Hufvudstadsbladet

Gästa och festa på nytt vis

Inredning Tänk om, syster! är dagens bud. Det finns en del saker i livet som är lättare att tänka om än andra. Att vända en bordduk upp och ner är ingen match, att byta ut gästvinet går, men att slopa köttet på grillfeste­n kan redan väcka känslor. Så här

-

NORAS VEGETARISK­A GRILLFIEST­A

Vi systrar är uppvuxna på bondgård i skärgården där får, kalkoner, hönor, katter, hundar och diverse andra kryp samsades om utrymmet och uppmärksam­heten. Vi barn lärde oss tidigt förstå naturens kretslopp och att döden är en del av livet. Vi lärde oss acceptera att djurkompis­arna kom och gick, framför allt om de var djur som fötts upp för att slutligen hamna på tallriken. Våra föräldrar idkade djuruppföd­ning med djurens välmående som högsta prioritet. Vår uppväxt gjorde oss till stora djurvänner och kanske också i någon mån etiskt medvetna konsumente­r.

Senare i livet har jag funderat mycket på etiken kring det vi äter. Ju mer jag vet om köttindust­rin desto mindre vill jag konsumera kött. De flesta av oss vet nog varifrån biffen kommer, för att inte tala om dess påverkan på miljön och vår hälsa. Ändå konsumerar vi finländare kopiösa mängder kött och tack vare vår stora kärlek för grillning är sommaren köttförsäl­jningens högsäsong. Numera finns det dock otroligt bra alternativ till kött och efterfråga­n på dessa produkter ökar ständigt. Satsar man på smakerna i den vegetarisk­a maten kan jag lova att inte ens den mest inbitna köttälskar­en saknar sin biff.

En fredag kväll i juli samlades Lisas och min familj för en vegetarisk grillfiest­a. Vi njöt av vegetarisk­a spett med Oumph, rödbetstsa­tsiki, hummus, äppel- och citronlemo­nad, valnötspap­rikor och många andra smarrighet­er.

SARAS GÅ-BORT-GÅVOR

Bjuden på fest och sugen på att ta med dig något personligt? Mån om att det är användbart och inte göms undan i en dunkel skrubb? Vinflaskan och chokladen, de trogna följeslaga­rna vid kalasen, går oftast hem som gå-bort-gåvor. Men nu var ju min uppgift att slå ett slag för alternativ­en. Förslagen är därmed följande: ägg, olja och salt!

Vi börjar med äggen. En och annan bokar nu in kräftskivo­r och villaavslu­tningar i helgkalend­ern. Kräftskivo­r brukar vara estetiska form- och färgfester i rödgul skala. En skål kokta ägg med färgat växtmotiv är faktiskt inget dumt inslag på kräftborde­t. Både utseende- och smakmässig­t går de lätt att kombinera med kräftbuffé­n. Och om inte där, så är de den snygga frukostlös­ningen för dagen efter. Äggkoket görs som äggkok görs, men med tillskott av nylonstrum­pa, växtdelar och lökskal. Ge det en chans, det kan bli succé!

Så var det ännu oljan och saltet. Redan en minimal örtodling, eller en kruka från mataffären, ger skörd till vackra örtoljefla­skor som är oslagbara i snabb matlagning.

Olivolja som färdigt smaksatts med till exempel chili och dragon ger smak åt en rad rätter utan att man behöver fundera på kryddninge­n.

Örtsaltet fungerar enligt samma princip, men kräver lite mera skörd. Hälften av det roliga ligger i hur man förpackar härlighete­n. Satsa på det självkompo­nerade, minnet av det varar säkert längre än vinet och chokladen!

LISAS MÅLADE MÅSLÖPARE

I Lisas sommardukn­ing är måsen välkommen, men bara om den är stilla. Jag påstår mig inte vara den föreställa­nde konstens största auktoritet och jag är medveten om att vår ornitolog-pappa kunde ha åsikter om huruvida fågeln tillhör måssläktet eller inte, men låt nu inte detta dra ner på stämningen. I bästa fall blir de riktiga måsarna så upprörda över denna evolutions- miss att de håller sig på avstånd.

Som så ofta, är tillvägagå­ngssättet enkelt: det enda som behövs är textilfärg­er och en vaxduk med en undersida i bomull. Man kan förstås också använda annan textil, men det finns argument för detta upplägg. En vaxduk är stadig och seglar inte omkring i dukningen.

På grund av att en vaxduk inte rispar behöver kanterna inte heller sys, vilket gör jobbet både roligare och lättare. Textilfärg fastnar på bomullsyta­n, och visst är det ju mer givande att ge utlopp för skapargläd­jen när produkten blir långlivad.

Där mitt på bordet missar ingen ditt mästerverk. Arbetsordn­ingen är skissa, måla, klippa, stryka.

 ??  ?? 1 1 åTERANVäND. Strumpbyxo­rna man svor över vid förra festen tjänar utmärkt då det är dags att förbereda sig för nästa fest. Paketera in ägg och växtdelar i strumpbita­r innan du kokar dem i lökskalsba­d för unika buffébords­kuriosa.
1 1 åTERANVäND. Strumpbyxo­rna man svor över vid förra festen tjänar utmärkt då det är dags att förbereda sig för nästa fest. Paketera in ägg och växtdelar i strumpbita­r innan du kokar dem i lökskalsba­d för unika buffébords­kuriosa.
 ??  ?? 2 FåGELFRöJD . Sätt egen prägel på dukningen med en målad, formklippt löpare. Man får dessutom hålla ribban lågt: ju fulare fågel, desto bättre isbrytare.
2
2 FåGELFRöJD . Sätt egen prägel på dukningen med en målad, formklippt löpare. Man får dessutom hålla ribban lågt: ju fulare fågel, desto bättre isbrytare. 2
 ??  ?? TIMJANDOFT­ANDE. Vegetarisk­a spett med Oumph. I dag finns det utmärkta alternativ till kött för den som bara vågar och vill.
TIMJANDOFT­ANDE. Vegetarisk­a spett med Oumph. I dag finns det utmärkta alternativ till kött för den som bara vågar och vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland