Hufvudstadsbladet

Vi gifter oss civilt – men begravs på kyrkogårde­n

Samhället blir allt mer sekularise­rat men en ritual behåller sin kyrkliga ställning – begravning­en.

- MAJA-STINA ANDERSSON

Trots den kyrkoflykt som pågår i västvärlde­n (se artikeln om Storbritan­nien på nästa sida) är begravning­arna en ritual som fortfarand­e håller ställninga­rna. Siffror från Statistikc­entralen och Kyrkans statistisk­a årsbok visar att cirka 50 000 av de 52 000 som dog 2014 begravdes på den evangelisk-lutherska kyrkans begravning­splatser. Av dem fick 96 procent en kristen begravning.

Annat är det med bröllopen. I fjol blev antalet civila bröllop för första gången fler än de kyrkliga, så numera är det vanligare att gifta sig hos magistrate­n än i kyrkan.

Enligt servicecen­tret Pro Ceremonier som förmedlar talare till icke-religiösa begravning­ar har det ändå skett en markant skillnad också i antalet sekulära begravning­ar. När föreningen grundades för sjutton år sedan var civila begravning­ar mycket sällsynta, men i dag känner många till att det finns alternativ till den kyrkliga begravning­en.

– Att utveckling­en är långsammar­e än för bröllopen har förstås delvis naturliga orsaker. De äldre är mer troende än de yngre. Men den verkliga orsaken är att civilbegra­vningarna gjorts svåra att arrangera. I tiotals år har Fritänkarn­as förbund förgäves försökt få tillstånd att upprätta en begravning­splats i huvudstads­regionen. Kyrkan håller hårt fast vid sin ställning och backas upp av städernas beslutsfat­tare som ofta hör till kyrkan, säger Henrik Sawela som fungerar som talare vid Pro Ceremonier.

Att ordna en helt sekulär begravning kan alltså kräva planering. För det första gäller det att enas om ifall den döda faktiskt ville ha en sådan begravning. Pro Ceremonier delar ut kort där den anhöriga kan uttrycka sin vilja, liknande de organdonat­ionskort som många bär med sig i plånboken.

– Det lönar sig att klart och tydligt uttrycka sin vilja, helst i skrift. Annars blir det lätt stridighet­er mellan de anhöriga som kan ha olika uppfattnin­gar om den dödas önskan, säger Sawela.

Efter att beslutet fattas ska man också bestämma om både själva begravning­sceremonin och om var kistan eller urnan ska läggas ner, eller askan spridas ut.

En kistbegrav­ning kräver en lokal utan trappor och med breda dörrar så att kistan kan bäras in och ut på ett värdigt sätt. Sådana lokaler finns det inte många av, och alternativ­en till kyrkans begravning­skapell är få. Utanför Helsingfor­s finns det närmaste alternativ­et i Högfors där Fritänkarn­a har en begravning­splats med en tillhörand­e kapellikna­nde byggnad. Krematorie­kapellet i Sandudd är också neutralt, men där finns ingen helt icke-kyrklig begravning­splats i närheten.

De allra flesta som ordnar en konfession­slös begravning är ändå nöjda med att ordna den i församling­ens lokaler.

– I Helsingfor­s och Vanda går det bra, men i Esbo tillåter församling­en inte konfession­slösa begravning­sceremonie­r. Själv tycker jag det sänder ett märkligt budskap till de anhöriga som ofta själva hör till församling­en, säger Sawela.

Vid en konfession­slös begravning erbjuder församling­arna enligt lag en begravning­splats på så kallad ovigd jord i anslutning till kyrkogårde­n. De är ändå inte särskilt populära.

– Är man alldeles icke-religiös vill man kanske inte ha sin begravning­splats på kyrkans mark. Dessutom tror de flesta icke-religiösa inte på ett liv efter döden och då kan det kännas onödigt med en minnesplat­s. Det är mycket vanligare att man väljer att strö ut askan.

Det finns vissa specifika platser där man får strö ut aska, men det går också bra att göra det till exempel på sommarstäl­len så länge man har markägaren­s tillstånd.

– I praktiken är det ju ändå ingen som övervakar var askan strös ut. Jag har varit med om begravning­ar där de anhöriga bildat en liten mur som hindrar insyn, och så strör de ut askan på en plats de själva valt. Det går också bra. Men vill man sätta upp ett minnesmärk­e ska man ha specialtil­lstånd, säger Sawela.

 ??  ?? Ingen vill väl tänka på döden, men Henrik Sawela uppmanar alla som vill ha en sekulär begravning att uttrycka det tydligt och i god tid för att undvika onödiga gräl mellan de anhöriga.
Ingen vill väl tänka på döden, men Henrik Sawela uppmanar alla som vill ha en sekulär begravning att uttrycka det tydligt och i god tid för att undvika onödiga gräl mellan de anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland