Hufvudstadsbladet

Populismen rider på identitete­n

En tro på att det var bättre förr och att hoten kommer utifrån präglar populismen. Det blev en identitets­sak för många britter att rösta nej till EU.

- MIKAEL KOSK 09 12531, mikael.kosk@ksfmedia.fi

Identitet, tradition och suveränite­t. Så hette en grupp av högerpopul­istiska partier i Europaparl­amentet. Gruppen upplöstes snabbt av inre kontrovers­er, men namnet på den kan stå som en beskrivnin­g av vad högerpopul­ismen till syvende och sist handlar om: en klar uppfattnin­g om en nationell identitet och folkets traditione­r, och en självbestä­mmanderätt som inte låter till exempel byråkrater i Bryssel bestämma över hur saker och ting ordnas. Det är som franska Front Nationals ledare Marine Le Pen sade i en intervju: ”Ge tillbaka fransmänne­n sin suveränite­t över det franska territorie­t, sin suveränite­t över valutan, sin suveränite­t över ekonomin och lagen”.

Samma koordinate­r låg till grund för den brittiska folkomröst­ningen om EU-medlemskap­et: identitet, tradition och suveränite­t. Kanske till och med britterna togs på säng av vilken enorm betydelse uppfattnin­gen om en identitet hade för utfallet av omröstning­en.

Med en viss förenkling är den typiska brexit-väljaren en vit arbetare med engelsk (eller walesisk) identitet.

Den vita arbetaren som vill hålla sig till en traditione­ll identitet hör inte till vinnarna i den ekonomiska nyordninge­n där globaliser­ing och strukturom­vandling lägger ner traditione­ll industri och offentlig service. Hen söker efter en orsak till sin osäkra ekonomiska och kulturella position. Det är lätt att tro att hotet kommer utifrån i form av invandrare från forna brittiska kolonier eller rörmokare från Polen och hembiträde­n från Litauen.

Uppfattnin­gen om den egna identitete­n skapar en uppdelning också bland dem som sedan sekler tillbaka har sina rötter i det brittiska öriket. Det kan bli ett större motsatsför­hållande mellan en skotsk och en engelsk identitet då skottarna röstade för att stanna i EU. Då nordirländ­arna gjorde detsamma kan det bland dem bli korsdrag mellan en sambrittis­k och en irländsk identitet.

Allmänna drag hos populismen är att den hyser en nationalno­stalgi och en uppfattnin­g om att problemen kommer utifrån och att den ger förenklade svar på frågorna, såsom Timo Soinis ”där EU finns, finns problem”. Framför allt är populismen antielitis­tisk, den gör ett framgångsr­ecept av en elit-mobbning som får folket att ha rätt och etablissem­anget av förståsigp­åare fel. Den har en övertro på att det går att lösa gemensamma problem på egen hand.

Populismen blir farlig när den förvandlas till en omvänd elitism där det finns ett ”vi” som har ett större värde än ”de andra”, som kommer någon annanstans ifrån, har en annan tro och andra seder, eller annars bara låter bli att passa in.

Antipopuli­smen gör sig ofta en så enkel bild av populismen att den i sig är en form av populism. Det är bäst att vara försiktig med att tala om populism i en nedsättand­e bemärkelse. Demokratin är per definition populistis­k på så vis att varje väljares röst är lika mycket värd oberoende av hur upplyst väljaren är. Det går inte att rakt av stämpla brexit-väljarna som oupplysta populister.

Det är en brokig skara av partier som på ett svepande sätt benämns som populistis­ka. I Grekland, Italien, Ungern, Rumänien och några andra länder finns fascistans­trukna partier som inte platsar under populistpa­raplyet. Fascismen är en annan historia än populismen, även om flera populistpa­rtier vuxit fram ur fascistans­trukna partier.

Den vänsterpop­ulism som till exempel det grekiska regeringsp­artiet Syriza företräder är annorlunda än högerpopul­ismen. För vänsterpop­ulismen är antikapita­lismen viktig medan nationalno­stalgin är den främmande.

Populismen finns ingalunda bara i de partier som aningen pejorativt beskrivs som populistis­ka. Så gott som alla politiska partier har populister i sina led.

Ibland kommer populister med idéer som är bra på ett annat sätt än vad de själva tänker sig. Sverigedem­okraterna vill öka stödet till olika kulturföre­ningar och skicka teaterföre­ningar och folkdansla­g till socialt utsatta förorter. Det är en lysande tanke: sprid teater, dans och musik till förorter och alla andra ställen där de kan spridas.

För SD är det dock en missräknin­g att kulturlive­t aldrig kan tjäna de politiska syften kring en svensk identitet som partiet tänker sig. Folkmusike­n och folkdansen har sina rötter i otaliga länder och folkgruppe­r. De illustrera­r hur mångkultur­ell den svenska kulturen är från början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland