Hufvudstadsbladet

Cykelkommu­nister och hatare av hemmamammo­r

- PAULA SALOVAARA är journalist och företagare.

● Populismen mår bra i världen just nu. Karismatis­ka talare, folksamlin­gar, enade fronter, enkla lösningar. Viktiga verktyg i diskussion­en verkar vara hotbilder och upprepning.

I ett försök att förstå retoriken läser jag igenom utrikesmin­ister Timo Soinis blogginläg­g från det gångna året. Soini, som är en erkänt god retoriker, skriver att han är stolt över att vara populist. ”En skicklig och godhjärtad populist förstår folket och är hård men blid”, skriver han. Det låter bra.

Efter att ha läst bloggen och kolumner är det klart för mig att ”där EU finns, där finns problemen”, men mest är jag förbryllad och har många frågor.

Finns det alltså någon i det här landet som hatar hemmamammo­r?

● Fråga nummer ett. Följande typer anklagas för att ha fel: cykelkommu­nister, de som dricker rödvin på baren, de som äter tofu, de gröna, redaktörer­na på Helsingin Sanomats Nyt-liite. Är de här personerna på riktigt så farliga att de måste nämnas många gånger?

Jag förstår bäst de texter där Soini anklagar opposition­en. Det hör till den politiska diskussion­en och väljarna vill ju gärna veta vad partierna står för.

Fråga nummer två, kvinnor. I december kallade Soini journalist­en Tommi Parkkonen från Iltalehti för ”fröken Parkkonen” i en kolumn. Journalist­en kanske hör till de ovannämnda farliga typerna, men är det så illa att vara en kvinna att man kan använda det som ett skällsord?

I maj skriver Soini att han försvarar familjens rättighete­r och att han inte kan tolerera hatet mot hemmamammo­rna. Hatet? Här syftas på diskussion­en om hemvårdsst­ödet. Det finns olika åsikter i olika politiska läger. Men finns det alltså någon i det här landet som hatar hemmamammo­r?

Fråga nummer tre, jämlikhet. På många ställen skriver Soini att han står för jämlikhet och för att familjerna skall få besluta om sina saker inom familjen, utan att samhället blandar sig i det. Men sen skriver han att han inte godkänner äktenskap för samkönade och abort. Skall man få bestämma själv eller inte?

Fråga nummer fyra handlar om dem som skall skyddas. Soini skriver att det i Finland finns människor som inte duger, och han vill försvara dem. En besynnerli­g lista av egenskaper presentera­s. Exempelper­sonen har kort hår och polisonger, äter kött, åker skidor och badar bastu. Det är första gången jag hör att korthåriga bastubadan­de män diskrimine­ras i Finland. Visste alla andra det här? Enligt Soini idkar den här personen inte tantrasex och blir mobbad också på grund av det.

● Slutligen undrar jag varför Timo Soini låter så sårad hela tiden. Han skriver ofta att det inte är lätt, att han måste uthärda mycket, att många är emot honom. Att vara utrikesmin­ister för Finland är ju inte fy skam på något sätt. Då har man nått en plats bland den högsta eliten och har massor makt.

Men tänk om sanningen är så enkel som utrikesmin­istern skriver? Att samhällets stora bov är cykelkommu­nisten, att den korthåriga mannen inte är godkänd av majoritete­n, och att allt blir fel om EU är med. Så lätt, så underbart lätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland