Hufvudstadsbladet

I Högfors vilar de gudlösa

Den som vill begravas helt utan religiösa inslag får förbereda sig på en längre färd till den sista vilan. Närmaste begravning­splats från Storhelsin­gfors finns i Högfors.

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Under en susande björk sitter Erkki Hohenthal på en sten och röker. Här på begravning­splatsen i Högfors, cirka en timme från Helsingfor­s, vårdar han sedan många år tillbaka Fritänkarn­as begravning­splats. Arbetet gör han gratis och av principskä­l, för att det ska finnas en plats där vem som helst får begravas oberoende av religionst­illhörighe­t eller trossystem. Begravning­splatsen är liten.

Bara ungefär 750 döda ligger här och Hohenthal berättar om dem nästan som om de vore gamla bekanta: den unga killen som föll ut ur ett hotellföns­ter, den lilla bebisen som blev bara tretton timmar gammal och det gamla paret som dog nästan samtidigt, kanske av hjärtesorg?

– Den här graven tillhör en man som jobbade med att karva sten. Han förberedde sig för döden genom att tillverka sin egen gravsten här på platsen medan hans familj hade picknick på gräsmattan bredvid. Det var riktigt fint, säger han.

En del minnesmärk­en är målade, andra är gjorda i trä, någon har en natursten och somliga nöjer sig med en enkel platta. På begravning­splatsen finns också ett naturområd­e där man kan sprida ut aska i skogen. Området är vackert beläget på en liten kulle, och bland de frodiga blåbärsris­en och höga tallarna vilar ett hundratal döda.

– Det fina med civilbegra­vningar är att alla får göra precis som de vill. Här har funnits allt från traditione­ll körsång till en begravning med en trumpetare som plötsligt dök upp bakom ett träd som ett överraskni­ngsmoment.

Det fina med civilbegra­vningar är att alla får göra precis som de vill. Här har funnits allt från traditione­ll körsång till en begravning med en trumpetare som plötsligt dök upp bakom ett träd som ett överraskni­ngsmoment

En del känner också att alla slags ritualer bara blir fel så de gör på sitt eget sätt. Ett av de kortaste och mest berörande tal jag hört var mannen som begravde sin mor med de enklaste av ord: ”Adjö, älskade mamma.”

Invid begravning­splatsen ligger Högfors kyrkogård. Efter en lagändring 2004 upprättade­s vid den också en så kallad konfession­slös begravning­splats på kyrkans mark där icke-troende kan begravas, men än så länge har alla som inte valt kyrkan i stället valt fritänkarn­as begravning­splats.

Följaktlig­en är begravning­splatsen en tom gräsplan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PERSONLIGT. Det finns utrymme och möjlighet att utforma platsen för den sista vilan med personliga detaljer.
PERSONLIGT. Det finns utrymme och möjlighet att utforma platsen för den sista vilan med personliga detaljer.
 ??  ?? TANKERUM. I den kapellikna­de byggnaden på Fritänkarn­as begravning­splats kan de anhöriga ordna en ceremoni utan religiösa inslag.
TANKERUM. I den kapellikna­de byggnaden på Fritänkarn­as begravning­splats kan de anhöriga ordna en ceremoni utan religiösa inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland