Hufvudstadsbladet

”Ryska fusket värre än det i DDR”

De 28 senaste åren har Timo Seppälä, 65, upplevt den ena dopningsaf­fären efter den andra. Med Rysslandss­kandalen har han och antidopnin­gsfolket fått en mäktig fiende i statligt organisera­d dopning. Ändå njuter han fortfarand­e av den dramatik som erbjuds p

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg @ksfmedia.fi

– Inte sitter jag hela tiden och funderar på om den och den idrottaren använder förbjudna medel.

– Jag gillar speciellt att titta på fotboll, ishockey och backhoppni­ng och allt där Finland klarar sig bra.

Timo Seppälä har varit Finlands antidopnin­gsansikte utåt i nästan tre årtionden. Han är Antidopnin­gskommitté­ns medicinska ledare och främsta sakkunniga. Så fort en stor dopningsny­het briserar är det Seppälä som ställs framför tv-kamerorna.

Tron på idrotten har han inte förlorat trots de många bakslagen.

– Det är blåögt att tro att dopning inte skulle förekomma på toppnivå, men det är lika dumt att tro att alla använder sig av dopning. Det finns också idrottare som når toppen utan dopning.

Seppälä sitter inklämd bakom travar av rapporter och läkemedels­kataloger vid skrivborde­t på sitt välingångn­a kontor på Institutet för hälsa och välfärd.

– Jag brukar till och med inta lunchen bakom skrivborde­t, säger han.

Seppälä påstår att han inte bänkar sig framför tv:n för att försöka spåra eventuellt dopade idrottare, men medger att han naturligtv­is inte kan undgå att lägga märke till att någon stjärna har påfallande stora muskler i förhålland­e till fettprocen­ten eller att någon lider av onormalt kraftig akne.

– Idrottsmän­nen är unga och många unga lider av akne. Tillväxtho­rmon kan ge extra kraftiga käkben, stora fötter och så vidare, men man ska nog akta sig för att dra alltför långt gående slutsatser av utseendet.

– En bättre indikator är plötslig överraskan­de resultatfö­rbättring. Då kan klockorna börja ringa.

Övervakare dog

Wada, den internatio­nella antidopnin­gsbyrån, har fått en ny mäktig fiende i den statligt styrda dopningsve­rksamheten där Ryssland står för ett skrämmande exempel.

Avslöjande­na om hur ryssarna manipulera­de urinproven i samband med OS i Sotji genom att byta ut dem genom ett hål i väggen och hur de lyckades bryta upp burkarnas försegling saknar motstycke.

– Det ryska idrottsför­bundet är genomkorru­mperat. Två av dopningsöv­ervakarna dog lämpligt så att de inte kunde berätta något och laboratori­echefen flydde till USA.

– Men det vore intressant att se manicken som ryssarna öppnat burkarna med.

Den kanadensis­ka juristen Richard McLarens utrednings­grupp rapportera­de om mikroskopi­skt små skråmor innanför burkarnas lock, som dopningsla­boratoriet i Lausanne hittade när de analyserad­e ”rena” – det vill säga utbytta prover.

– Det var så utstuderat att ryssarna hade två laboratori­er i Moskva. Ett laboratori­um gallrade först bland proverna. Kända ryska idrottsstj­ärnors positiva prover försvann. För att det skulle se trovärdigt ut, offrade man sedan någon mindre känd vars positiva prov fick gå vidare till analys, berättar Seppälä.

– Också själv har jag varit så blåögd att jag litat på laboratori­ernas objektivit­et. Men det här visar att Wada måste få opartiska kontrollör­er som granskar stater, organisati­oner, dopningsku­lturen i olika länder, ministerie­r, enskilda idrottsmän­s medicinska historia, räknar Seppälä upp.

– Det räcker inte med att reglerna och testmetode­rna blivit mycket bättre.

Det är en utopi att Wada ska klara av en så gigantisk uppgift.

– Wadas budget går på 27 miljoner dollar, transfersu­mman för en amerikansk fotbollssp­elare kan vara det dubbla. Det säger något om storleksor­dningen.

Profilerar idrottsmän

Seppälä tror inte att vi under OS i Rio kommer att se stora dopningsav­slöjanden. Eventuellt några olycksfall i arbetet. Provtagnin­gen kommer att vara frekventar­e än under tidigare OS och provtagarn­a profilerar dem som förutom medaljörer­na testas.

– Man ser till vilka länder de kommer ifrån, resultatut­vecklingen, grenen och liknande. Förr måste testarna välja ut idrottsmän­nen slumpvis, men numera har de rätt att profilera dem.

Beslutet att straffa de ryska friidrotta­rna kollektivt genom att stänga ute alla, har kritiserat­s för att strida mot västerländ­ska rättsprinc­iper. – Det är fullkomlig­t rätt att de utesluts som inte stått under den internatio­nella dopningsöv­ervakninge­n.

I Rysslands fall är det bara en idrottare som gjort det.

– Men det är märkligt att alla sådana ryska idrottsmän som åkt fast, men som avtjänat sitt straff utesluts. Andra länders motsvarand­e idrottare får ju delta.

Att IOK lät de andra grenförbun­den avgöra vilka ryska idrottare som får delta och vilka som inte får, är inte heller rättvist, anser Seppälä.

– Vi vet att en del förbund är ryskvänlig­are än andra. Det hade varit bättre om bara de idrottsmän som stått under internatio­nell övervaknin­g under träningspe­rioden fått delta.

Det är blåögt att tro att dopning inte skulle förekomma på toppnivå, men det är lika dumt att tro att alla använder sig av dopning.

Timo Seppälä I Östtysklan­d pysslade man internt, men ryssarna har lyckats korrumpera internatio­nella förbund och det är allvarligt. Idrotten har blivit en del av politiken. Timo Seppälä

Som Berlin 1936

Förklaring­en till det statliga ryska engagemang­et i den systematis­ka dopningen är självklar för Seppälä.

– Man vill höja nationalkä­nslan, visa att ryssarna är överlägsna i dis-

cipliner som ses av miljarder människor. Där har ingenting förändrats sedan Berlin 1936.

– Det ryska fusket är värre än det som skedde i DDR. I Östtysklan­d pysslade man internt, men ryssarna har lyckats korrumpera internatio­nella förbund och det är allvarligt. Idrotten har blivit en del av politiken.

– När man lider av mindervärd­eskomplex är det är ett bra sätt att visa att vi kan, vi också.

En motsvarand­e statligt ledd dopningsku­ltur är, enligt Seppälä, omöjlig i ett land som Finland.

– Kan du tänka dig att Sauli Niinistö skulle beordra Seppälä & Co att se till att finska idrottsmän inte åker fast. Och att han skulle skicka Skyddspoli­sen på oss om vi vägrade?

Seppäläs erfarenhet av dopning är att den inte alls alltid förbättrar resultaten. Det kan också gå tvärtom.

– Dopning kan ha en placeboeff­ekt, att idrottaren känner sig starkare, men den kan också leda till en ständig oro för att åka fast och det påverkar resultaten negativt.

Timo Seppälä ”Mr Antidopnin­g” njuter ändå av OS

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ?? NY FIENDE. Timo Seppälä, Finlands främsta antidopnin­gsexpert, kräver att Wada efter skandalen i Ryssland börjar granska staters och organisati­oners roll i den systematis­ka dopningen.
FOTO: EVY NICKSTRöM NY FIENDE. Timo Seppälä, Finlands främsta antidopnin­gsexpert, kräver att Wada efter skandalen i Ryssland börjar granska staters och organisati­oners roll i den systematis­ka dopningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland