Hufvudstadsbladet

En dag med Pulp

- Martina Moliis-mellberg martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi

■ I ljusblå skjorta, halvlångt hår, glasögon och skägg ser Jarvis Cocker ut som en helt vanlig kille som lyckats få tag i en mikrofon på väg hem efter jobbet. Men han är sångare i Pulp och han står framför sin hemmapubli­k i Sheffield 2012, redo att sparka i gång bandets sista spelning i Storbritan­nien, kanske deras sista någonsin.

I Florian Habichts dokumentär Pulp: A Film about Life, Death & Supermarke­ts får vi träffa bandet under dagen då de ska spela inför sin hemmapubli­k, både på scenen och runtom i Sheffield. De berättar med egna ord om bandet, om att spela, om att sluta spela, om Sheffield. Staden är också i fokus och Habicht låter lokalbefol­kningen komma till tals, både deras tankar om Pulp och om staden de bor i. Många minns Jarvis från tiden före bandet, andra är stora fans. Vissa har kommit till Sheffield bara för kvällens konsert.

Pulp startade redan 1978 men genombrott­et kom först 1995 med låten Common People, en sång som effektivt gjorde Pulp till en del av Britpop-fenomenet, tillsamman­s med Oasis, Blur och Suede. 2004 fick sången ett nytt liv i form av William Shatners cover, och den är fortsättni­ngsvis Pulps mest kända låt.

2002 lämnade Pulp sitt skivbolag och gjorde vad som skulle vara deras sista spelning på 9 år. Men Cocker menar att det inte kändes helt rätt, att det inte var ett bra avslut. ”Jag vet att viljan att städa upp efter sig inte är den främsta motivation­en för rock ’n’ roll men vi ville göra det, och ge den här berättelse­n ett lyckligt slut” förklarar Cocker i dokumentär­en. Därav återkomste­n 2011.

De andra bandmedlem­marna Nick Banks (trummor), Candida Doyle (keyboard), Steve Mackey (bas) och Mark Webber (gitarr) kommer också till tals vilket ger dokumentär­en en fin balans – det blir inte bara ”the Jarvis show” även om de andra medlemmarn­a verkar vara rätt nöjda med att stå i skuggan av Cocker.

Materialet från själva konserten är något begränsat men vi får ändå en känsla för bandet på scen, Jarvis med sitt juckande och spas- tiska dansande, de andra i bakgrunden. Och hemmapubli­ken, som de var så nervösa att spela inför, ser ut att få exakt vad den ville ha, särskilt när tonerna till Common People börjar höras. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: YLE ?? frontMan. Jarvis Cocker är sångare i Pulp.
FOTO: YLE frontMan. Jarvis Cocker är sångare i Pulp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland