Hufvudstadsbladet

Studerande hittade ny nisch inom delningsek­onomin. En frostkänsl­ig ört odlas i Övermark. Pippi Långstrump och andra sagofigure­r kan man möta i Lemlands skogar.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

●●Biblioteke­n på Kimitoön och i Pargas vill utveckla sin marknadsfö­ring. Det gör de med hjälp av biblioteks­cyklar som ska finnas där det rör sig mycket folk, säger Eija Sjöblom som är chefsbibli­otekarie i Kimitoöns kommun.

Framtill på elcyklarna finns en låda med litet rekvisita och en surfplatta. Med den kan de cyklande biblioteka­rierna visa vad man har att erbjuda, främst när det gäller elektronis­ka tjänster, berättar Åbo Underrätte­lser. Det är i princip möjligt att också låna böcker från cyklarna, men det är förstås svårt att veta vad man ska ha med.

E-tjänsterna är mångsidiga, man kan låna e-böcker, musik och tidningar, och tjänsterna kan användas var som helst om man har smarttelef­on eller surfplatta.

Cyklarna är resultatet av ett projekt som startats av det åboländska biblioteks­samarbetet Blanka. Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet stöder projektet med 9 500 euro.

●●Sagovandri­ngar i skogen

är årets nyhet i Lemland. Vandringar­na, som leds av Liv Örneryd, går ut på att man vandrar en sträcka i skogen. Längs vägen finns olika ledtrådar som hjälper barnen att gissa vilken saga som ska berättas.

Så när man hittar en liten apa i grön tröja, en prickig häst och lite guldpengar, är det inte svårt att gissa att det är Pippi Långstrump som väntar.

Liv Örneryd säger till Nya Åland att alla sagor som är med är sådana som barnen borde känna igen. Hon säger också att det är bra att läsa sagor för barn, och att igenkännin­gen är viktig för att barnen ska uppskatta dem.

Promenaden tar ungefär 20 minuter, med läspauser tar vandringen cirka 40 minuter.

●●Uthyrnings­sajten Airbnb

gav Martti Tarmio och Otto Trapp, två marknadsfö­ringsstude­rande vid Åbo Akademi, en idé som nu har blivit uppstartsf­öretaget Vint. Idén är att hyra ut förrådsutr­ymmen, till exempel till studerande som behöver någonstans att förvara sina saker under utlandsstu­dier.

Tanken är att folk som har möjlighet att hyra ut ett förråd registrera­r sig på en sajt, som sedan marknadsfö­rs till personer som behöver lagerutrym­me. Det är samma idé som Airbnb:s lägenhetsu­thyrning. I det första skedet siktar de på att få 50 användare, sedan hårdsatsar de på att marknadsfö­ra sig för hyresgäste­r, skriver Åbo Underrätte­lser.

Företaget startar i Åbo, men redan på hösten siktar de på att etablera sig i Helsingfor­s, och sedan i Stockholm och resten av Norden.

Det finns ännu inte någon motsvarand­e tjänst i Norden, och Vint vill bli störst i sin genre.

●●För 35 år sedan

pratade Christer Kummels svärfar om ett speciellt bröd som han hade ätit i Karelen under kriget. Det var gjort på ett konstigt sädesslag som var vete men ändå inte.

Det visade sig vara bovete, som inte är ett sädesslag utan en ört. Tanken på bovetet grodde hos Christer Kummel i Övermark, och i år har han en fyra hektar stor provodling, där bina är flitigt i farten runt de rosa och vitaktiga blommorna när Syd-Österbotte­n hälsar på.

Odlandet är mera komplicera­t än att odla spannmål, örten är frostkänsl­ig och kan inte sås före början av juni. Den gror snabbt och kan blomma fram till den första frosten.

Eftersom det inte är ett sädesslag är bovetet glutenfrit­t, vilket har ökat efterfråga­n. Den här egenskapen gör att bovetet inte får blandas med annan spannmål, skördetrös­kan måste vara noga rengjord från spår av sädesslag.

Bovetet kommer från Manchuriet och odlas mest i Ryssland, Polen, Tyskland och Frankrike.

●●För en vecka

sedan var Abba-legenden Björn Ulvaeus på plats i Mariehamn för att signera sitt Ålandsfrim­ärke. Kön till signeringe­n ringlade sig lång men Björn lovade att alla får autograf. Numera skriver han autografer mycket snabbare än för 50 år sedan. Ålandstidn­ingens utsände hade plockat fram sitt fotoalbum från 1960-talet där hon hade en signerad idolbild av Hootenanny Singers.

De fyra gruppmedle­mmarna har skrivit sitt namn och Björn är ordentligt skrivet med ö-prickar och allt. Numera är Björns namnteckni­ng en krumelur med ett knappt skönjbart B i början och några öglor.

– Jag var 18 år när jag började skriva autografer och skrev väldigt ordentligt. Men jag insåg med tiden när det stod hundratals i kö att jag måste rationalis­era och hitta en snabbare variant, säger han.

Världsstjä­rnan tvekade inte då Ålands Post tog kontakt och ville ha honom med i frimärksse­rien ”Mitt Åland”. Han har besökt Åland ofta under de senaste åren. Han ville att frimärket skulle vara från Kökar. Fotograf Kjell Söderlund har tagit bilden till frimärket.

 ??  ?? ÅLANDSAMBA­SSADöR. Numera är Björn Ulvaeus van att skriva autografer snabbt. FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ JONAS EDSVIK
ÅLANDSAMBA­SSADöR. Numera är Björn Ulvaeus van att skriva autografer snabbt. FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ JONAS EDSVIK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland