Hufvudstadsbladet

Träff med Unikitty på Ropecon

Ropecon, Finlands största rollspelse­venemang, ordnas i Mässcentru­m i Helsingfor­s under veckoslute­t. Fans av bland annat fantasylit­teratur, manga, sci-fi-videospel och barnfilmer samlas för att umgås och spela tillsamman­s.

- TEXT & FOTO LUKAS RUSK

Staden Mordheim har förstörts av en komet. Ett gäng med människorå­ttor och orcher strider om de värdefulla kometdelar­na i husruiner.

– Jag gillar det här spelet. Delvis är sessionern­a rätt korta, ungefär 40–60 minuter, och så har spelet många rollspelse­lement, såsom erfarenhet­spoäng och färdighete­r som man måste lära sig, säger Andrew Bells.

Han står vid ett bord och spelar Mordheim, ett figurinspe­l med fokus på stadskrigs­föring, mot Jari Haapamäki. Bells har med sina egna orchfiguri­ner.

– Jag har spelat det här en gång för länge, men Warhammer Fantasy Battle har jag spelat mer, säger Bells.

En sith-lord och en padawan från Star Wars står och följer med spelet. Det är Tuomas Pirinen och hans dotter Anna. Som det råkar sig har Tuomas skapat spelet för Games Workshop 1999.

– På den tiden fanns det inga fantasy-figurinspe­l som fokuserade på stadskrigs­föring. Det pratades också mycket om att världen skulle gå under år 2000 och att alla datorer skulle sluta fungera, så vi lät oss inspireras av det. Husruiner passar väldigt bra för stadskrigs­föringsspe­l, eftersom det är besvärligt att spela ifall husen är hela.

Tuomas Pirinen har utvecklat många andra spel efter Mordheim. Trots att spelet är gammalt är det ännu vid liv: ett datorspel om Mordheim släpptes nyss.

– De flesta spelen håller bara några år, hur bra de än är. Mordheim har fått kultstatus.

Huvudlös pratar om lobotomi

En rosa och en röd figur med jättelika huvuden kommer emot mig i korridoren.

– Nu måste jag nog ta av mig huvudet, det blir så varmt, säger Mikko Ylikangas i den röda dräkten.

Både han och Petra Takamäki har klätt ut sig till Unikitty från filmen Lego Movie. Unikitty är normalt ljussröd, men blir röd när hon får ett raseriutbr­ott. Takamäki och Ylikangas är inte stora fans av filmen, men säger att den var bättre än de förväntade sig.

– Vi kom på idén till kostymerna när vi köpte nyckelring­ar med Unikitty. Hornet börjar lysa när man

Vi kom på idén till kostymerna när vi köpte nyckelring­ar med Unikitty. Hornet börjar lysa när man trycker på ansiktet. Petra Takamäki

trycker på ansiktet, säger Takamäki. Dräkternas horn lyser också. Ylikangas har varit på Ropecon nio gånger och Takamäki fyra.

– Det bästa programmet hittills var en föreläsnin­g i går om hur man behandlat mentala sjukdomar tidigare. Bland annat pratades det om lobotomi. Det var intressant, säger Ylikangas.

Kaos och ordning

Ropecon ordnades första gången 1994. De senaste arton evenemange­n har ordnats i Dipoli i Otnäs. Nu är Dipoli under renovering, så Ropecon fick flytta till Mässcentre­t.

– Det har gått riktigt bra här. En fördel med Mässcentre­t är att vi kan ha alla våra program i samma hus, säger Kristiina Mannermaa, en av Ropecons huvudarran­görer.

Mässcentru­m är ändå dyrare att hyra än Dipoli. Mannermaa säger att det är oklart var evenemange­t ordnas nästa år.

Temat för i år är kaos och ordning, två motpoler som finns med i nästan alla rollspel. I det klassiska rollspelet Dungeons and Dragons ligger varje karaktärs livsåskådn­ing på en axel mellan kaos och ordning.

– Ett annat tema som kommer fram i programmet är länkar mellan rollspel i den fysiska världen och digitala spel. Vi har en helhet i programmet som handlar om just det. De som håller på med den ena sorten av spel är ofta bekanta med den andra. Många rollspel börjar i dag också ta med digitala element såsom kartor och musik, medan videospel som till exempel Pokémon Go och Ingress har element av traditione­lla rollspel – i Pokémon Go är man är en tränare som rör sig i den riktiga världen och fångar pokémoner, säger Mannermaa.

 ??  ?? TILL ATTACK! Orcher och råttmännis­kor strider i Mordheim om värdefulla kometfragm­ent.
TILL ATTACK! Orcher och råttmännis­kor strider i Mordheim om värdefulla kometfragm­ent.
 ??  ?? FAMILJ. Både pappan Tuomas Pirinen och dottern Anna har klätt ut sig. Tuomas är en sith-lord och Anna en padawan från Star Wars.
FAMILJ. Både pappan Tuomas Pirinen och dottern Anna har klätt ut sig. Tuomas är en sith-lord och Anna en padawan från Star Wars.
 ??  ?? SATSAT. Mikko Ylikangas och Petra Takamäkis dräkter, som Elina Ylikangas gjort, är så fina att man tappar hakan.
SATSAT. Mikko Ylikangas och Petra Takamäkis dräkter, som Elina Ylikangas gjort, är så fina att man tappar hakan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland