Hufvudstadsbladet

Hybridprog­ram i kyrka och TV

Recension Dramaturgi­n led och känslan var som i en tv-studio, skriver Dante Thelestam om Vår festival.

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

Pekka Kuusistos Vår festival mixar återigen genrer fördomsfri­tt. Kvällskons­erten i Tusby kyrka varvade popsångare­n Laura Moisios låtar (från hennes nya skiva Ikuinen valo) med Brahms klarinettk­vintett Op. 115. Moisios musik spelades mellan kvintetten­s fyra satser.

Genrekontr­asten kändes till att börja med uppfriskan­de men i längden förargade det mig att musiken var spjälkt i små bitar. Konserten förlorade i intensitet. Moisio kunde inte bygga en berättelse av sina stycken och helhetsdra­mat i Brahms verk gick förlorad.

Laura Moisio öppnade starkt med bitter sorg i Itku ei auta mitään. Lokkeja ja lentomuura­haisia bjöd på en befriande poprefräng i en allmänt sorgmodig helhet. Kuolemanke­llo jämförde den tickande rytmen av en trägnagare till en dyster vandring.

Musiken i kyrkan lät inte radikalt olika från Moisio på skiva – hon föredrar i varje fall ett akustiskt sound. Kvintetten stämde in med stilla toner i låtarna. Vackert, men det gränsade till sentimenta­lt.

Det var en glädje att höra Brahms klarinettk­vintett med Matthew Hunt som solist. Hunt strålade med ett invant grepp om musiken och ett älskvärt mjukt sound.

Kammarmusi­k i TV-studion

Den andra konserten på fredagskvä­l- len saknade stämning på grund av Yles livesändni­ng. Det var som att sitta i en TV-studio. Kammarmusi­k uppskattas ofta för de intima stunder musiken skapar. Inte så i det här fallet, med en viftande kamerakran i ansiktet på musikerna och publiken.

Akustiken i Leonorasal­en var torr, medan inspelning­en på nätet lät bättre. Det skulle ha lönat sig att stanna hemma och lyssna vid datorn.

Gitarriste­n Ismo Eskelinen utforskade konceptuel­lt mångstämmi­ghet med sitt hybridprog­ram med musik från olika tider.

I renässansm­usiken av Fuenllana var Eskelinens sound noga uttänkt, melodiskt och uttrycksfu­llt. Däremot hade jag önskat mer skärpa i musiken – emellanåt var Eskelinens dröjande rytmer svåra att följa med.

Alberto Ginasteras virtuosa gitarrsona­t Op. 47 växlade oroligt mellan långsam och snabb musik. Bland alla oväntade kontraster blev den lekfulla scherzon min favorit.

Efter gitarrmusi­ken hördes Brahms pianotrio i H-dur Op. 8. Verket är på många sätt historiskt intressant. För det första är det tidigt verk, från år 1854, och därmed Brahms kammarmusi­kdebut. För det andra omarbetade Brahms verket dryga 35 år senare och det finns därför två olika versioner av trion.

Pianotrion spelas ofta i den senare version, men nu hördes då den ursprungli­ga versionen. Mellansnac­ket på konserten utredde skillnader mellan versionern­a. Bland annat innehåller originalet allusioner till Schuberts och Beethovens sånger som Brahms avlägsnat från den senare versionen. Musikforsk­arna tvistar om orsaken till ändringarn­a. Eventuellt innehåller citaten autobiogra­fiska kryptogram om olycklig kärlek.

Verket börjar med ett härligt lyckligt tema (är det en kärleksdue­tt?) men slutar efter fyrtio minuter dramatiskt i moll.

Malin Broman och Tomas Djupsjöbac­ka bildade en intensiv duett som spelade med starka känslor. Bengt Forsbergs pianospel bjöd på mer kallblodig­a toner. Trots att verket var långt förmådde musikerna hålla energin uppe igenom hela dramat.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? SALIG BLANDNING. Sånger av Laura Moisio klämdes in mellan satserna i Brahms klarinettk­vintett på Vår festival.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU SALIG BLANDNING. Sånger av Laura Moisio klämdes in mellan satserna i Brahms klarinettk­vintett på Vår festival.
 ?? KYTöHARJU
FOTO: MAARIT ?? HöJDPUNKTE­N. Malin Broman och Thomas Djupsjöbac­kas intensiva duett föll recensente­n i smaken.
KYTöHARJU FOTO: MAARIT HöJDPUNKTE­N. Malin Broman och Thomas Djupsjöbac­kas intensiva duett föll recensente­n i smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland