Hufvudstadsbladet

Muurinen: En poäng känns bra

Fotboll När regerande finska mästarna SJK gästade HIFK igår var blickfånge­t på den nya HIFK-tränaren Antti Muurinen. I sin debutmatch fick han och HIFK nöja sig med en poäng, men vackert så.

- JESPER VON HERTZEN sport@hbl.fi

FOTBOLL – Det är roligt att vara med igen, och spännande också för en så rutinerad räv som jag. Fint att vi fick en poäng, säger en glad och säkert lättad Antti Muurinen strax efter att hans mannar spelat oavgjort 1–1 mot SJK.

– Matchen var tudelad. Först tog SJK ledningen efter vår dåliga rensning men till all tur utjämnade vi matchen. Jag är nöjd med många saker. En poäng känns riktigt bra, det var ändå förra årets mästare vi spelade mot.

Matchens programbla­d vet berätta att HIFK:s chefsträna­re lystrar till namnet Jani Honkavaara, men den som följt med sportnyhet­erna under den gångna veckan vet att det skett en ändring på den punkten.

I onsdags fick IFK-ikonen Honkavaara en vänlig men bestämd 42:a i baken och dagen efter presentera­des 62-årige veteranträ­naren Antti Muurinen som de stjärnpryd­das nya lots. En lots, vars främsta uppgift är att styra de stolta rödtröjorn­a tillbaka till rätt kurs.

Kursen har nämligen varit kapitalt fel de senaste månaderna. Eller hela säsongen, om man ska vara riktigt sträng. Ett lag med HIFK:s muskler ska inte delta i bottenstri­den.

– Jag har tagits emot väl av laget och tycker att de ska ha en eloge för sin attityd. Spelet böljade av och an ganska mycket, men vi skapade en hel del målchanser trots att motståndet var stenhårt. Man såg till och med lite av de saker som vi talat om och som vi tränat på.

I en intervju sade du att du gillar FC Barcelonas spel och att HIFK ska passa mera längs marken. Fanns det redan sådant i ert spel?

– Ja-a, det får ni avgöra. Men jag hoppas att ni såg en del bra passningss­pel.

Muurinen må – med sina sju finska mästerskap i bagaget – vara en trollkarl med finska mått mätt, men inte ens han kan göra under på 51 timmar. Det var för just så länge sedan som han tog över i HIFK. Oavgjort mot finska mästarna från Seinäjoki måste ändå räknas som mer än godkänt.

Nu har Muurinen & consortes en vecka på sig att ytterligar­e slipa på formen. Nästa söndag fortsätter poängjakte­n på Åland mot tabelletta­n IFK Mariehamn.

– Ja det är ju svåraste möjliga inledninge­n – först regerande finska mästarna, sedan tabelletta­n och därefter HJK. Sedan har vi ännu Mariehamn och SJK på nytt. Vi är antagligen underdogs i matcherna men tar gärna emot de poäng som vi får. Trots att det är vinster som behövs kan enpoängare också vara helt okej ibland, säger Muurinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? LYCKAD DEBUT. Antti Muurinens första match som IFK-tränare slutade oavgjort.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER LYCKAD DEBUT. Antti Muurinens första match som IFK-tränare slutade oavgjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland