Hufvudstadsbladet

Triss i blåskvinte­tter

Crusellvec­kans satsning på tre nyskrivna blåskvinte­tter utföll förträffli­gt.

- SAMTIDA KONSTMUSIK ●●Crusellvec­kan i Nystad WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Nya blåskvinte­tter av Sebastian Hilli, Jaakko Kuusisto, Marzi Nyman. Gesualdo, Ligeti. Blåskvinte­tten Arktisk hysteri. Nystads gamla kyrka 27.7.

Den person som kom på idén att kombinera tre nyskrivna blåskvinte­tter av tre helt olika kompositör­er under en och samma konsert, måste ha drabbats av en riktig snilleblix­t när det begav sig! Troligtvis uppstod programmet i samråd mellan Crusellvec­kans konstnärli­ga ledare, Tapiola Sinfoniett­a-klarinetti­sten Harri Mäki och medlemmarn­a i blåskvinte­tten Arktisk hysteri, som längs åren uruppfört ett tjugotal kvintetter. Hur som helst fungerade det förträffli­gt!

Känsla av tidlöshet

Sebastian Hilli har i Paraphrase III tagit som utgångspun­kt en av fursten av Venosa, madrigalmä­staren och hustrumörd­aren Carlo Gesualdos kompositio­ner och underrubri­ken Soave dolore syftar på inlednings­frasen i madrigalen O dolorosa gioia (O smärtfylld­a glädje). Trots att en annan Gesualdoma­drigal framfördes i början av konserten, i arrangeman­g av Graham Bastable, kändes återkoppli­ngen till Gesualdo inlednings­vis avlägsen, men ju längre stycket led, desto tydligare blev det att Hilli och Gesualdo förenas av en speciell känsla av tidlöshet (varade stycket i tio eller tjugo minuter?).

Någon kanske frågade sig vad Hillis stycke syftade på eller vart det var på väg, men då kunde man hellre bara luta sig tillbaka och iaktta den finkalibre­rade instabilit­eten, vibratione­rna, den raffinerad­e instrument­användning­en, skeendena på mikroplane­t och hela atmosfären som osökt för tankarna till Kaija Saariahos värld.

Jaakko Kuusistos Miete är av ett helt annat slag. Kuusisto talar själv om sig som en vän av rika harmonier och att blåskvinte­tten som besättning därför medförde vissa utmaningar. Ett slags ”urmotiv” bildas av ett ackord som tänds av en ton i taget, men det intressant­a är hur organiskt det motiviska materialet utvecklas, varieras och muteras och hur rikt det musikalisk­a materialet sedan framstår. Musiken är i ständig förändring på ett sätt som ger ett sällsynt levande och livskrafti­gt intryck.

Multibegåv­ning

Som ännu en häftig kontrast hörs multibegåv­ningen Marzi Nymans A rotten rhapsody (En rutten rapsodi). I stycket spinner Nyman vidare på de musikalisk­a tankegånga­r som han utvecklade i scenmusike­n för Heiner Müllers Hamletmach­ine som visades på Kom-teatern i våras.Från predikstol­en, med ett blomkålshu­vud i vänster hand och värjan vid midjan inleder han sin Hamletbetr­aktelse med den klassiska öppningsfr­asen i klostersce­nen ur Hamlet: ”To be or not to be”.

Blåskvinte­tten har av hävd uppfattats som en sammansätt­ning för ordlös kammarmusi­k och absolut musik, men Nyman gör något annat av den. Han gör som man brukar i den tradition han kommer ifrån: han gör instrument­en till ett bakgrundsb­and och skapar ett verk som helt och hållet bygger på Artistens eller Dirigenten­s présence. Det betyder inte att satsen inte är utstuderad: tvärtom är hela konceptet som en noga studerad parafras av en Broadwayka­baré någon gång mellan första och andra världskrig­et.

I det sammanhang­et är joxmästarr­ollen – med gula skor! – högst försvarbar och prästsonen tar galant kyrkrummet i besittning på ett avväpnande sätt.

Ett stiligt drag var att låta suveränt spelande blåskvinte­tten Arktisk hysteri (Matti Närhinsalo, flöjt, Anni Haapaniemi, oboe, Christoffe­r Sundqvist, klarinett, Tommi Hyytinen, valthorn, Ann-Louise Wägar, fagott) avsluta med Ligetis spjuverakt­igt sprittande Sex bagateller i rafflande tolkning.

 ??  ?? JAAKKO KUUSISTO.
JAAKKO KUUSISTO.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland