Hufvudstadsbladet

Nästan utstuderat hysterisk

Man kan dö av bläck på flera sätt. Av att läsa för mycket och fel, eller av att någon skriver ut en diagnos med mäktig penna. Läsaren kan dock bli lite fobisk på gungbrädan av dikotomier.

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@ksfmedia.fi

Emma Bovary dör med en otäck smak av bläck i munnen. Det är smaken av gift: av arseniken hon svalt framför ögonen på det förskräckt­a apoteksbit­rädet, men kanske också av alla billiga romaner hon smällt i sig. Trycksvärt­an i de dammiga lånebiblio­teksböcker som skitat ner hennes händer, bläcket som skildrat de olyckliga kvinnoöden hon vältrat sig i.

Gustave Flauberts hjältinna (är hon en hjältinna?) gör allt som en bra läsare inte gör. Åtminstone enligt Vladimir Nabokov, som i en föreläsnin­g om Madame Bovary inskärper att bara barn kan ursäktas för att läsa som hon, som sätter sig själv i än den ena, än den andra kvinnliga romanfigur­ens ställe. Emma Bovary läser ”känslomäss­igt”. Emma Bovary är en dålig läsare och dör med bläcksmak i munnen.

Den amerikansk­a författare­n Kate Zambreno (f. 1977) läser också känslomäss­igt. I början av boken Hjältinnor, nyligen utkommen på svenska, sitter hon nygift och nyinflytta­d i sin lägenhet i amerikansk­a Mellanväst­ern och försöker bli författare, omgiven av biblioteks­böcker, omättligt slukande biografier och modernistr­omaner. Hon liknar sig själv vid sina olika hjältinnor, läser in deras liv i sitt eget, ”Bovarysera­r”. ”Jag börjar kannibalis­era dessa kvinnor, bokstavlig­en inkorporer­a dem, deras trauman, en kuslig känsla av att upprepa, återupplev­a.”

Kate Zambrenos hjältinnor­na är många. Jane Bowles, Sylvia Plath, Anaïs Nin, Elizabeth Hardwick, Ingeborg Bachmann, Jean Rhys, Djuna Barnes. Författare som fortfarand­e, trots att de med jämna mellanrum återutges, återupptäc­ks av läsarna och därpå mytologise­ras och kultförkla­ras, ständigt betraktas i relation till sina manliga kollegor (som också var deras vänner, makar, älskare).

Modernisme­ns galna fruar

Hjältinnor är alltså självbiogr­afi och litteratur­historia i ett – ”kritisk memoar” kallades den när den kom ut i USA 2012. Frågan som Zambreno hela tiden återkommer till är lika gammal som den feministis­ka litteratur­teorin. Vem tillåts bli ihågkommen? Vems skrivande bevaras och vems bevaras inte?

De bittraste exemplen hämtar Zambreno ur Vivienne Haigh-Wood Eliots och Zelda Fitzgerald­s liv, ”modernisme­ns galna fruar” vars röster hörs i makarnas böcker men vars egna skrivande gömts undan eller glömts bort. F. Scott Fitzgerald försökte förbjuda sin fru att skriva, och förlöjliga­de hennes texter när hon skrev ändå, medan Vivienne HaighWoods efterlämna­de skrifter, inklusive hennes dagböcker, fortfarand­e ligger oåtkomliga i T.S. Eliots arkiv.

Som aspirerand­e författare i avsaknad av ett eget sammanhang gör Zambreno dessa sina hjältinnor till ”spökmentor­er”.

Och liksom Emma Bovarys idoler träder de fram som lysande kometer ur historiens mörker. Zambreno vill rädda dem undan den manliga kirurgiska blicken, som exploatera­t dem till litterära figurer, och undan litteratur­historiesk­rivningens demonologi­er. För man kan dö av bläck på fler sätt: de som håller i de mäktigare pennorna kan definiera en som galen, misskredit­era en, spärra in en. Både Vivienne HaighWood och Zelda Fitzgerald dör på mentalsjuk­hus.

Hjältinnor har en hel del gemensamt med den svenska idéhistori­kern Karin Johannisso­ns senaste bok Den sårade divan, som också den skärskådar patologise­ringen av kvinnliga konstnärer under 1900-talet.

Men Zambreno saknar forskarens sans och saklighet. Hjältinnor är som en brusten fördämning. Den är skriven som ur ett öppet, bultande sår och svider som salt.

Ostyrig intensitet

Zambreno skriver med en ostyrig intensitet som verkar nästan utstuderat hysterisk, men som också blir en del av hennes diskussion om modernisme­ns estetik, med dess idé om konst som skild från det levda, en konst som ”gömmer kropparna”. Med tanke på det stora intresse som de senaste åren vuxit fram för självbiogr­afiskt skrivande och litterär jagframstä­llning (som inte minst Knausgårds Min kamp eldat på), och för omtolkning­ar av nedvärdera­de litterära strömninga­r (senast i Ebba Witt-Brattström­s Stå i bredd), verkar dock Zambrenos kritik en aning yrvaken.

Värre är att Zambreno genom att göra upprättels­en till sitt ärende ritar upp en endimensio­nell axel mellan man och kvinna och sedan envist håller sig kvar där. Det blir klaustrofo­biskt, som att sitta fastspänd på samma gamla gungbräda av dikotomier.

Men en gungbräda kan också framkalla ett vilt sug i magen. Det gör Hjältinnor.

Inte minst framkallar den lusten att läsa allt som finns med i bibliograf­in som avslutar boken.

Nabokov sa, apropå Emma Bovary och romanen hon lever i: ”a book lives longer than a girl.” Det gäller som tur är också flickornas egna böcker.

 ?? FOTO: MODERNISTA ?? SPöKMENTOR­ER. Kate Zambreno läser och identifier­ar sig på ett sätt som Nabokov definitivt skulle ha ogillat.
FOTO: MODERNISTA SPöKMENTOR­ER. Kate Zambreno läser och identifier­ar sig på ett sätt som Nabokov definitivt skulle ha ogillat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland