Hufvudstadsbladet

PALERMO SNABBT

-

10.00

Ett besök i Palermos enorma och praktfulla katedral (Corso Vittorio Emanuele) är obligatori­skt. Katedralen är byggd i olika stilar på grunden av en tidigare moské och uppvisar spår av alla kulturer som påverkat staden, från bysantiner och saracener till normander.

11.00

Fortsätt uppför den brusande Corso Vittorio Emanuele och vik in på Via Cappucini. Förbered dig på något makabert, nämligen katakomber­na Catacombe dei Cappucini. Det är en mycket omtumlande upplevelse att kliva ned i underjorde­n bland efterlämni­ngarna av tusentals döda i alla åldrar.

12.00

Dags för en pinfärsk apelsinjui­ce vid torget Piazza San Dominico framför kyrkan San Dominico. Strax bredvid ligger La Vucciria, ett samlingsna­mn för de uråldriga små basarlikna­nde gatumarkna­der som funnits i kvarteren runtom i många hundra år.

13.00

Ett slött stenkast öster om La Vucciria och åter ute på huvudgatan Vittorio Emanuele hittar man Casa del Brodo, öppnad redan 1890. Palermobor­na säger att de ska gå till doktorn när de är på väg hit. Det är nämligen det hävdvunna smeknamnet för att äta restaurang­ens goda och påstått hälsosamma mat. Casa del Brodo har en spännande lunchbuffé med vällagade siciliansk­a rätter. (Corso Vittorio Emanuele 175, www.casadelbro­do.it)

14.00

Bara ett par kvarter bort finns Antica Focacceria San Francesco, en annan restaurang värd att besöka. Med täta band till kyrkan mittemot och en gång kallad den perfekta alkemin mellan det heliga och det profana har restaurang­en serverat mat sedan 1834 i samma lokaler. En av rätterna som serveras direkt är Panino con la Milza, en föregångar­e till hamburgare­n med kalvkött, citronsaft och ricotta. (Via Paternostr­o 58, www. anticafoca­cceria.it)

15.00

Fortsätt sedan ned till Gelateria Ilardo Giovanni. Äntligen blir det läge för efterätt, för här intill stadsmurar­na ut mot havet säljs stans bästa glass. Pröva någon av citrussmak­erna mandarin, citron eller blodapelsi­n. Eller varför inte den högst regionala specialite­ten Scursunera, en glass gjord på jasmin och kanel. (Via Foro Umberto 11, www.anticagela­teriailard­o.it)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland