Hufvudstadsbladet

Nato-spelet

- CARL

●●Den här eviga debatten om Nato börjar gå mig på nerverna. Höra till Nato, inte höra till Nato, bara vara kompis med Nato? Medierna blåser på, folk vet varken in eller ut till slut, politikern­a med presidente­n i spetsen talar om folkomröst­ning. Det är allt en pipa snus.

Det är så dumt att fåglarna faller från grenen och korna går hem. En folkomröst­ning visar bara vad folk för tillfället tycker sig tro. Se bara på brexit, där står man med tummen i …, ursäkta, och förstår inte vad man gjort.

Här vågar ingen komma med den självklara frågan, nämligen den att är man rädd för att Ryssland ska reagera negativt eller inte. Bah, det är självklart att Putin & Co reagerar negativt, det hör till spelet. Det är ett schackspel där man flyttar en bonde hit, en annan dit, men inte vill eller vågar göra några djärvare drag.

Visst kan man säga att Putin gjorde ett djärvt och överraskan­de drag med Krim, men å andra sidan, var det verkligen det? Det hela gick ut på att bevara en viktig flottbas och Ukraina hade redan tillräckli­gt med inre problem för att inte kunna eller våga reagera med kraft. Att det sedan blev gurgel i östra Ukraina kan bero på att Ryssland hade viktiga fabriker i den delen av landet. Tågen och bussarna som kom med förnödenhe­ter till landsdelen åkte säkert inte tomma hem.

Visst kan man säga att Putin gjorde ett djärvt och överraskan­de drag med Krim, men å andra sidan, var det verkligen det?

Men framför allt, man kan vara säker på att Ryssland och Förenta staterna aldrig kommer att gå in i ett öppet krig med varandra. Det har de helt enkelt inte råd med, båda parterna vet att det skulle sluta med att man till slut skulle ta till kärnvapen. Och i det kriget finns ingen vinnare, bara förlorare, hela världen skulle förlora.

Att baltstater­na är ängsliga förstår jag, de har erfarenhet av sovjet–regimen. Men de Nato-trupper de fått har i praktiken ingen betydelse, de är bara spelpjäser. Att nordiska, också finska, trupper deltar i Nato-övningar hör också till spelet.

Finland var aldrig integrerat i Ryssland, landet var ett storfurste­ndöme som lydde direkt under tsaren. Skillnaden var kanske hårfin, men den fanns. Alexander I var en klok man, han visste hur man skapade ett lugnt läge uppe i norr. Putin borde tänka på det.

Så tänk om medierna skulle ta det lilla lugna i det här fallet. Det finns verkligen tillräckli­gt med andra farlighete­r ute i världen att syssla med och skrämma folk med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland