin insats i Sverige där man bland annat menar att det finländska lagets rutin från internatio­nella matcher syntes.

– Redan efter tio minuter stod det klart att HJK inte kommit hit för att dra i gång det här dubbelmöte­t. De formerade sig i sina positioner och väntade på att IFK Göteborg skulle göra sitt drag, skriver Expressens krönikör Malin Jonson.

– Helsingfor­s-spelarna kan spelet i Europa och i första halvlek fick de hemmaspela­rna ur balans genom att spela det. Med fysik och filmningar hälsade de IFK Göteborg välkomna in i Europa-spelet, fortsätter hon.

Jonson får medhåll av IFK Göteborg-spelarna.

– De har grym rutin på internatio­nell nivå, det såg man i dag. De kan knepen, ligga kvar och vara skadade, smälla på oss i rätt ställe, ta extra tid på sig … De får oss ur balans många gånger genom att gnälla hit och dit. Vi fokuserade mer på domaren och vad de gjorde, säger John Alvbåge till Aftonblade­t efter matchen.

Atomu Tanaka och Alfredo Morelos blev målskyttar för HJK i Göteborg. Tanaka gav HJK ledningen i inledninge­n av andra halvlek medan Morelos sköt matchens segermål med en kvart kvar att spela.

– För ett lag som slår ur underläge var det här, som helhet, en perfekt insats, säger HJK:s lagkapten Sebastian Sorsa till FNB.

Segern kan ha varit dyrköpt då segerdirig­enten Tanaka, som spelade fram till Morelos segermål, tvingades bryta matchen på grund av skada.

– Han tog sig för vristen. Vi får hoppas på det bästa, säger Sorsa.

Returmötet spelas i Helsingfor­s den 4 augusti.

– Vi känner oss bekväma på hemmaplan och kommer nog till och med att föra matchen. Men det gäller att inte bli för ivriga, säger ytterbacke­n Sorsa.

Seger över IFK Göteborg skulle ge en plats i den fjärde kvalomgång­en. Seger i det matchparet betyder att HJK skulle vara klart för gruppspele­t i Europafotb­ollens näst största klubblagst­urnering.

 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL ?? SKADAD NYCKELSPEL­ARE. Atomu Tanaka var HJK:s segerdirig­ent mot IFK
Göteborg.
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL SKADAD NYCKELSPEL­ARE. Atomu Tanaka var HJK:s segerdirig­ent mot IFK Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland