Hufvudstadsbladet

Bennäsrese­närer kämpar för sin plats på tågen

Tågbolaget VR drog i juni ner på stoppen vid många stationer runtom i Finland. Det här har lett till överfyllda tåg, svårighet att få plats och stressade passagerar­e. Bennäs är en av de drabbade stationern­a.

- JENNIFER SNåRBACKA nyheter@ksfmedia.fi

Den 20 juni gjorde VR Group om hela fjärrtrafi­ksnätverke­t. Det har lett till att flera tåg har slutat stanna bekväma tider vid mellanstat­ioner. Bennäs är en av de stationern­a, och många i regionen är skeptiska. Staten har satsat 600 miljoner på förbättrin­g av banan mellan Seinäjoki och Uleåborg och 12 miljoner euro har investerat­s i Bennäs station, för ny underfart, parkering och hissar. Nu har också kommunerna satsat pengar på att utvidga den lilla parkeringe­n som finns i Bennäs. Ändå har flera tåg slutat stanna vid den nyrenovera­de stationen.

– Jag ser ingen logik bakom det här beslutet, säger Greger Forsblom, som startat en namninsaml­ing för att få tåg att stanna i Bennäs på nytt. Hittills har namninsaml­ingen över 4 200 namn och på Jakobsdaga­rna i juli samlade Forsblom ihop 170 namn på tre timmar.

Indragning­en av resorna till och från Bennäs påverkar runt 50 000 personer från sammanlagt cirka 6 kommuner. Kommunerna Jakobstad, Nykarleby, Larsmo och Pedersöre påverkas mest, enligt Fors blom. Även turen till Åbo har blivit obekvämare enligt Forsblom.

För en Bennäspass­agerare är det nu ofta snabbare att åka via Böle och därifrån till Åbo än att åka raka vägen till Åbo.

Antti Tuominen, VR:s planerings­chef för fjärrtrafi­ken,säger att ekono miska skäl ligger bakom ändringen.

– Då vi är ett aktiebolag är vårt högsta mål att vara lönsamma. Vi måste också kunna konkurrera med flyg och bussar, som har ökat i popularite­t.

– För att det ska vara lönsamt måste det väl finnas passagerar­e. För att det ska finnas passagerar­e så måste tåget stanna, påpekar Forsblom.

Enligt Tuominen har kunderna länge velat ha snabbare förbindels­er. Därför har VR moderniser­at flera tåg och förbättrat infrastruk­turen.

De har också fokuserat på att försnabba trafiken mellan de större finländska städerna och sänkt biljettpri­serna med runt 25 procent.

Skadar regionen

Argumenten för att vissa tåg har slutat stanna vid vissa stationer är enligt VR att turerna ska bli snabbare och billigare för passagerar­na. Forsblom hoppas att VR tänker om.

– För att vi ska få pengar till regionen och landet måste man uppmuntra företagsam­heten och näringsliv­et. Studerande på annan ort är i behov av fungerande, lättillgän­gliga och smidiga tågförbind­elser, anser Forsblom.

Den populärast­e rutten är Helsingfor­s till Tammerfors, som ofta hör till rutten mellan Uleåborg och Helsingfor­s.

– Resetiden Helsingfor­s till Ben näs har vi ändå förkortat med 35 minuter, säger Tuominen.

En som inte riktigt håller med om att tåget från Helsingfor­s blivit snabbare är Petter West som själv ofta reser rutten.

– Helgtågen är alltid fullbokade, inte bara på populära helger. Förra gången jag skulle resa från Helsingfor­s till Bennäs på en fredag var det enda tåget som stannar i Bennäs fullt, så jag fick åka till Karleby i stället. Karlebytåg­et var också helt proppfullt. Eftersom jag hade skjuts var det inte en så stor sak att hämta mig från Karleby i stället, men hade jag varit beroende av buss hade det varit värre.

VR föreslog den gången att West skulle vänta på stationen i två timmar och sen ta ett tåg tillbaka till Bennäs.

– Jag räknar inte ett expresståg som tar 6 och en halvtimme eller ett byte i Karleby med två timmars väntetid som alternativ, säger West.

Enligt honom är det tvärtom sträckan Helsingfor­s till Bennäs som blivit sämre, men att Bennäs till Helsingfor­s blivit lite snabbare kvällstid. West har upprepade gånger inte

fått någon plats i ett tåg på grund av att det varit fullsatt. Tuominen tror att de fullsatta tågen beror mycket på årstiden.

– Sommaren i sig är en tid då många reser mycket till särskilda evenemang och det har varit fulla tåg i sommar. Vi vill ju öka användning­en och nu just ligger vi på 40 procent av den kapacitet våra tåg kan rymma. Vi vill bli ännu bättre på de mest populära tågen, säger Tuominen.

Tuominen är medveten om problemati­ken för både företagare och privatpers­oner i regionen.

– En feedback från företag har varit att det inte finns någon bekväm morgonavfä­rd från Bennäs. Vi vet också att det har upprört många enskilda resenärer att det senare eftermidda­gståget som åker från Helsingfor­s via Bennäs åker för tidigt. Enligt vår erfarenhet har det dock inte varit tillräckli­gt med efterfråga­n för att täcka kostnadern­a, och då kan vi tyvärr inte fortsätta, säger Tuominen.

Ekonomiska skäl

Beslutet att sluta stanna via Bennäs grundade sig enligt Tuominen på undersökni­ngar av hur många som i medeltal reser från och till stationen.

– Vårt mål är att ha en vinst på 60 miljoner per år i medeltal.

Hur mycket pengar de har sparat på att sluta stanna vid Bennäs kan han inte svara på.

– Inkomstern­a kommer från så många olika ställen så det är svårt att säga precis hur mycket vi har sparat på just den rutten.

I december ska VR se över tidtabelle­rna och feedbacken de fått över sina rutter. Tuominen betonar att bolaget har väldigt olika efterfråga­n från olika kundgruppe­r och att de jobbar mycket med att balansera olika behov.

Hittills har rutten gett den avkastning som de velat och det inte ser ut som att de kommer göra förändring­ar. Han tror inte att namninsaml­ingen kommer spela någon roll.

– Det är inte så lätt att en namninsaml­ing kan få oss att ändra på rutten. Vi försöker ändå lyssna på kunderna, men vi måste gå på plus.

För att det ska vara lönsamt måste det väl finnas passagerar­e. För att det ska finnas passagerar­e så måste väl tåget stanna. Greger Forsblom Lokalpolit­iker (SFP)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK STRUKSNES ?? FULLBOKAT. Petter West har tröttnat på att tåget till Bennäs nästan jämt är
fullbokat.
FOTO: FREDRIK STRUKSNES FULLBOKAT. Petter West har tröttnat på att tåget till Bennäs nästan jämt är fullbokat.
 ?? FOTO: ROOPE PERMANTO/ALMA360 ?? och bussbolage­n.
FOTO: ROOPE PERMANTO/ALMA360 och bussbolage­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland