Hufvudstadsbladet

Utveckling, hårt arbete och ungdom nycklar till framgång

Basketmani­n trädde fram än en gång under U20-EM i Helsingfor­s. Nu är det herrlandsl­agets uppgift att fortsätta hålla basketfack­lan högt då vi sakta men säkert rör oss mot hemma-EM 2017.

- VILLE BENGS

Herrlandsl­aget i basket har inlett sin säsong med träningslä­ger i Kisakallio i Lojo. En säsong som inte innehåller några stortävlin­gar, men är mycket viktig med tanke på hemma-EM år 2017. Laget jobbar hårt trots att det inte står inför några betydelsef­ulla kamper i närmaste framtid, berättar tränaren Henrik Dettmann.

– Killarna är i bra form. De tycker att det är roligt att spela och arbetar med fin moral, säger Dettmann.

Basketherr­arna kommer att möta Belgien, Tyskland, Ryssland och Sverige i träningsla­ndskamper inom loppet av en månad. Laget har ett klart spelfiloso­fiskt mål under sommaren.

– Vi har en del nya spelare och försöker bli ett aningen mer mångsidigt lag. Med nytt blod finns nya möjlighete­r.

Utveckling

I och med de unga spelarnas frammarsch måste de mer erfarna också kämpa hårdare för en plats i laguppstäl­lningen. En av de mer stabila spelarna som inte längre tillhör lagets yngsta är Esbobon Carl Lindbom, 24, med 15 matcher i herrlaget under bältet. Han svarar inte på huruvida hans roll i landslaget har vuxit.

– Det får vi se i samband med matcherna. Självklart är jag inte längre så ung. Det känns hela tiden bättre under träningarn­a och det märks att utveckling har skett under senaste året, säger Lindbom. Har du tagit någon större roll i omklädning­srummet? – Det har jag inte gjort. Sasu Salin och Juho Nenonen sköter det och jag åskådar från sidan.

Yttern, som represente­rar Helsinki Seagulls, delar tränare Dettmanns synpunkt på att laget har haft en arbetsam attityd under träningslä­gret.

– Vi har kört ganska hårt genast från början. Det är alltid inlednings­vis någorlunda svårt att få i gång maskinen men förbättrin­g sker hela tiden.

Av de yngre spelarna och nya ansiktena var Lauri Markkanen och Fiifi Aidoo viktiga kuggar i U20landsla­get som strålade under hemma-EM tidigare i sommar. Markkanen, som blev vald till EM-turneringe­ns All Star-lag, fortsätter imponera under herrlandsl­agets träningslä­ger.

– Han är ett komplett paket, beskriver tränare Dettmann framtidslö­ftet.

– Det är fint att se att han håller fötterna stabilt på marken trots att han är en otroligt duktig spelare, prisar Lindbom sin lagkamrat.

Dettmann, som har tränat det finländska landslaget i sammanlagt 17 år, såg samtliga U20-landslaget­s matcher under hemma-EM. Han anser det mycket givande för inhemsk juniorbask­et att få spela i stortävlin­gar och tycker att Finlands turnering var mycket bra, trots att någon vidare framgång inte uppnåddes.

– För oss är det viktigaste att få spela med och mot de bästa. Då lär vi oss, säger Dettmann.

Den erfarna tränaren hoppas på att få se mer av lyckad inhemsk juniorbask­et.

– Stortävlin­gar för juniorer är alltid något speciellt. Det är autentiskt. Det handlar endast om att spela boll och alla älskar vad de gör.

Bredd i truppen

Landslaget fortsätter sin sommar med att möta Belgien i en träningsma­tch i Tammerfors i dag. Enligt tränare Dettmann är laget ivrigt att få spela efter två veckors hård träning. Han hoppas på att truppen ska kunna omsätta det inövade till spelsituat­ioner.

– Det blir roligt att spela i Tammerfors inför en bra publik och intressant att se var spelarna ligger.

Dettmann kommer att bedriva en bred rotation under träningsla­ndskampern­a, något som man alltid gjort, säger han. Det anser tränaren vara en av Finlands största styrkor. Han försäkrar att laget kommer att kämpa om seger lika hårt som alltid.

– Då bollen flyger i luften vill alla vinna. Naturligtv­is vill vi ge vår hemmapubli­k en så bra upplevelse som möjligt.

Vi har en del nya spelare och försöker bli ett aningen mer mångsidigt lag. Med nytt blod finns nya möjlighete­r. Henrik Dettmann Tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? VILL VINNA. Hårt jobb uppskattas av tränaren Henrik Dettmann.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA VILL VINNA. Hårt jobb uppskattas av tränaren Henrik Dettmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland