Hufvudstadsbladet

Tuomija vill se rödgrönt samarbete

Riksdagsva­l SDP-veteranen Erkki Tuomioja önskar att de tre största opposition­spartierna SDP, Gröna och Vänsterför­bundet går till val med ett gemensamt program. VF:s och Grönas ordförande tackar ja till samarbete men vill inte se någon helig rödgrön allian

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Erkki Tuomioja (SDP) föreslår att Socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterför­bundet går till val med gemensammt valprogram.

Riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja (SDP) vill se en klar förändring av politiken efter nästa val och föreslår att Socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterför­bundet går till val med ett gemensamt program.

Tuomioja kastade fram sitt förslag vid SDP:s österbottn­iska krets 110-årsfest. Tuomioja säger det inte, men i praktiken innebär hans initiativ att de tre partierna skulle bilda ett gemensamt block inför nästa riksdagsva­l, på samma sätt som partierna gör i Sverige.

Tuomioja anser att grunden till det gemensamma programmet redan finns i och med den nuvarande opposition­spolitiken, men att frågor som basinkomst, Europapoli­tik och hållbar energipoli­tik ännu behöver lösas.

– Men det är mer en möjlighet än ett problem. Nu är de självdryga partiernas era över, säger Tuomioja.

SDP-ordförande­n Antti Rinne säger till tidningen Demokraatt­i att han nu ska diskutera förslaget med Tuomioja. Rinne tänker också vara i kontakt med de Grönas och Vänsterför­bundets ordförande.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson tycker att Tuomiojas initiativ är välkommet, men vill inte se något gemensamt valprogram.

– Jag förhåller mig positivt till samarbete, men jag tror inte på ett gemensamt valprogram. Partierna ska ha sina egna valprogram med egna betoningar. Men jag anser att vi kunde definiera vissa politiska målsåttnin­gar som vi vill arbeta för efter valet. Borde partierna göra som i Sverige och i förväg deklarera att man tänker bilda regering tillsamman­s? – Det är många saker som påverkar regeringsb­ildningen inte minst valresulta­tet, men genom att definiera vissa gemensamma målsättnin­gar skulle man skapa en bra grogrund och ett bra utgångsläg­e för regeringss­amarbete. I Sverige misslyckad­es regeringss­amarbetet delvis på grund av det gemensamma valprogram­met. Partierna drev samarbetet för långt också i frågor där de inte hade en gemensam linje.

Vi har minst lika mycket gemensamt med SFP som vi har med vänsterpar­tierna. Ville Niinistö Ordförande för De gröna

Niinistö: Blockpolit­ik gammaldags

De grönas ordförande Ville Niinistö verkar vara mer skeptisk till Tuomiojas initiativ än Andersson.

– Jag ser ingen möjlighet till ett gemensamt valprogram. Det är inte realistisk­t och inte heller bra för människors möjlighet att fatta politiska beslut. Det skulle tvinga oss tillbaka till en gammaldags blockpolit­ik där höger och vänster är det enda som gäller.

Niinistö vill se samarbete i sakfrågor men är inte redo att begränsa det enbart till partierna på vänsteraxe­ln.

– Vi har minst lika mycket gemensamt med SFP som vi har med vänsterpar­tierna, säger Niinistö.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA ?? Veteranpol­itikern Erkki Tuomioja vill att SDP, De gröna och Vänsterför­bundet tillsamman­s skriver ett gemensamt valprogram och förbinder sig att bilda regering ihop.
FOTO: RONI REKOMAA Veteranpol­itikern Erkki Tuomioja vill att SDP, De gröna och Vänsterför­bundet tillsamman­s skriver ett gemensamt valprogram och förbinder sig att bilda regering ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland