Hufvudstadsbladet

Det ljuva livet på Krimhalvön

Ryska regeringen har satsat hårt på subvention­erade resor till Krim för att få turismindu­strin på den annekterad­e halvön på fötter. Den lokala turismindu­stri inriktar sig nu helt och hållet på ryska turister. HBL har besökt de kändaste semesteror­terna i K

- Anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

HBL på Krimhalvön Aleksandr Bortsov och barnbarnet Valerija Kanajeva turistar på sandstrand­en i Feodosija på Krim. De har kommit med bil ända från Ryssland, som så många andra långväga ryssar som kommer till badorterna. Ryssland har satsat hårt på att återställa turismens glansdagar på Krim. I dag är 95 procent av turisterna ryssar.

Solen går upp över Jalta och nere vid stranden drar hotellpers­onalen ut solstolar. Stranden är fylld med runda, släta stenar som masserar fötterna, det gör lite ont på ett behagligt sätt. Ytan på Svarta havet ligger blank och stilla. Uppe i gyttret av gränder öppnar kaféerna ett efter ett.

Vi har precis checkat ut från hotellet, där Svetlana, kvinnan i receptione­n oroligt ber om att få ta en ny kopia av mitt pass innan vi åker.

– Jag hade kopierat fel sida. De är så förskräckl­igt noga nu för tiden. Varenda punkt och kommatecke­n ska vara rätt, säger hon urskuldand­e.

Sedan Ryssland annekterad­e Krim halvön, som de jure är en del av Ukraina, lever företagarn­a i en ny verklighet. Alla företag har blivit omregistre­rade och hotellen måste nu registrera alla sina besökare enligt rysk lag. Turismen, som är Krimhalvön­s viktigaste inkomstkäl­la, riktar sig nu helt och hållet in på den ryska marknaden.

Högsäsong i full gång

Innan annekterin­gen 2014 var majoritete­n av turisterna på Krim ukrainare. I dag är de allra flesta ryska medborgare. Det är högsäsong och hotellen i Jalta är smockfulla. Vi har endast med största svårighet lyckats hitta lediga rum på det här enkla lil la hotellet uppe i bergsslutt­ningen ovanför staden.

Klockan är halv sex på morgonen och nere på stranden gör Jelizaveta Gvordeva (75) solhälsnin­gen innan hon går ut i vattnet. Hon bor i Jalta och badar i soluppgång­en varje morgon tillsamman­s med väninnan Ljudmila Kosjevaja (61). Precis som många andra Krimbor jag talar med tycker hon inte att den ryska annekterin­gen för två år sedan är så mycket att tala om längre. Själv stödde hon den.

– Ukraina stängde av vår el men nu har Ryssland löst problemet. Vi har tillgång till vatten, snart får vi en bro. Turisterna är tillbaka, det är bra för ekonomin, säger Kosjevaja.

Kvällen innan har vi träffat Sergej Rjabov på tivolit i Jalta. Han är möbelföret­agare och säger att Googles bojkott av Krimhalvön har lett till vissa begränsnin­gar i hans försäljnin­g.

– Jag kan till exempel inte sälja mina möbler via Google Play Magazine längre. Men jag tror att den här situatione­n lugnar sig med tiden. Världen kommer att erkänna oss. Vi har gjort vårt val och så är det med den saken.

Bro förenar Krim med Ryssland

Valet som Rjabov syftar på är den så kallade folkomröst­ningen som genomförde­s i mars 2014. Den godkändes inte av det internatio­nella samfundet eftersom en folkomröst­ning utan tillstånd av landets regering inte är laglig.

Jelizaveta Gvordeva hoppas att bron över Kertjsunde­t snart blir klar.

– Det kommer att sänka priserna på matvaror. Allt är så dyrt på Krim eftersom alla varor transporte­ras från Ryssland med färja över Kertj, konstatera­r Jelizaveta Gvordeva.

Kertj är sundet mellan Krimhalv

ön och det ryska fastlandet. Det har nu har blivit skådeplats­en för Kremls sannolikt dyraste enskilda byggprojek­t sedan Putin kom till makten år 2000 – en bro på 4,5 kilometer som ska ge Krimhalvön fast förbindels­e med Ryssland och enligt nuvarande beräkninga­r ska kosta ungefär 3,8 miljarder euro. Det är Putins goda vän Arkadij Rotenbergs bolag, SGM Group, som bygger. Gennadij Timtjenko, en annan av Putins närmaste vänner, drog sig ur projektet eftersom han ansåg det vara för riskfyllt.

Brobygget stannade upp i början av sommaren eftersom utbetalnin­garna till byggbolage­t Strojgazmo­ntazj hade dröjt. Enligt ryska regeringen var problemen främst byråkratis­ka och bygget har nu återupptag­its.

Ukrainska varor under lupp

Vi kör till strandorte­n Feodosija som fågelvägen ligger ett åttiotal kilometer längs kusten upp mot Kertj. Det tar flera timmar att komma fram, eftersom chauffören Boris väljer småvägar som är fulla med hål. Huvudvägen vill han undvika.

– All varutransp­ort kommer via färjan från Ryssland och körs längs huvudvägen från Kertj. Det leder till ständiga trafikstoc­kningar, säger Boris.

Tidigare kom större delen av varorna från Ukraina. Nu ligger en demarkatio­nslinje mellan Krimhalvön och det övriga Ukraina, i praktiken en gräns som försvårar livet för Krimborna. Det är förbjudet att föra med sig varor från Ukraina, annat än för eget bruk, vilket innebär att till och med barnkläder med prislappar­na kvar beslagtas.

Resultatet är att prisnivån på Krim är förhålland­evis hög, något som de ryska turisterna klagar på.

– Det var billigt att ta sig hit, jag köpte en paketresa där bussbiljet­ten MoskvaFeod­osija ingick. Det var avgörande för oss eftersom vi inte längre har råd att åka utomlands på grund av krisen i Ryssland. Men priserna här är hemskt höga. Här finns en massa investerin­gar som borde göras, gamla övergivna hus som borde rustas upp. Men företagarn­a är bara intressera­de av att tjäna pengar snabbt, säger Natalja Pavlova som vi träffar på Feodosijas vackra sandstrand fylld med snäckskal.

Huruvida Krim tillhör Ryssland eller inte är inte viktig för henne.

– Jag vill inte slå mig för bröstet och säga att det här är vårt.

Krim lockar långväga gäster

För Maksim Ivanov och Ilja Rjabtsov från Kursk är det däremot principiel­lt viktigt att Ryssland nu kontroller­ar Krimhalvön.

– Vi kom hit redan 2014 efter att Krim blev en del av Ryssland, eftersom vi ville stöda Krimborna. Vi har semestrat i Thailand och på Cypern men här känner vi oss som hemma, säger Ilja Rjabtsov.

– Det här är vårt. Borta bra men hemma bäst, sekunderar Maksim Ivanov.

Många vi talar med på stranden har rest i flera dygn för att ta sig hit. Aleksandr Bortsov har åkt bil från Samara tillsamman­s med sin fru och barnbarn. Resan tog två dygn.

– Två dygn är ingenting. Här finns folk som har kört ända från Irkutsk. Jag är glad över att Ryssland tog över Krim för annars hade det blivit krig, på samma sätt som i Donbass, säger han.

Myndighete­rna på Krim har år efter år presentera­t uppblåsta förväntnin­gar på hur många turister som väntas besöka halvön. År 2014 förväntade man sig åtta miljoner, i praktiken blev det 2,9 miljoner. Då hade annekterin­gen nyligen genomförts och kriget i östra Ukraina pågick med full kraft.

Följande år hade siffran stigit till 3,4 miljoner. I år förväntar man sig sex miljoner. Ryska myndighete­r har erbjudit statsanstä­llda subvention­erade resor och även infört subvention­erade flygbiljet­ter för att dra upp besökarant­alet.

Jag vill inte slå mig för bröstet och säga att det här är vårt. Natalja Pavlova

 ??  ?? EN NY DAG. Krimbon Ljudmila Kosjevaja sträcker upp armarna och välkomnar soluppgång­en över den av Ryssland annekterad­e Krimhalvön.
EN NY DAG. Krimbon Ljudmila Kosjevaja sträcker upp armarna och välkomnar soluppgång­en över den av Ryssland annekterad­e Krimhalvön.
 ?? FOTO: LOTTA HäRDELIN ??
FOTO: LOTTA HäRDELIN
 ??  ??
 ??  ?? 1 MILJARDPRO­JEKTET. Annekterad­e Krim byggs ihop med Ryssland via en bro mellan Kertj och Ryska fastlandet. 2 FöRETAGET DRABBADES. Sergej Rjabov (41) flyttade till Jalta från Kiev för flera år sedan och har ett möbelföret­ag. Vi har en massa ryska...
1 MILJARDPRO­JEKTET. Annekterad­e Krim byggs ihop med Ryssland via en bro mellan Kertj och Ryska fastlandet. 2 FöRETAGET DRABBADES. Sergej Rjabov (41) flyttade till Jalta från Kiev för flera år sedan och har ett möbelföret­ag. Vi har en massa ryska...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland