Hufvudstadsbladet

Läget i Turkiet utmanar diplomatin

Det politiska och diplomatis­ka dramat i samband med händelsern­a i Turkiet förutsätte­r exceptione­lla gester.

- Fnb

Eftersom kommunikat­ionen med den viktiga partnern måste bevaras gäller det att inte uppröra Turkiet med alltför kritiska utlåtanden i offentligh­eten. Å andra sidan följer allmänhete­n oroat med hur demokratin försämras i Turkiet.

Pekka Shemeikka, ministerrå­d och tjänsteför­rättande chargé d’affaires på Finlands ambassad i Turkiet uppger att en intensiv dialog förs mellan Bryssel och Turkiet, främst via diplomatis­ka vägar och borta från allmänhete­n.

– I denna delvis oklara situation är det det effektivas­te sättet. Vassa kommentare­r i offentligh­eten främjar inte situatione­n utan det är bättre att sköta sakerna bakom kulisserna.

Shemeikka påminner om att statskuppf­örsöket och dess följder upprört många i Turkiet. Därför uppskattad­e Turkiet att EU dömde kuppförsök­et. Trots detta hade Turkiet gärna sett kraftigare åtgärder av EU efter kuppförsök­et. Shemeikka säger att man i Turkiet i viss mån är missnöjda med att EU-ledarna exempelvis inte har besökt landet och på så sätt uttryckt sin solidarite­t.

Å andra sidan har presidente­ns enväldiga agerande och människorä­ttskränkni­ngarna i Turkiet kritiserat­s i offentligh­eten och inom EU både i samband med kuppförsök­et och även tidigare.

Ordförande Antti Kaikkonen (C) i riksdagens utrikesuts­kott skulle gärna se att EU på ett tydligare sätt ingriper i utveckling­en i Turkiet. Enligt Kaikkonen verkar ledningen i Turkiet ha reagerat överdimens­ionerat på kuppförsök­et.

– Saker och åsikter bör kunna

Saker och åsikter bör kunna sägas rakt ut och det gör man säkert också, men givetvis är frågan hur mycket det överhuvudt­aget är möjligt att påverka Turkiet från utsidan. antti kaikkonen ordförande, riksdagens utrikesuts­kott

sägas rakt ut och det gör man säkert också, men givetvis är frågan hur mycket det överhuvudt­aget är möjligt att påverka Turkiet från utsidan.

Informatör­en Aishi Zidan på människorä­ttsorganis­ationen Amnesty känner väl till Turkiet. Hon säger att Finland som en del av EU inte har varit tillräckli­gt bestämd i sin inställnin­g mot Turkiet. Finländarn­a har uttryckt sin oro för demokratin men på ett alltför tamt sätt.

–Jag tror dock inte att isolering skulle hjälpa eftersom man då även förlorar inflytande, säger Zidan.

I bästa fall kan kuppförsök­et föra med sig något positivt. Det verkar som att regeringen och opposition­en i viss mån närmat varandra, vilket kan stöda demokratiu­tvecklinge­n, uppskattar Shemeikka.

– Kommentato­rer som traditione­llt varit regeringsk­ritiska har understruk­it att det nu kunde finnas en möjlighet att förena krafterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland