Hufvudstadsbladet

Det Bach upplever som verklighet­en i Rio är något de flesta av stadens invånare inte känner igen medan den bubbla som enligt IOK-ordförande­n inte existerar i invånarnas vardag är mycket verklig och finns innanför de höga staketen och bakom de tungt beväpn

Att ett land där brott, våld, dråp och rån är vardag, där korruption­en frodas, där de mänskliga rättighete­rna satts på undantag, där klyftan mellan de rika och de fattiga är gigantisk och där rasismen är ytterst starkt förankrad anses vara lämpligt att ar

- FILIP SAXéN

●●Det●finns●få●människor●som●kan●mäta●sig● med●internatio­nella●olympiska●kommitténs● ordförande●Thomas●Bach●när●det●gäller●att● blunda●för●problem●och●få●en●positiv●spinn● på●en●negativ●historia.

För●inte●ens●Bach●kan●vara●så●blåögd●och● så●bortkoppla­d●från●verklighet­en●som●han● gav●sken●av●att●vara●under●sin●presskonfe­rens●här●i●Rio.●IOK-bossen●sammankall­ade●världens●medier●för●att●sammanfatt­a●de● olympiska●spelen●och●för●att●svara●på●frågor.● I●verklighet­en●svarade●han●på●en●del●frågor● medan●han●undvek●dem●som●kändes●jobbiga.

Bach●inledde●presskonfe­rensen●med●ett● flera●minuter●långt●anförande●där●han●använde●orden●”icon”●eller●”iconic”●hela●17● gånger●för●att●beskriva●OS●i●Rio●de●Janeiro.

Han●lyfte●fram●simstjärna­n●Michael●Phelps●fantastisk­a●28●OS-medaljer,●han●berömde● Usain●Bolt●som●tog●sina●sjunde,●åttonde●och● nionde●medaljer●och●han●hyllade●brottaren● Kaori●Icho●som●vann●sin●fjärde●OS-titel.

Han●glömde●inte●heller●bort●att●nämna● stunderna●som●visade●den●äkta●OS-andan.● Bach●talade●varmt●om●nyzeelända­ren●Nikki● Hamblin●och●amerikanen●Abbey●D’Agostino● som●stannade●upp●och●hjälpte●varandra●inne●på●Olympiasta­dion●mitt●i●5 000●meterskval­et●efter●att●de●gått●omkull.●Han●log●brett● då●han●mindes●tillbaka●på●stunden●då●Hong● Un-jong●från●Nordkorea●tog●en●selfie●tillsamman­s●med●sydkoreane­n●Lee●Eun-ju.● Han●talade●med●värme●i●rösten●om●flyktingar­nas●OS-lag●och●hur●de●visat●att●allt●är●möjligt●och●han●passade●på●att●gratulera●Kosovo,●Fiji●och●Jordanien●för●nationerna­s●första●guldmedalj­er.

Och●visst●han●hade●rätt.●Det●är●precis● de●här●berättelse­rna●som●gör●OS●unikt●och● som●gör●att●miljontals●människor●kväll●efter● kväll,●dag●efter●dag●bänkar●sig●framför●skärmen●i●alla●världens●hörn●för●att●följa●med● tävlingarn­a.

Det●är●storyer●av●den●här●typen●vi●vill●läsa●om,●höra●om●och●uppleva.●Rekord,●idrottare●som●överträffa­r●sig●själva,●människor● som●är●stora●i●nederlaget­s●stund,●förlustens● bittra●tårar,●segerruset­s●gränslösa●glädje● och●hela●den●mänskliga●känsloskal­an●presentera­d●som●på●en●bricka●för●hela●världen.● Mycket●bättre●än●så●blir●det●inte.

Och●det●är●därför●de●fantastisk­a●olympiska●idrottarna●ska●få●stå●i●rampljuset●under● tävlingarn­a.●

Tyvärr●hamnade●de,●trots●alla●makalösa● insatser,●lite●i●skuggan●här●i●Rio●de●Janeiro.

●●Bachs●inledande●anförande●var●direkt● från●IOK:s●marknadsfö­ringsbrosc­hyr.●Han● målade●upp●bilden●av●idrotten●som●förenande●kraft,●en●kraft●som●inte●ser●gränser●mellan●nationer,●hudfärg●eller●kulturell●bakgrund.●Han●talade●varmt●för●hur●Brasilien● och●befolkning­en●kommer●att●ha●nytta●av● OS,●inte●bara●under●själva●spelen,●utan●också●långt●in●i●framtiden.

IOK:s●propaganda­maskin●hade●gjort●ett● styvt●arbete●då●de●formulerat●Bachs●inledande●anförande.●Och●Bach●gjorde●ett●bra●jobb● då●han●med●inlevelse●och●på●ett●nästan●trovärdigt●sätt●försökte●övertyga●en●hel●värld● att●allt●gått●enligt●planerna●i●OS.

Det●blev●betydligt●svårare●för●Bach●att● vara●lika●övertygand­e●då●frågorna●började● hagla●över●honom●efter●hans●inlednings­anförande.

Under●(och●inför)●OS●har●arrangörer­na● som●bekant●haft●en●del●utmaningar.

Man●har●haft●stora●problem●med●att●få●logistiken●att●fungera.●Ett●talande●exempel●på● hur●fel●det●kan●gå●var●då●en●buss●som●skulle●transporte­ra●simmare●till●den●olympiska●bassängen●av●misstag●körde●till●Olympia

stadion där friidrotte­n avgjordes. Incidenten ledde till att tidtabelle­n för simningarn­a fick justeras då tre idrottare inte dök upp i tid för sin tävling.

Säkerheten har varit ett annat stort bekymmer under OS. Det har skjutits mot OSarenor, mot OS-bussar och kring OS-anläggning­ar. Både publik, idrottare och medierepre­sentanter har blivit rånade under veckorna i Rio och våldet har varit en del av det dagliga livet i OS-staden.

– Det här är ett mästerskap som sker mitt i verklighet­en. De organisera­des inte inne i en bubbla utan i en stad där det finns sociala problem och social ojämlikhet. Livet gick vidare som normalt i staden och jag tror att OS var bra för Rio, sade Bach.

Till största delen avgjordes OS i de mer välbärgade stadsdelar­na i Rio och vad annat än en bubbla kan man kalla Olympiapar­ken i Barra de Tijuca. Innanför de höga staketen, de noggranna säkerhetsk­ontrollern­a och bakom de tungt beväpnade vakterna stod splitterny­a och moderna arenor till idrottarna­s förfogande, långt från den vanliga befolkning­en.

OS har inför och under spelen kritiserat­s hårt både på hemmaplan och utomlands och en stor del av befolkning­en i Rio anser att spelen är ett stort slöseri med resurser och pengar och att de i själva verket främst gynnar de redan rika i staden medan de fattiga får det ännu svårare.

Bach talade om hur de strukturel­la förbättrin­garna OS fört med sig kommer att ha positiva effekter för Rio och stadens invånare i framtiden. Bach berömde stadens borgmästar­e Eduardo Paes som sett till att förbättra infrastruk­turen i staden. Inför Rio byggdes bland annat Transolimp­ica-motorvägen och metronätet utvidgades.

– Flera generation­er kommer att ha nytta av det och vi är glada att OS kunde agera katalysato­r för utveckling­en, sade Bach.

Vad han lät bli att säga var att hela 368 familjer tvångsförf­lyttades undan vägbygget och ytterligar­e familjers hem skadats av vägbygget då deras hus inte klarat påfrestnin­gen av vibratione­rna som uppstår då den tunga trafiken dundrar förbi. Myndighete­rna har försvarat bygget med att bussrutter nu bättre når de stadens fattigare delar i väst. Kritikerna har påpekat att alla rutter går till det rika Barra de Tujica, hem för bland annat borgmästar­e Paes.

● OS-arrangörer­na har vägrat offentligg­öra de ekonomiska handlingar­na och ingen vet hur mycket offentliga medel som använts för att arrangera OS – förutom IOK och de lokala arrangörer­na. Och de vägrar avslöja något. Inte ens ett domstolsbe­slut har fått dem att visa siffrorna för allmänhete­n.

Mitt i den värsta recessione­n sedan 1930-talet, samtidigt som statligt anställda inte fått sina löner i tid, de grundlägga­nde tjänsterna inte kunnat garanteras för invånarna och då brasiliana­re mister sina jobb på löpande band har staden och staten öst in pengar i OS-arrangeman­gen då den ursprungli­ga budgeterin­gen inte hade någon förankring i verklighet­en.

Pengarna hade enligt invånarna i Rio bättre kunnat användas för att garantera bastjänste­rna i en stad där brott, våld och orolighete­r är mer regel än undantag. Det är svårt att vara av annan åsikt. Om man inte heter Thomas Bach.

– Jag är säker på att Cariocas (Rios invånare) kommer att tala om det mycket bättre Rio efter OS än Rio före OS, sade Bach.

Han fortsatte måla upp en bild som väldigt lite motsvarade den verklighet som syns på gatorna i Rio och han sade att inga lokala pengar använts för OS och att Rios invånare kommer att se tillbaka på OS med värme.

– De här ikoniska spelen har visat att man kan arrangera OS i länder som inte ligger i topp i BNP-rankingen.

Man kan läsa mellan raderna att Bach och IOK inte lärt sig speciellt mycket av sitt gigantiska misstag. Att ett land där brott, våld, dråp och rån är vardag, där korruption­en frodas, där de mänskliga rättighete­rna satts på undantag, där klyftan mellan de rika och de fattiga är gigantisk och där rasismen är ytterst starkt förankrad anses vara lämpligt att arrangera OS visar att internatio­nella olympiska kommittén borde se över sina kriterier för att få stå värd för spelen.

● Bach talade om en att bubblan saknats och att OS sker i verklighet­en. Det Bach upplever som verklighet­en i Rio är något de flesta av stadens invånare inte känner igen medan den bubbla som enligt IOK-ordförande­n inte existerar i invånarnas vardag är mycket verklig och finns innanför de höga staketen och bakom de tungt beväpnade vakterna.

Verklighet­en med Patrick Hickey, ordförande­n i Europas olympiska kommitté som greps av polisen på IOK:s hotell, ville Bach däremot inte kommentera. Han sade upprepade gånger att Hickey måste anses oskyldig tills motsatsen bevisas.

Hickey misstänks för olaglig försäljnin­g av OS-biljetter, olaglig marknadsfö­ring och kartellbil­dning och han har förflyttat­s till högsäkerhe­tsfängelse­t Bangu i Rio de Janeiro.

Enligt nyhetsbyrå­n Reuters tänker IOK inte inleda en egen utredning i ärendet eftersom Hickey steg åt sidan från sina uppgifter då han greps. Enligt Bach finns det ingen orsak att IOK gör en egen granskning eftersom ”Hickey stängt av sig själv från alla IOK aktivitete­r”.

Livet i IOK-bubblan kan med andra ord fortsätta som vanligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/MARCELO SAYAO
FOTO: YASUYOSHI CHIBA ?? STORT SäKERHETSP­åDRAG. Militären var ständigt närvarande kring de olympiska arenorna i Rio de Janeiro.
HäLSORISK FöR SEGLARE OCH SIMMARE. Vattnet i Guanabara-viken var betydligt mer nedsmutsat än vad arrangörer­na hade lovat.
FOTO: EPA/MARCELO SAYAO FOTO: YASUYOSHI CHIBA STORT SäKERHETSP­åDRAG. Militären var ständigt närvarande kring de olympiska arenorna i Rio de Janeiro. HäLSORISK FöR SEGLARE OCH SIMMARE. Vattnet i Guanabara-viken var betydligt mer nedsmutsat än vad arrangörer­na hade lovat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? vänskaP öveR gRänseRna. USA:s Abbey D’Agostino hjälpte upp Nikki Hamblin från Nya Zeeland efter att duon gått omkull i kvalheatet på 5 000 meter.
vänskaP öveR gRänseRna. USA:s Abbey D’Agostino hjälpte upp Nikki Hamblin från Nya Zeeland efter att duon gått omkull i kvalheatet på 5 000 meter.
 ?? Foto: EPA/BARBARA WALtoN ?? föRebIld. Yusra Mardini flydde Syrien och sade att hon är stolt att få represente­ra alla världens flyktingar i OS.
Foto: EPA/BARBARA WALtoN föRebIld. Yusra Mardini flydde Syrien och sade att hon är stolt att få represente­ra alla världens flyktingar i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland