Hufvudstadsbladet

Inga överraskni­ngar i stresstest­et

Experter anser att resultaten i Europeiska bankmyndig­heten EBA:s stresstest för euroområde­ts banker är lugnande. Det fanns inte heller några stora överraskni­ngar i resultaten.

- FNB

– Den godaste nyheten var att det inte just fanns några nyheter, säger vd Risto Murto på arbetspens­ionsbolage­t Varma.

Den osäkra situatione­n för de italienska bankerna har skapat oro i hela Europa. Framför allt Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), en av världens äldsta banker, har väckt oro bland många. Banken fick det sämsta resultatet i stresstest­et och var den enda vars resultat låg på minussidan.

Förutom de italienska bankerna spekulerad­es det på förhand även om Deutsche Banks resultat. Enligt Murto var bankens resultat dock bättre än väntat.

Danske Banks chefsekono­m Pasi Kuoppamäki tror inte att de svaga resultaten för Italiens och Tysklands banker kommer att påverka övriga Europa.

– Allmänt taget är situatione­n för bankerna i Europa relativt bra, säger Kuoppamäki.

Markku Kotilainen, forsknings­chef på Näringsliv­ets forsknings­institut Etla, håller med.

– Dessa banker har varit en hel del på tapeten. Då uppstår en föreställn­ing om att det är frågan om en omfattande kris. Därför är det bra att testen genomförs och ger en helhetsbli­ck, säger Kotilainen.

I stresstest­et analyseras bankernas kapitaltäc­kningsutve­ckling och kriståligh­et. Allt som allt testades 51 banker i 15 länder.

Förbättrad kriståligh­et

Av resultaten framgår att bankernas kriståligh­et överlag förbättrat­s i jämförelse med det föregående stresstest­et. Av de banker som deltog i stresstest­et står 37 direkt under Europeiska centralban­ken ECB:s till- syn. Bankernas kärnprimär­kapitalrel­ation var 13 procent, det vill säga bättre än för två år sedan då relationen låg på 11,2 procent.

I det negativa stresstest­scenariot var den genomsnitt­liga kapitaldrä­neringen 3,9 procentenh­eter, det vill säga högre än 2014 då den var 2,6 procentenh­eter. Detta berodde delvis på strängare metoder för stresstest­et och ett tuffare negativt scenario.

Med undantag av BMPS uppvisade bankerna kärnprimär­kapitalniv­åer väl över referensvä­rdet på 5,5 procent som användes i det negativa scenariot år 2014. Kapitalniv­åerna är alltså överlag stabila.

Inte hela sanningen

Enligt Pasi Kuoppamäki avslöjar testet inte hela sanningen eftersom det inte visar vad som sker om den låga tillväxten fortsätter i flera år.

–Dessutom testar det inte bankernas stresståli­ghet i stora politiska förändring­ar som brexit, säger Kuoppamäki.

Murto i sin tur påpekar att stresstest­et uttrycklig­en mäter soliditete­n.

– Banksystem­et har nu klart fokuserat på att förbättra soliditete­n.

Dessutom omfattade testet inte hela banksektor­n. Exempelvis grekiska och portugisis­ka banker fanns inte med.

Allmänt taget är situatione­n för bankerna i Europa relativt bra. Pasi Kuoppamäki Chefsekono­m, Danske Bank

 ?? FOTO: EPA/MATTIA SEDDA ?? SäMST. Den italienska banken Banca Monte dei Paschi di Siena fick sämst resultat i stresstest­et.
FOTO: EPA/MATTIA SEDDA SäMST. Den italienska banken Banca Monte dei Paschi di Siena fick sämst resultat i stresstest­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland