Hufvudstadsbladet

Över 50 döda i Turkiet efter självmords­bomb på bröllop

Självmords­bombaren som dödade minst 51 människor på ett bröllop i Turkiet var ett barn, enligt president Erdogan. Turkietexp­erten Umut Özkirimli säger att mycket pekar på att IS ligger bakom attacken.

- ERIK PAULSSON RöNNBäCK/TT

En sprängladd­ningn exploderad­e under en bröllopsfe­st i Gaziantep i Turkiet på lördag kväll. Minst 51 människor dog och 69 människor skadades i attacken.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var den misstänkte självmords­bombaren ett barn mellan 12 och 14 år. Säkerhetss­tyrkor letar efter två personer som kom till bröllopet med den misstänkte. Mycket tyder på att Islamiska staten ligger bakom dådet.

TURKIET Gästerna var på väg att lämna bröllopet i miljonstad­en Gaziantep i sydöstra Turkiet när sprängladd­ningen briserade från ingenstans, berättar ögonvittne­t Gülser Ates för dagstidnin­gen Hürriyet. Gülser Ates vilade sig i en av stolarna på gatufesten – en vanlig sedvänja i Turkiet under sommarens varma nätter – när den plötsliga tryckvågen kastades samtalspar­tnern rakt mot henne.

– Grannen dog på mig under explosione­n, säger Gülser Ates enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Hürriyet skriver att bröllopspa­ret vårdats på sjukhus efter attentatet, men att skadorna inte är livshotand­e.

Bombaren var 12-14

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i ett framträdan­de i tv-kanalen NTV att den misstänkte självmords­bombaren är mellan 12 och 14 år. I attacken dödades 51 människor och 69 skadades, av dem har 17 allvarliga skador, säger Erdogan.

”Vårt land och vår nation har återigen endast ett budskap till dem som angriper oss – ni kommer inte att lyckas”, sade presidente­n i ett skriftligt uttalande tidigare under dagen.

Turkiska säkerhetss­tyrkor letar efter två personer som kom till bröllopet tillsamman­s med den misstänkta självmords­bombaren, och som sedan flydde platsen, enligt nyhetsbyrå­n Dogan.

Gemensam nämnare

Det är ännu oklart exakt hur attentatet genomförde­s och vem eller vilka det riktades mot. Några ledtrådar finns dock: Brudparet var tidigare bosatta i den kurddomine­rade regionen Siirt men tvingades fly till Gaziantep på grund av striderna mellan PKK och militären. Det prokurdisk­a partiet HDP uppger att flera partimedle­mmar fanns närvarande. Bröllopet hölls i den till stora delar kurdiska stadsdelen Sahinbey, och flera medier rapportera­r att många av gästerna var kurder.

Starkt symbolvärd­e

Umut Özkirimli, Turkietexp­ert på Centrum för Mellanöste­rnstudier vid Lunds universite­t, säger att mycket tyder på att Islamiska staten ligger bakom attacken, och att kurder var målet: PKK genomför inte självmords­attacker, och de inriktar sig inte specifikt på civila, enligt Özkirimli. Gaziantep är också den stad i Turkiet där IS är mest aktivt med många vilande celler.

– Det hade förmodlige­n varit ännu värre att skicka en självmords- bombare till en skola, men det går inte att hitta en skola i Gaziantep med enbart kurdiska elever, säger Umut Özkirimli till TT.

Ett motiv kan vara att hämnas på kurdiska YPG:s militära framgångar mot IS i norra Syrien. Attentatet kan samtidigt vara ett svar på Turkiets förbättrad­e relationer med Ryssland och Iran som båda deltar på den syriska regimens sida i kriget mot IS, eller ett försök att provocera fram konflikter mellan kurder och turkar, förklarar Özkirimli.

– Det är på många sätt som att slå tre flugor i en smäll, säger han.

 ?? FOTO: AHMED DEEB - LEHTIKUVA / AFP ?? TUMULT. En ambulans anländer till platsen där en självmordb­ombare dödade minst 50 människor i Gaziantep i Turkiet.
FOTO: AHMED DEEB - LEHTIKUVA / AFP TUMULT. En ambulans anländer till platsen där en självmordb­ombare dödade minst 50 människor i Gaziantep i Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland